Tačiau jie taip pat pažymėjo, kad nepaisant visų ženklų, jog pokyčiai visuomenėje pamažu silpnina V.Putino populiarumą, jo reitingų Europos politikai gali tik pavydėti ir kad premjeras tikriausiai be vargo laimės prezidento rinkimus ateinantį kovą.

Grįžęs į Kremlių V.Putinas pirmąkart atsidurtų pažeidžiamoje pozicijoje, tad jam tektų arba dar griežčiau malšinti nepasitenkinimą, arba atverti duris permainoms.

"Valdžia gali mėginti dar labiau priveržti veržles, bet ji greitai pamatytų nebegalinti to daryti, - sakė politikos tyrimų instituto INDEM analitikas Jurijus Korguniukas. - Tada jie mėgintų manevruoti, leisdami dalykus, kurie anksčiau buvo uždrausti."

V.Putino partija "Vieningoji Rusija", kuri iki šiol turėjo 315 deputatų 450 vietų Valstybės Dūmoje, šįkart sugebėjo užsitikrinti tik 238 mandatus ir 49,5 proc. rinkėjų palaikymą. Tai yra pirmas kartas, kai buvęs KGB vadovas arba jo partija prarado dalį balsų, būdami valdžioje.

Sekmadienį vykę rinkimai daugelio laikomi lakmuso popierėliu, atspindinčiu visuomenės nuomonę į V.Putino sprendimą siekti trečiosios kadencijos Kremliuje, susikeitus su savo politiniu globotiniu Dmitrijumi Medvedevu, kuris per ketverius prezidento kadencijos metus taip ir neištrūko iš po savo mentoriaus šešėlio.

"Žmonės tiesiog išsigando, jog visa tai gali tęstis dar 12 metų", - pareiškė Marija Lipman iš Maskvoje įsikūrusios Carnegie (Karnegio) centro.

V.Putinas teoriškai galėtų likti prezidento poste iki 2024 metų - dvi kadencijas, kurios nuo šiol truks po šešerius metus.

"Žmonės jaučiasi likę apkvailinti - viskas buvo nuspręsta be jų, netgi neapsimetinėjant, kad jų buvo atsiklausta", - pastebėjo M.Lipman.

Per kelerius pastaruosius metus Rusijoje įvyko visuomenės pokyčių, kurie gali kelti nerimą valdančiajam elitui - iškilo nauja ir potencialiai kritiškai nusiteikusi vidurinioji klasė, o internete buvo stebimas valdžios kritikos pliūpsnis.

Pasak analitikų, V.Putinas tikriausiai lengvai grįš į Kremlių ateinantį kovą, nes opozicija neturi stiprių kandidatų. Tačiau šiuo metu V.Putino populiarumas gerokai mažesnis negu prieš ketverius metus, kai juo pasitikėjo 80 proc. Rusijos gyventojų.

"Putinas turėtų laimėti prezidento rinkimus per pirmąjį turą, - sakė Nacionalinio energetinio saugumo fondo ekspertas Konstantinas Simonovas. - Partijos kandidatas visada populiaresnis negu pati partija."

Valdantysis tandemas nurašė nesėkmę neįveikiamoms išorinėms aplinkybėms, o V.Putino jaunesnysis partneris D.Medvedevas, kuriam jis pavedė atvesti partiją į pergalę rinkimuose, netrukus po balsavimo pabaigos paskelbė, kad "Vieningoji Rusija" pasirodė "atitinkamai savo politinei įtakai" ir pateikė skaičius:

"Partija iš tikrųjų atstovauja 50 proc. mūsų gyventojų", - sakė nesiskutęs ir pastebimai pavargęs, bet patenkintas D.Medvedevas. Jis pridūrė, jog tam, kad pasikartotų ankstesni rinkimų rezultatui - 64 proc. - "turėtų būti kitokia ekonominė situacija".

Nekalbus V.Putinas tik pridūrė, kad rinkimų išdava - "optimalus rezultatas, kuris atspindi realią situaciją šalyje", paspaudė rankas esantiesiems ir išėjo iš štabo.

"V.Putinas žadėjo atsisakiusiam pretenzijų į aukščiausią valdžią D.Medvedevui savo premjero kėdę, jeigu "Vieningoji Rusija" laimės rinkimus.

Genadijus Gudkovas iš "Teisingosios Rusijos" mano, kad po tokio rezultato D.Medvedevui pats laikas palikti tandemą, tačiau buvęs prezidento V.Putino premjeras, dabar opozicionierius Michailas Kasjanovas yra įsitikinęs, kad rokiruotė įvyks, jeigu jau V.Putinas pažadėjo.

Valdžia neturi laiko ieškoti atpirkimo ožių - jai teks išsilaižyti žaizdas ir pasirengti prezidento rinkimams kovą, sako politikai ir ekspertai.

Nagrinėdami Dūmos kampaniją jie prognozuoja, kad tik sustiprės spaudimas opozicijai, kova su kitaip mąstančiais internete ir dar atviriau bus naudojami administraciniai ištekliai.

Sergejus Belanovskis iš Strateginių projektų centro taip pat pranašauja V.Putinui sunkius laikus.

"Nežinau, ar galima vadovauti šaliai, kai visi tavęs neapkenčia", - sakė jis.