Iš pradžių Rusijos žiniasklaida pranešė, remdamasi šaltiniais teisėsaugos institucijose, kad pasikėsinimas į A.Lugovojų buvo dingstis iškelti atskirą baudžiamąją bylą, bet vėliau tyrėjai patikslino, kad A.Lugovojus buvo apnuodytas drauge su A.Litvinenka, todėl abi bylas nuspręsta sujungti į vieną.

"Tiriant baudžiamąją bylą pasitvirtino faktas, kad Rusijos Federacijos pilietis Andrejus Lugovojus buvo apnuodytas poloniu -210, kai jis bendravo 2006 metų spalio ir lapkričio mėnesiais Londone su Aleksandru Litvinenka", - pareiškė RTK oficialusis atstovas Vladimiras Markinas.

Pats A.Lugovojus patenkintas Tyrimų komiteto sprendimu.

"Kiekvienais metais po A.Litvinenkos nužudymo mane apklausinėjo Rusijos prokuratūra, ir, ne taip, kaip Britanijos, jau seniai mane laikė nukentėjusiuoju", - pareiškė A.Lugovojus Britanijos visuomeniniam transliuotojui BBC.

Britanijoje A.Lugovojus yra įtariamasis

Baudžiamoji byla dėl A.Litvinenkos nužudymo buvo iškelta Rusijoje 2006 metų gruodžio 6 dieną. Tada tirti A.Litvinenkos nužudymą ėmė ir Britanija, bet ten A.Lugovojus yra įtariamasis šio nusikaltimo padarymu.

"Nesinorėtų dabar krapštytis savo organizme, bet apklausdama mane Londone Britanijos prokuratūra visa sėdėjo apsirengusi skafandrus - labai juokingai tai atrodė",- sakė deputatas, kuris tuo pačiu metu yra giros gamybos ir prekybos įmonės savininkas. - Kam jie tai būtų darę, jeigu aš nebūčiau nukentėjęs nuo radiacijos? Vadinasi, tam buvo pagrindas".

Londonas ne kartą reikalavo, kad Maskva išduotų A.Lugovojų, bet Rusijos valdžia davė suprasti to nedarysianti. Lapkričio pradžioje Britanijos žiniasklaida pranešė, kad Karališkoje prokuratūros tarnyba rengiasi nurodyti dar vieną įtariamąjį Aleksandro Litvinenkos nužudymu - Dmitrijų Kovtuną.

D.Kovtunas susitiko su A.Litvinenka Londone, kaip jis pats pripažino, 2006 metų lapkričio 1 dieną viešbučio "Millenium" bare, kur, kaip manoma, A.Litvinenka ir gėrė iš puodelio su arbata, užnuodyta radioaktyviuoju poloniu -210.

Buvęs FST darbuotojas A.Litvinenka, pabėgęs 2000 metais į Didžiąją Britaniją, mirė 2006 metų lapkričio 23 dieną Londone.

Po jo mirties buvo teigiama, kad medikai nustatė A.Litvinenkos organizme didelį kiekį radioaktyviojo polonio-210.

Įtariamasis "Litvinenkos byloje" yra Rusijos pilietis A.Lugovojus, kuris yra tapęs Valstybės Dūmos deputatu. Britanijos karališkojo prokuratūros tarnyba pareiškė, kad turi pakankamai įkalčių pareikšti jam kaltinimą dėl A.Litvinenkos nužudymo.

A.Lugovojus neigia jam pareikštus kaltinimus, vadindamas juos politiškai motyvuotais. Didžioji Britanija reikalavo, kad Rusija perduotų jai A.Lugovojų. Tuo tarpu Rusijos Generalinė prokuratūra pareiškė, kad tai prieštarauja Rusijos konstitucijai.

Per neseniai vykusį Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) vizitą į Maskvą Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas dar kartą pakartojo, kad nuomonių skirtumai dėl A.Litvinenkos bylos tebėra tie patys, ir pagrindinio įtariamojo Rusija Londonui neperduos.

"Niekada to nebus, kad ir kas įvyktų, ir mes turime su jumis tai suprasti ir pagarbiai žiūrėti į tai", - sakė D.Medvedevas rugsėjį per susitikimą su D.Cameronu.

Dėl nesutarimų A.Litvinenkos mirties klausimu atšalo Rusijos ir Britanijos santykiai ir visų pirma sustabdytas Britanijos ir Rusijos specialiųjų tarnybų bendradarbiavimas, taip pat ir kovos su terorizmu klausimais.