Kritikai įžvelgia pataisose siekį sukurti "valdžios vertikalę", panašią į Vladimiro Putino gretimoje Rusijoje įvykdytą projektą, ir apriboti demokratiją.

Už prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasiūlytą įstatymo pataisą ketvirtadienį vėlai vakare balsavo lojali jam ir didžiausia Regionų partijos frakcija, taip pat sąjungininkai ir dalis opozicionierių: iš viso 366 deputatai iš 450.

Artėjant rinkimams prezidento varžovė, kitos didelės frakcijos - Julijos Tymošenko bloko (JTB), turinčio 103 mandatus, lyderė buvo nuteistas septynerius metus kalėti už sandorį su Rusija dėl dujų, kai ji buvo premjerė. Tuo pasipiktino Europos Sąjunga (ES), kuri išreiškė nepritarimą šiam žingsniui apribodama savo ryšius su Kijevu.

Nuo šiol pusė iš 450 deputatų bus išrenkami pagal partijų sąrašus, o pusė - mažoritarinėse apygardose.

Paaukštinus patekimo į parlamentą slenkstį ir uždraudus jungtis į susivienijimus, gali būti atkirstos nuo Rados kai kurios mažos partijos, dabar esančiose joje susivienijimų sudėtyje, taip pat sumažėti atstovavimas socialinėms grupėms parlamente.

Dabar Radoje du blokai - Julijos Tymošenko ir "Mūsų Ukraina", į kuriuos įeina daugiau kaip 10 partijų, taip pat trys frakcijos, kurias sudaro Regionų partija, Liaudies partija ir komunistai.

"Barjerą vienareikšmiškai įveikia trys jėgos regionininkai, Tymošenko ir (Arsenijus) Jaceniukas (dalies bloko "Mūsų Ukraina" lyderis)", - sakė Volodymyras Fesenka iš analitinio centro "Penta".

"Turi galimybių (patekti į Radą) komunistai ir (visame pasaulyje žinomo sunkiasvorio boksininko ) Vitalijaus Kličko partija "Smūgis" ("Udar"), - pridūrė jis. - Kitos smulkios partijos gali tikėtis tik mažoritarinių apygardų".

Anksčiau opozicinės jėgos griežtai nepritarė V.Janukovyčiaus siūlymui pakeisti rinkimų sistemą, bet balsavimo dieną pakeitė savo nuomonę.

"Buvo atsižvelgta į daugumą ekspertų ir opozicijos reikalavimų dėl rinkimų organizavimo tvarkos ir procedūros", - sakė Rados pirmininko pavaduotojas iš JTB Mykola Tomenka.

"Naujos rinkimų taisyklės - tai veikiau mažesnis blogis nei gėris", - sakoma jo pareiškime bloko tinklalapyje.

A.Jaceniukas pavadino balsavimo rezultatus "opozicijos pergale".

"Buvo aiškiai suformuluoti opozicijos reikalavimai, ir mums pavyko pasiekti, kad šie reikalavimai būtų įvykdyti. Dauguma norėjo priimti įstatymą, kuriuo remdamiesi būtų pavogę rinkėjų balsus, kaip tai buvo per vietos rinkimus", - sakė A.Jaceniukas, kurio žodžius cituoja jo partijos "Permainų frontas" tinklalapis.

V.Janukovyčiaus bendražygiai paskelbė planus pakeisti rinkimų sistemą tuojau pat po jo pergalės prezidento rinkimuose 2010 metų pradžioje, kad būtų galima sugrįžti prie 2002 ir 1998 metų rinkimų praktikos, kai pusę Rados sudarė išrinkti apygardose deputatai, o kitą pusę - pagal partijų sąrašus.

V.Janukovyčius atsakė į J.Tymošenko ir kitų kritikų priekaištus dėl "vertikalės" kūrimo, kad tik nori sugrąžinti šalį į valdomą vagą po kelerius metus vykusios valdžios atšakų susipriešinimo.

Analitikai pranašauja, jog rinkimų įstatymo pataisos naudingos valdžios partijai, kurios atstovai sugebės pasinaudoti glaudžiais ryšiais su vadžia.

Eiliniai prezidento rinkimai Ukrainoje turi vykti 2015 metų kovą.