Partija "Vieningoji Rusija", kurios įtaką kritikai lygina su Komunistų partijos dominavimu vienpartinėje Sovietų Sąjungoje, turėtų lengvai užsitikrinti daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose trečią kartą iš eilės, nes opozicijos jėgos yra gana menkos.

Tačiau gilėjant susirūpinimui dėl neaiškių Rusijos ekonomikos perspektyvų ir internete gausėjant kritikos valdžiai, "Vieningosios Rusijos" įvaizdis nebeatrodo toks idealus, koks buvo per paskutinius rinkimus 2007 metais.

Tuomet ši partija užsitikrino 315 mandatų 450 vietų Valstybės Dūmoje, įgydama daugiau nei dviejų trečdalių "konstitucinę daugumą", kuri yra reikalinga, siekiant pakeisti šalies konstituciją.

Tačiau nepriklausomas Levados centras ir valstybinis viešosios nuomonės tyrimų institutas VTsIOM prognozuoja, kad "Vieningoji Rusija" užims Dūmoje 253-262 vietas, netekdama konstitucinės daugumos, tačiau išlaikydama paprastą daugumą.

"Šis pokytis yra reikšmingas, palyginti su tuo, kas įvyko prieš ketverius metus", - sakė Levados centro direktoriaus pavaduotojas Aleksejus Graždankinas.

Tiek Levados centras, tiek VTsIOM numato, jog "Vieningoji Rusija" surinks kiek daugiau nei pusę balsų - gerokai mažiau negu 2007 metais, kai už šią partiją balsavo 64,3 proc. Rusijos rinkėjų. Tačiau tuo metu šalies ekonomika išgyveno pakilimą, nulemtą rekordiškai aukštų naftos kainų.

Vėliau nuo energetikos išteklių eksporto smarkiai priklausomas Rusijos ūkis nebeaugo taip sparčiai ir smarkiai nukentėjo nuo 2008 metų ekonomikos krizės. Nors artimiausiu laiku biudžeto padėtis išliks tvirta, šalies ekonomika išliks pažeidžiama bet kokių naujų sukrėtimų.

Tačiau pastaruosius ketverius metus internetą užplūdo kritikos dėl Rusijos elito ekscesų banga, neįprasta šaliai, kurios laikraščiai ir televizija daugiausiai palaiko Kremliaus liniją.

Tuo tarpu Strateginių analizių centro ekspertai mano, jog Rusijos visuomenė "iš esmės keičiasi", didėjant miestų viduriniajai klasei, kuri yra labiau pasiruošusi kritikuoti valdžią.

Pasak jų, šie pokyčiai yra didelis iššūkis elito atstovams, manantiems, jog jiems pavyko įtvirtinti Rusijos politinę ateitį vidutiniu laikotarpiu, kai V.Putinas paskelbė ketinantis grįžti į prezidento postą per ateinantį kovą vyksiančius rinkimus.

Analitikai nurodo, kad per sekmadienį vyksiančius rinkimus "Vieningoji Rusija" gali patirti fiasko kai kuriuose regionuose, kur nepasitenkinimas pats stipriausias.

Tarp tokių gali būti Sankt Peterburgas ir Sibire esantis Irkutsko regionas, kuriuose disidentinės tradicijos gyvuoja jau dešimtmečius. Maskvos valdantysis režimas taip pat nepopuliarus kai kuriuose šalies pakraščių regionuose, tokiuose kaip Kaliningrado sritis arba Vladivostoko regionas Tolimuosiuose Rytuose, kur rinkėjai jaučiasi esantys išduoti centrinės vyriausybės.

"Kai kuriuose regionuose gyventoja nepatenkinti, ir šis nepasitenkinimas vietos problemomis bei korupcija nukreipiamas į federalinę valdžią, kuri skiria vietos pareigūnus", - sakė Maskvoje veikiančio Carnegie centro ekspertas Nikolajus Petrovas.

Mažėjant "Vieningosios Rusijos" populiarumui stiprėja nerimas, kad valdantieji panaudos visą nešvarių triukų arsenalą, kad užtikrintų savo sėkmę. Kai kurių nuomone, partija šiuos manevrus pradėjo jau anksčiau.

Vienas iš pagrindinių prieš dabartinę Kremliaus politiką pasisakančių liberalių partijų susivienijimų PARNAS, kuriam vadovauja buvęs ministras Borisas Nemcovas ir šachmatų didmeistris Garis Kasparovas, negalės dalyvauti šiuose rinkimuose, nes buvo atsisakyta jį įregistruoti.

Maskvoje išklijuoti plakatai, kurie iš pažiūros tiesiog ragina žmones balsuoti, yra tokio paties dizaino kaip "Vieningosios Rusijos" agitacinė medžiaga. Daugelis tai laiko akivaizdžiu mėginimu susieti balsavimą su valdančiosios partijos palaikymu.

"Ar tai rinkimai? Ar tai demokratija". - paprastai nuolaidus deputatas Genadijus Gudkovas piktinosi savo ugningoje kalboje, kurios nuščiuvę klausėsi kiti Valstybės Dūmos nariai. Šios kalbos vaizdo įrašas buvo vienas iš populiariausių portale "YouTube" per Rusijos rinkimų kampaniją.

Tačiau naujoji Dūma, kurios ketverių metų kadencija pakeitus konstituciją pailgės vienais metais, veikiausiai netaps kliūtimi "Vieningajai Rusijai", nors opozicijos svoris joje gali šiek tiek padidėti.

Kaip rodo prognozės, labiausiai pastebima liberalų partija "Jabloko" neturi jokių vilčių perkopti 7 proc. balsų slenkstį, kad patektų į parlamentą.

Tokiu būdu Dūmoje, be "Vieningosios Rusijos", tikriausiai dirbs tik Komunistų partijos, kraštutinės nacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos (RLDP) ir populistinės partijos "Teisingoji Rusija" deputatai. Visos jos anksčiau palaikydavo Kremlių, jeigu prireikdavo.

Tačiau laipsniški pokyčiai Rusijos viešojoje nuomonėje gali sukelti nepatogumų V.Putinui, kuris, kaip tikimasi, atsiims prezidento postą iš Dmitrijaus Medvedevo per rinkimus ateinančiais metais ir teoriškai gali likti Kremliuje iki 2024 metų.

"Visuomenės nuotaika pasikeitė, - teigia politikos apžvalgininkas Dmitrijus Oreškinas. - Putinas ir "Vieningoji Rusija" nebėra gerbiami kaip anksčiau."