Stebėtojų ir ekspertų nuomone, vadovybė ne veltui skuba baigti bylą. Pagal naują versiją, su sprogdinimais, kurie 2011 m. balandžio 11 d. nugriaudėjo metro stotyje „Oktiabrskaja“ ir nusinešė 15-os žmonių gyvybes, gali būsi susiję asmenys iš A. Lukašenkos, tiksliau, jo sūnaus aplinkos.

Primename, kad šiuo metu kaltais dėl teroristinio išpuolio pripažinti du Baltarusijos piliečiai – 25 m. Dmitrijus Konovalovas (jis pripažintas teroristinio išpuolio vykdytoju) ir jo bendrininkas Vladislavas Kovaliovas. Kaip mano teismas, V. Kovaliovas padėjo D. Konovalovui pristatyti sprogstamąjį užtaisą į nuomojamą butą ir bendrininkavo ruošiant sprogmenį veiksmui.

Politinis pabėgėlis kelia neįtikėtiną versiją

O buvęs Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos specialiojo būrio vadas Vladimiras Borodačius, kuris gyvena politinėje emigracijoje Vokietijoje, pateikė naują teroristinio išpuolio versiją. Kalbėdamas televizijos kanalo „Belsat“ eteryje, pulkininkas palygino teroristinius išpuolius, įvykdytus Baltarusijoje 2011 ir 2008 m., ir pareiškė, kad su balandžio 11 d. įvykdytu metro sprogdinimu susijusi grupė, kurią kontroliuoja Baltarusijos prezidento sūnus, Saugumo tarybos vadovas Viktoras Lukašenka.

Konkrečiai, V. Borodačius priminė, kad po sprogimo, kuris įvyko švenčiant oficialią Nepriklausomybės dieną Minske 2008 m., atsistatydino Saugumo tarybos valstybės sekretorius Viktoras Šeimanas. Buvo atnaujintas specialiųjų tarnybų personalas – tokiu būdu A. Lukašenka siekė užsitikrinti asmeninį saugumą ir išvengti nomenklatūrinio perversmo, praneša internetinis leidinys „Belorusskij partizan“.

Be to, V. Borodačiaus teigimu, V. Šeimanas buvo gavęs užduotį lydėti aukšto rango svečią, tad A. Lukašenka pareiškė, jog Saugumo tarybos vadovas nekontroliavo padėties, nes jo nebuvo vietoje, kur vyko šventinis minėjimas.

Po sprogimo Minsko metro 2011 m., A. Lukašenka jau po kelių valandų buvo teroristinio išpuolio vietoje kartu su savo jaunesniuoju sūnumi Nikolajumi. Prezidentui, kuris paprastai labai rūpinasi savo saugumu, taip elgtis nebūdinga. Kaip paaiškėjo vėliau, tuo metu dar nebuvo išvežti žuvusiųjų kūnai.

V. Borodačius mano, kad „trūko kurtinančio teroristinio išpuolio, jis tiesiog prašėsi įvykdomas toje psichozėje, kuri šalyje stiprėjo prieš rinkimus (prezidento rinkimai Baltarusijoje įvyko 2010 m. gruodžio mėn., – red.), ir ypač po to, kai jie įvyko. Šalies vadovybė ne kartą minėjo, kad tai gali įvykti“, – priminė V. Borodačius.

Jo turimais duomenimis, apie tai, jog su sprogdinimu susijusi Viktoro Lukašenkos komanda, liudija ekspertizės rezultatai. Būtent todėl teismas sprendimą priims remdamasis ne šiais duomenimis, o D. Konovalovo ir V. Kovaliovo parodymais bei kaltintojų argumentais, mano pulkininkas.