Kioto protokolą, kurio likimas priklauso nuo Rusijos, 2001 metais iš jo pasitraukus Jungtinėms Valstijoms, Rusijos parlamentas gali ratifikuoti per kelias savaites, teigia ekologai.

"Putinas davė nurodymą svarbiausiems ministrams pasirašyti Kioto protokolo ratifikavimo dokumentus", - sakoma organizacijos pareiškime. Pasirašyti dokumentai gali būti nusiųsti į parlamentą formaliai ratifikuoti.

Gauti Rusijos valdžios atstovų komentarų kol kas nepavyko. Tačiau anksčiau pastangos ratifikuoti protokolą Rusijoje dažnai sužlugdavo dėl pareigūnų tarpusavio nesutarimų.

"Aš patikėsiu, kad Rusija pasirašė Kioto protokolą, tik tuomet, kai ji tai padarys, bet vis dėlto tai teigiamiausias žingsnis, kurį mes matėme per labai ilgą laiką", - sakė tarptautinės žaliųjų organizacijos "Greenpeace" klimato politikos direktorius Steve'as Sawyeris.

2005 metų sausio mėnesį Europos Sąjunga ketina įvesti anglies dvideginio dujų išmetimo kvotų prekybos sistemą. Kompanijos galės pirkti ir parduoti teises teršti aplinką, kad būtų laikomasi ES ir kitų 25 šalių, pasirašiusių Kioto protokolą, įsipareigojimų.

Dėl besikaupiančių ore anglies dvideginio dujų šyla klimatas planetoje, todėl gali kilti sausrų, potvynių, viesulų ir pakilti jūros lygis.

Jeigu Rusija iki 2004 metų gruodžio nesugebės ratifikuoti Kioto protokolo, ribojančio dujų išmetimą į atmosferą, Europos Sąjunga gali pakeisti savo planą prekiauti anglies dvideginio dujų išmetimo kvotomis, antradienį sakė ES transporto ir energetikos komisarė Loyola de Palacio.