Didžiosios Britanijos ambasada Teherane buvo užpulta praėjusį ketvirtadienį. Nusikaltėlių gauja sunaikino senovinius aliejiniais dažais tapytus karalienes Viktorijos ir Edvardo VII portretus, nugvelbė juostos „Bulvarinis skaitalas“ plakatą, bet, laimei, nepastebėjo snaudžiančio ambasadoriui priklausančio terjero Moliūgo.

Savanoriškos sukarintos Basidžo grupuotės vadai ir Islamo revoliucinės gvardijos pareigūnai, kurie Vakarų diplomatų tvirtinimu, buvo pastebėti minioje, turbūt pasijautė laimėję aukso puodą, kai užpuolikams pavyko ambasadoriaus biure rasti dokumentus, ant kurių raudonu rašalu užrašyta „visiškai slaptai“, ir kuriuose atskleidžiamas milžiniškos invazijos planas.

Vis dėlto jų pastangas sumenkina tai, kad pavogtas dokumentas tėra operacijos „Viešpats“ („Overlord“) planas, kurį Winstonas Churchillis ir Franklinas D. Rooseveltas pateikė Stalinui 1943 metų Teherano konferencijoje, kur galingosios Vakarų valstybės sutarė pritarti Sovietų Sąjungos dominavimui Rytų Europoje.

Didžiosios Britanijos ambasadorius Dominickas Chilcottas išėmė Teherano konferencijos protokolą iš ambasados seifo prieš pietus, per kuriuos turėjo būti minimos 68 šio susitikimo metinės.

„Tikimės, kad Islamo revoliucinės gvardijos vertėjams prireiks nemažai laiko, kol supras, kad planai yra 70 metų senumo ir juose kalbama apie įsiveržimą į Prancūziją“, - sakė britų diplomatas.

Vis dėlto dalį Teherano konferenciją menančių istorinių daiktų pavyko išsaugoti – tarp jų šio įvykio nuotraukų albumą. Vis gi, lyginant su viltimi, kad pavogti dokumentai Irano žvalgyboje laikinai sukels sąmyšį, tai yra menka paguoda Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų ministerijai, kurios vertingais senoviniais daiktais nukrauta ambasada buvo negailestingai nusiaubta.