Arabų Lygos sankcijos ir Prancūzijos raginimai nustatyti humanitarinę zoną Sirijoje padidino spaudimą Damaskui nutraukti kruviną devynis mėnesius trunkančių protestų slopinimą, per kurį, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, žuvo 3 tūkst. 500 žmonių.

Rusija, kuri Sirijoje turi laivų techninio aptarnavimo bazę ir kasmet Damaskui parduoda ginklų už kelis milijonus JAV dolerių, praėjusį mėnesį drauge su Kinija vetavo Vakarų valstybių palaikomą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri smerkė B.Assado režimą.

Laikraštis "Izvestija", cituodamas Rusijos atsargos admirolą Viktorą Kravčenką pirmadienį rašo, kad Rusija ketina ten siųsti savo flagmaną "Admiral Kuznecov", vieną patrulinį laivą, vieną antipovandeninį laivą ir dar kitus laivus.

"Regionui labai naudinga turėti bet kokių papildomų karinių pajėgų, be NATO, nes tai leidžia išvengti ginkluoto konflikto protrūkio", - sakė V.Kravčenko, nuo 1998 iki 2005 metų buvęs laivyno štabo vadas, kurio žodžius cituoja "Izvestija".

Karinio laivyno atstovas interviu dienraščiui patvirtino, kad Rusijos karo laivai plauks į techninio aptarnavimo bazę Sirijoje, netoli Tartuso miesto, tačiau patikino, kad tai nėra susiję su šalyje vykstančiu sukilimu prieš B.Assado režimą.

Kaip rašoma dienraštyje, lėktuvnešis "Admiral Kuznecov" plukdys mažiausiai aštuonis "Suchoi-33" ir kelis "Mig-29K" naikintuvus bei du sraigtasparnius.

Jis taip pat bus pakrautas sparnuotosiomis ir "žemė-oras" tipo raketomis, rašoma dienraštyje.

Naujienų agentūrai "Reuters" su Rusijos karinio laivyno atstovu susisiekti nepavyko.

Maskvoje įsikūrusio mokslinių tyrimų centro CAST atstovas Jegoras Engelhartas pareiškė, kad Maskva neleidžia ignoruoti savo pozicijos, kai daromas tarptautinis spaudimas B.Assado vyriausybei.

"Ir pagaliau Maskva nori parodyti, kad sieks apginti savo interesus Sirijoje", - sakė jis.

Pasak Rusijos pareigūnų, Tartuso karinių laivų bazėje yra taisomi laivai iš Juodosios jūros flotilės. Kaip rašo "Izvestija", joje dirba maždaug 600 Rusijos gynybos ministerijos darbuotojų, nors šiuo metu Rusijos laivų bazėje nėra.

Sirijoje tūkstančiai žmonių protestuoja prieš Arabų Lygos paskelbtas sankcijas

Dešimtys tūkstančių žmonių Sirijoje pirmadienį susirinko į demonstracijas, Arabų Lygai nusprendus paskelbti precedento neturinčias sankcijas Basharo al Assado režimui, kuris tęsia susidorojimą su protestuotojais.

Damaske ir kituose miestuose vykstant provyriausybinėms demonstracijoms, aktyvistai kaltino šalies valdžią, kad kovotojų ieškančios jos pajėgos šukuoja visą sostinę, praėjus dienai po to, kai visoje šalyje žuvo dar 23 žmonės.

Mosuodami Sirijos bei Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos nuolatinių narių Rusijos ir Kinijos vėliavomis protestuotojai susirinko centrinėje Sabaa Bahrato aikštėje Damasko centre, pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentai.

Žmonės skandavo prezidentą B.Assadą ginančius šūkius ir laikė milžiniškus plakatus su 11 metų geležiniu kumščiu šalį valdžiusio prezidento nuotraukomis.

"Žmonėms reikia Basharo al Assado... Mes esame tavo liaudis, Basharai, - skandavo protestuotojai. - Mes jus mylim, mes jus mylim".

Kaip pranešė valstybinės žiniasklaidos priemonės, didžiuliai protestai vyko antrame pagal dydį Sirijos mieste Alepe, taip pat Hasake, Rakoje ir šiauriniame Deir az Zore.

Valstybinė televizija rodė reportažus iš režimo šalininkų demonstracijų ir pasmerkė Arabų Lygą, kuri, anot pranešimo, yra "Vakarų šalių ir Amerikos plano prieš Siriją vykdymo įrankis".

Sekmadienį paskelbtos sankcijos turės įtakos "visiems Sirijos gyventojams", ne tik režimui, kuriam jos taikomos, skelbė nacionalinis transliuotojas.

"Arabų Lyga baudžia Sirijos žmones už jų užimamą poziciją", - skelbia "Baath" partijos laikraštis "Al-Baath".

Arabų Lyga sekmadienį paskelbė griežtas sankcijas Damaskui, tęsiančiam kruviną susidorojimą su protestuotojais. Apskritai pirmą kartą ši organizacija skelbia sankcijas vienai savo narių.