B. Gryzlovo nuomone, neteisinga eiti parlamento pirmininko pareigas ilgiau nei dvejus metus, nors įstatymuose nėra apribojimų. Išėjęs iš Dūmos, B. Gryzlovas liks „Vieningosios Rusijos“ Aukščiausiosios tarybos vadovas.

B. Gryzlovą išrinko į šeštojo šaukimo Valstybės Dūmą gruodžio 4 d. Tūlos srityje, jis buvo partijos sąrašo pradžioje. Politikas padėkojo Tūlos rinkėjams ir patikino, kad „visi per rinkimų kampaniją duoti pažadai bus išpildyti“.

Dar gruodžio pradžioje ėmė sklandyti gandai, kad naujo šaukimo Dūmoje B. Gryzlovas gali pasitraukti iš pirmininko posto. Netrukus po to „Vieningoji Rusija“ pasiūlė visiems šalies gyventojams siūlyti į šį postą savo kandidatus. Visgi partijos Aukščiausiosios tarybos prezidiumo sekretorius Sergejus Neverovas tada pareiškė, kad partijos narius „tenkina šiuo metu dirbantis pirmininkas“.

B. Gryzlovas ėjo parlamento pirmininko pareigas nuo 2003 m. gruodžio. Viena iš jo pareigų buvo vadovauti parlamento posėdžiams.

Ne vieta diskusijoms

B.Gryzlovas, vadovaujantis Vladimiro Putino partijos vyriausiajai tarybai, savo išrinkimo parlamento pirmininku dieną 2003 metų pabaigoje pasakė ilgą frazę, kad parlamentas neturi tapti politinių batalijų ir diskusijų aikštele. Sutrumpinta ji būtų: "parlamentas - ne vieta diskusijoms" ir tapo posakiu, apkeliavusiu visą Rusijos spaudą. Pats B.Gryzlovas po kelerių metų aiškino šį pasakymą tuo, kad atėjo dirbti į Valstybės Dūmą dirbti iš vidaus reikalų ministro posto ir buvo atitinkamo mentaliteto.

Per praėjusius parlamento rinkimus "Vieningoji Rusija" pasiekė kur kas mažesnius rezultatus nei prieš ketverius metus, surinkusi mažiau nei pusę rinkėjų balsų. Tai neišgelbėjo valdžios partijos nuo kaltinimų klastojimais, apie kuriuos kalbėjo daug stebėtojų ir tai taip pat rodė išėjusių iš balsavimo apylinkių rinkėjų apklausos, pagal kurių rezultatus ją sostinėje rėmė pusantro karto mažiau rinkėjų nei pagal oficialius balsavimo rezultatus.

"Sargas kapinėse"

"Vieningosios Rusijos" pergalė sukėlė didžiausius nuo V.Putino atėjimo į valdžią protestus, į gausiausią iš jų Maskvos centre susirinko maždaug 50 tūkst. žmonių, ir publicistas Leonidas Radzichovskis mano, kad B.Gryzlovo pasitraukimas iš parlamento yra valdžios reagavimas į piliečių nepasitenkinimą.

"Žinoma, tai mitingų išdava, kas gi dar? Kai partija ėjo į rinkimus, niekas nekalbėjo, kad Gryzlovas pasitrauks. Gryzlovas - visiškai nepopuliarus. Jeigu jis iš anksto būtų nusprendęs, kad užteks, ir išėjęs, rinkimuose tai tik būtų padėję".

Eksperto nuomone, valdžia nori matyti kitą parlamento pirmininką gyvesnį ir energingesnį.

"Gryzlovas buvo sargas kapinėse. Dūma jau tokia nebus. Dabar ten prasidės koks nors judėjimas".

"Vieningosios Rusijos" deputatas Jurijus Šuvalovas sakė agentūrai "Reuters", kad partijos, neatsisakiusios noro iškelti į Dūmos pirmininko postą savo kandidatą, kandidatūros paaiškės iki atnaujintos sudėties žemųjų rūmų pirmojo posėdžio - gruodžio 21 dieną.

Tuo tarpu B.Gryzlovas liks "Vieningosios Rusijos" vadovybėje ir tikisi naujų pareigų.

"Pasirengęs dirbti toje vietoje, kurią paskirs prezidentas", - pranešė jis pareiškime.

Valstybės Dūmos pirmininku gali tapti vicepremjeras A.Žukovas

 Naujo, šeštojo šaukimo Valstybės Dūmos pirmininko pareigas gali užimti vicepremjeras Aleksandras Žukovas, pranešė agentūrai "Interfax" informuotas šaltinis vyriausybėje.

"Kai šiandien buvo pranešta, jog ankstesnis rūmų pirmininkas Borisas Gryzlovas nusprendė atsisakyti deputato mandato, mes gavome iš patikimų šaltinių informacijos, kad nauju parlamento pirmininku taps Aleksandras Dmitrijevičius (Žukovas), kuris anksčiau ilgai dirbo parlamente", - sakė agentūros pašnekovas.

"Ir šią naujieną, kuri neoficialiai pasklido Dūmos koridoriuose, visi sutiko labai džiugiai", - pažymėjo šaltinis.

Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas trečiadienį pranešė atsisakąs deputato mandato.