H.Caino pasitraukimas šį šeštadienį - dėl įtarimų seksualiniu priekabiavimu ir nesantuokiniais ryšiais - išprovokavo respublikonų, trokštančių 2012 metų rinkimuose varžytis su prezidentu Baracku Obama, grumtynes. Analitikai sako, kad sumažėjusiu pretendentų skaičiumi turbūt sėkmingiausiai pasinaudos N.Gingrichas.

"Turiu jums pasakyti, jog manau, kad daug žmonių politinėje JAV sistemoje ir už jos ribų šiandien pabudo visai kitokioje politinėje aplinkoje, tokioje, kur Newtas Gingrichas atrodo labai rimtai", - per NBC laidą "Meet the Press" sakė buvęs B.Obamos atstovas Robertas Gibbsas.

Nepaisydamas nepalankių aplinkybių, N.Gingrichas, kuris buvo atsidūręs prie žlugimo ribos, pastarosiomis savaitėmis grįžo ir aplenkė Mittą Romney, kuris favoritu tapo tuomet, kai H.Cainas buvo priverstas neigti įtarimus nederamu elgesiu.

Iki pirmojo 2012 metų pirminių rinkimų mūšio Ajovoje likus mažiau nei mėnesiui, šeštadienį atlikta "The Des Moines Register" apklausa parodė, kad N.Gingrichas su 25 proc. parama yra aiškus favoritas, o M.Romney nukrito į trečią vietą.

Minėtas Ajovos miesto Di Moino dienraštis pažymi, kad buvusio Atstovų Rūmų pirmininko iškilimas Ajovoje yra tiesiogiai susijęs su H.Caino žlugimu ir kad apklausos dalyviai dažniau rinkdavosi N.Gingrichą kaip savo antrąjį kandidatą.

Kas patrauks savo pusėn H.Caino šalininkus iš Arbatėlės judėjimo - nepastovios grupės, kuri per visas varžybas dėl Respublikonų partijos nominacijos keitė savo favoritus, - kol kas neaišku, o pats H.Cainas dar nepareiškė savo paramos kuriam nors kitam pretendentui.

"Skiriame tam daug dėmesio, nes, akivaizdu, kad jie kitą savaitę ar panašiai kažkur eis", - sakė liberalių pažiūrų ikonoklastas Ronas Paulas, kuris, "The Des Moines Register" apklausos duomenimis, pagal populiarumą yra antroje (18 proc.) vietoje.

"Tai įvyks. Tad esu optimistiškas (dėl to), kad pasiimsime iš ten dalį balsų", - sakė jis per CNN laidą "State of the Union".

"Manau, kad dinamika šiose varžybose visą laiką keičiasi. Tai beveik kaip Volstritas", - sakė 8 proc. užsitikrinusi Michele Bachmann. Šios ankstyvosios Arbatėlės judėjimo favoritės žvaigždė greit išblėso, bet dabar vėl turi galimybių įsižiebti, nepaisant ketvirtos vietos Ajovos apklausoje.

Vis dėlto "The Des Moines Register" apklausa dėl to, kuris respublikonas turėtų dalyvauti Ajovos sausio 3 dienos aktyvistų sueigose, rodo, kad H.Caino pasitraukimas buvo naudingiausias N.Gingrichui. Geri jo pasirodymai debatuose, kuriuose kiti darydavo klaidas, įkvėpė jo kampanijai naują gyvybę.

Apklausa parodė, kad 43 proc. respondentų rinktųsi N.Gingrichą savo pirmuoju arba antruoju kandidatu. Tai reiškia, kad jis turi daugiau galimybių užsitikrinti paramą nei kiti pretendentai.

M.Romney, kuris nuolat buvo priekyje ar netoli jo, dabar nukrito į trečią vietą - jį parėmė 16 proc. apklausos dalyvių. Tai didelis nuostolis po praėjusio mėnesio, kai šis buvęs Masačusetso gubernatorius Ajovoje - svarbioje vidurio vakarų valstijoje - turėjo 23 proc. paramą.

Kol kas M.Romney nepavyko patraukti savo pusėn respublikonų masių, kurios ir toliau abejingai vertina kandidatą, keitusį pozicijas tokiais svarbiais klausimais kaip sveikatos apsauga ir abortai.

Kiti pretendentai - Teksaso gubernatorius Rickas Perry ir buvęs senatorius iš Pensilvanijos Rickas Santorumas - gavo po 6 proc. paramos, o buvęs JAV ambasadorius Kinijoje Jonas Huntsmanas - 2 procentus.