E. Kopacz yra pirmoji moteris, užėmusi Lenkijos Seimo pirmininko postą. Ji priklauso premjero Donaldo Tusko partijai.

Prieš tai prezidentas Bronislawas Komorowskis pradėjo pirmąjį spalio 9-ąją išrinkto Seimo posėdį. Jis paragino parlamentarus imtis drąsių reformų.

Turi būti reformuojamos teisingumo ir sveikatos sistemos, kalbėjo prezidentas, pabrėždamas, kad valstybė turi tarnauti piliečiams, o ne atvirkščiai. B. Komorowskis ragino deputatus toliau bendradarbiauti, kad būtų tęsiama sėkminga pastarųjų metų ekonominė politika.

Po to 460 Seimo narių davė priesaiką. Tarp jų pirmą kartą buvo transseksualė moteris ir savo seksualinės orientacijos neslepiantis gėjus. Deputatė Anna Grodzka, kuri yra gimusi vyru, kalbėjo apie emocinį momentą.

Pasak jos, lenkai spalio 9-ąją vykusiuose rinkimuose balsavo už "Lenkiją, atvirą įvairovei". Todėl jų lūkesčiai negali būti nuvilti. A. Grodzka, kaip ir homoseksualas Robertas Biedronas, priklauso liberaliam Palikoto judėjimui, kuris rinkimuose užėmė trečiąją vietą.

Tačiau D. Tusko Piliečių platforma ketina tęsti koaliciją su Lenkijos liaudies partija. Dėl naujos vyriausybės po kelių savaičių balsuos parlamentas. Tiksli data antradienį dar nebuvo žinoma.

Tuo tarpu svarbiausia Lenkijos opozicinė partija "Teisė ir teisingumas", vadovaujama buvusio premjero Jaroslawo Kaczynskio, skyla. Jo kritiko Zbigniewo Ziobro šalininkai ketina parlamente kurti savo frakciją. Tiesa, pats Z. Ziobro naujajai frakcijai nepriklausys. Jis dirba Europos Parlamente.

Lenkijos prezidentas priėmė vyriausybės atsistatydinimą

Lenkijos vyriausybės vadovas Donaldas Tuskas ir jo kabineto ministrai padavė atsistatydinimo prašymą Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui, pranešė Lenkijos televizija.

Televizijos duomenimis, B.Komorowskis priėmė atsistatydinimą ir pavedė D.Tuskui sudaryti naują šalies vyriausybę, kuri turi duoti priesaiką lapkričio 22 dieną.

D.Tusko atsistatydinimas susijęs su naujos sudėties Seimo mandato įsigaliojimu. Pagal Lenkijos konstituciją, vyriausybė atsistatydina naujos sudėties Seimo pirmojo posėdžio dieną.

Lenkijos opozicinėje konservatorių partijoje įvyko skilimas

Lenkijos konservatyviosios opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis antradienį patyrė skaudų politinį smūgį, kai 16 jo partijos įstatymų leidėjo įkūrė atskirą frakciją prieš pirmąjį naujojo šaukimo Seimo posėdį.

Šis skilimas įvyko praėjus mėnesiui po to, kai J.Kaczynskio partija "Įstatymas ir teisingumas" (PiS) per rinkimus nesugebėjo įveikti premjero Donaldo Tusko centristinės partijos "Pilietinė platforma" (PO).

Maištininkai įkūrė naują judėjimą "Solidarioji Lenkija".

Dėl šio skilimo konservatoriams liks 141 mandatas 460 vietų Seime, o PO ir jos koalicijos partnerė Lenkijos liaudies partija turi iš viso 235 deputatus.

Šiam maištui vadovavo buvęs J.Kaczynskio vyriausybės teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro.

PiS vadovavo netvirtai koalicinei vyriausybei su ultradešiniosiomis ir populistinėmis partijomis 2005-2007 metais.

Spalį vykusių parlamento rinkimų rezultatai parodė, kad PiS patyrė šeštą pralaimėjimą iš eilės, o 41 metų Z.Ziobro pareikalavo, kad partija surengtų debatus dėl tolesnės strategijos.

Tačiau ūmaus būdo 62 metų J.Kaczynskis skubiai ėmėsi malšinti šį maištą, o PiS drausmės komitetas pašalino iš partijos Z.Ziobro ir jo sąjungininkus.