Pirmadienio rytą suskaičiavus 91,1 proc. balsų, paaiškėjo, kad Rusijos parlamento rinkimuose laimėjo valdančioji partija „Vieningoji Rusija“, tačiau jos rezultatai ne tokie geri kaip žadėta - 50 proc. balsų ji negavo.

Preliminariais skaičiavimais, partijai pavyko gauti 49,83 balsų.

Savo ruožtu Komunistų partija laimėjo 19,15 proc., „Teisingoji Rusija“ - 13,11 proc., Rusijos liberaldemokratų partija - 11,65 proc. balsų.

Likusios trys partijos, remiantis preliminariais duomenimis, į parlamentą vėl nepatenka. Skelbiama, kad rinkimuose į Dūmą šiais metais dalyvavo 50,4 proc. balso teisę turinčių Rusijos piliečių.

Šie rinkimai yra tarsi V. Putino populiarumo testas, kuris kitų metų kovą ketina dalyvauti prezidento rinkimuose.

Opozicinės partijos skundžiasi dėl rinkimų tvarkos pažeidimų. Vienintelė Rusijos nepriklausoma stebėjimo kompanija „Golos“ tvirtina užregistravusi per 5300 nusiskundimų dėl rinkimų įstatymo pažeidimų.

Jeigu toks rezultatas bus patvirtintas, „Vieningoji Rusija“ neteks šiuo metu turimos dviejų trečdalių daugumos, kuri leido jai netrukdomai keisti įstatymus. Nepaisant to, partijos pirmininkas Borisas Gryzlovas teigia tikintis, kad jiems pavyks gauti daugumą Dūmoje.

„Mes sulaukėme tūkstančių skambučių iš regioninių biurų, kurie patvirtina masinius pažeidimus ir sukčiavimus – teigė Komunistų partijos tinklalapyje šios partijos pirmininko pavaduotojas Ivanas Melnikovas. - Visą dieną ėjo pranešimai tarsi iš karo zonos“.

BBC atstovas Maskvoje Steve'as Rosenbergas teigia, kad jeigu bus patvirtinti preliminarūs rinkimų rezultatai, tai sukels nemažai nepatogumų V. Putinui, kuris po trijų mėnesių ketina kovoti dėl Rusijos prezidento posto. Jo tvirtinimu opozicinės partijos įtaria masinius rinkimų pažeidimus, tokius kaip balsavimas už pinigus ar balsadėžių užkimšimas.