"Nei (raketų) kryptis, nei nuotolis neatitinka praktinio ar teorinio taško, kuriame lėktuvas sprogo. Todėl Ukrainos kariškiai nei teoriškai, nei praktiškai negali būti susiję su šia nelaime", - sakė ministerijos atstovas spaudai Konstantinas Khivrenka.

Tuo metu, kai sudužo keleivinis lėktuvas Tu-154, skridęs iš Tel Avivo į Novosibirską, Ukrainos pajėgos Krymo pusiasalyje atliko penkis raketų kovinius bandymus.

Pasak ankstesnių pranešimų, Rusijos Juodosios jūros laivyno atstovas spaudai Igoris Laričevas, pareiškė, kad Rusijos lėktuvas buvo numuštas per Ukrainos priešlėktuvinės gynybos (PLG) pajėgų manevrus Feodosijos rajone.

Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnyba, taip pat Karinių oro pajėgų (KOP) ir priešlėktuvinės gynybos (PLG) vadovybė kol kas pranešimų, jog į Juodąją jūrą nukritęs lėktuvas Tu-154 galėjo būti numuštas iš Krymo pusiasalio paleista raketa, pakomentuoti negalėjo.

Informuoti kariniai šaltiniai teigė, kad Ukrainos gynybos ministras Aleksandras Kuzmukas šiuo metu skrenda iš karinių mokymų vietos.

Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai Nikolajus Savčenka pranešė, kad iš KJP laivų paleistos raketos negalėjo pasiekti rajono, kuriame nukrito lėktuvas, tačiau pabrėžė, jog gali kalbėti tik apie šias pajėgas.

Pasak jo, poligonas, kuriame vyko KJP šaudymo pratybos, yra už 240 km nuo spėjamos lėktuvo kritimo vietos, o šaudoma buvo raketomis, kurių skrydžio nuotolis - 10 km.

Ketvirtadienį Rusijos Juodosios jūros laivyno 31-ojo tyrimo centro teritorijoje vyko planiniai taktiniai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų PLG kariuomenės mokymai.

Opuko kyšulys, kuriame vyko PLG mokymų metu surengtos šaudymo pratybos, yra maždaug už 300 km nuo spėjamos katastrofos vietos.

Pirmą kartą nepriklausomos Ukrainos istorijoje PLG kariuomenės naikintuvų aviacijos, taip pat KJP laivų PLG priemonės šaudė į "reiso" tipo taikinius.

Pratybų metu vyko ir zenitinių raketų kompleksų, taip pat operatyvinių taktinių raketų R-300 šaudymo pratybos. Oro taikinius turėjo numušti ir naikintuvų MIG29 grandys.

Tuo tarpu Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Vladimiras Rušaila pranešė, kad Maskva diplomatiniais kanalais iš Izraelio gavo ketvirtadienį katastrofą patyrusio lėktuvo Tu-154 keleivių ir įgulos narių sąrašus.

Televizijos kanalo ORT (Rusijos visuomeninė televizija) tiesioginiame eteryje jis sakė, kad "šiuo metu tikrinami sąrašai ir gauta informacija".

Pasak jo, lėktuvu skrido 64 keleiviai. Negalutiniais duomenimis, jame buvo ir 12 įgulos narių.

Patikslintais duomenimis, pažymėjo V.Rušaila, lėktuvas avariją patyrė 185 km į pietvakarius nuo Sočio, "Adlerio rajone".

Katastrofos metu lėktuvas buvo 9000 metrų aukštyje, patikslino V.Rušaila.

Katastrofos liudytojais tapo Armėnijos aviacijos kompanijos lėktuvo An-24 įgula.