"Ar tai, ką pasakiau, yra faktiškai teisinga? Taip. Ar tai istoriškai teisinga? Taip", - pareiškė N.Gingrichas šeštadienį vakare, per naujausius respublikonų, siekiančių partijos kandidato į JAV prezidentus statuso, debatus.

Šie N.Gingricho komentarai kol kas yra karingiausi visoje respublikonų, norinčių 2012-ųjų lapkričio rinkimuose varžytis su dabartiniu prezidentu Baracku Obama, stovykloje. Jie nuskambėjo varžovams stengiantis užsitikrinti rinkėjų žydų paramą.

Tai, kad N.Gingrichas galėtų atsisakyti JAV politikos dėl dviejų valstybių sprendinio Izraeliui ir palestiniečiams, rodytų jo žodžiai, kad žydai turi teisę į valstybę, ir panašaus pareiškimo dėl tokios pačios privilegijos palestiniečiams nebuvimas.

JAV prezidento posto siekiantys respublikonai reiškė nepajudinamą įsipareigojimą dėl Izraelio ir kritikavo B.Obamos politiką žydų valstybės atžvilgiu.

"Prisiminkite, kad jokios Palestinos, kaip valstybės, nebuvo. Ji buvo Osmanų imperijos dalis", - interviu televizijai "The Jewish Channel", kuris buvo parodytas penktadienį, sakė N.Gingrichas.

"Mes turime išrastą palestiniečių tautą, kuri iš tikrųjų yra arabai ir (kuri) istoriškai buvo arabų bendruomenės dalis, - sakė jis. - Jie turėjo galimybę vykti į daugelį vietų. Ir dabar nuo 5-ojo dešimtmečio dėl įvairių politinių priežasčių palaikėme šį karą su Izraeliu, ir aš manau, kad tai tragiška".

Buvo priversti trauktis atgal

Tačiau N.Gingricho kampanijos organizatoriai vėliau buvo priversti trauktis atgal; buvo paskelbtas pareiškimas, kad iš tikrųjų N.Gingrichas teikia pirmenybę tam pačiam dviejų valstybių sprendimui, kurį palaiko B.Obama ir palaikė ankstesni JAV prezidentai.

"N.Gingrichas remia suderėtą taikos susitarimą tarp Izraelio ir palestiniečių, kuris būtinai apims Izraelio ir palestiniečių susitarimą dėl Palestinos valstybės sienų", - sakė atstovas.

Pasipiktinę palestiniečių pareigūnai paragino N.Gingrichą - buvusį JAV Atstovų Rūmų pirmininką - atsiprašyti už "vulgarias, užgaulias ir absurdiškas pastabas".

Jo pateiktas Izraelio ir palestiniečių konflikto apibūdinimas yra "visiškai nepriimtinas istorinės tiesos iškraipymas", šeštadienį sakė palestiniečių premjeras Salamas Fayyadas, kuris pabrėžė, kad Izraelyje "net ekstremaliausi naujakuriai nedrįsta taip absurdiškai kalbėti".

Organizacijos "American Task Force on Palestine" atstovas Husseinas Ibishas suskubo pažymėti, kad "iki 1948 metų, (kai buvo įkurta žydų valstybė), nebuvo jokio Izraelio ir tokio dalyko kaip "izraeliečių tauta".

Tačiau šeštadienį vakare, per naujausius respublikonų debatus, N.Gingrichas vėl užkliudė širšių lizdą ir pasakė: "Šie žmonės yra teroristai".

"Jie moko terorizmo savo mokyklose. Jie turi vadovėlius, kuriuose klausiama: jei yra 13 žydų ir devyni žydai yra nužudomi, tai kiek žydų lieka?" - sakė jis.

"Mes sumokame už tuos vadovėlius per savo pinigus pagalbai. Atėjo laikas kažkam pasakyti: "Gana meluoti apie Artimuosius Rytus", - pridūrė N.Gingrichas.

Per tuos pačius šeštadienio debatus Atstovų Rūmų narys Ronas Paulas sukritikavo N.Gingricho komentarus ir pavadino juos "tiesiog kurstančiais nesantaiką", o pagrindinis N.Gingricho varžovas dėl partijos nominacijos Mittas Romney pavadino minimus komentarus klaida.