D.Kovtunas susitiko su A.Litvinenka Londone, kaip jis pats prisipažino, 2006 metų lapkričio 1 dieną viešbučio "Millenium" bare, kur, kaip manoma, A.Litvinenka ir gėrė arbatą iš puodelio, užnuodyto radioaktyviu poloniu -210.

Šiame susitikime taip pat dalyvavo Andrejus Lugovojus - kaip ir D.Kovtunas, buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas. A.Litvinenka mirė 2006 metų lapkričio pradžioje.

A.Lugovojus šiandien yra vienintelis, kuri britų valdžia oficialiai pavadino įtariamuoju dėl A.Litvinenkos nužudymo.

"The Sunday Times" rašo, jog Britanijos prokurorai pareikalaus perduoti D.Kovtuną. Maskva anksčiau atsisakė išduoti A.Lugovojų, pareikšdama, kad to neleidžia Rusijos konstitucija.

Interviu britų visuomeninio transliuotojo BBC tinklalapiui D.Kovtunas sakė, jog žino apie Britanijos prokurorų ketinimus gandų lygiu, taip pat iš pokalbių su "The Sunday Times" straipsnio autoriumi Marku Franchetti.

"Aš tai rengiausi nuvykti į Olandiją artimiausiu laiku, bet matyt, tai nelemta", - pažymėjo jis.

Formaliam kaltinimų pateikimui būtina, kad įtariamieji stotų prieš teismą Anglijoje.

Karališkosios prokurorų tarnybos atstovai pranešė laikraščiui "The Sunday Times", kad rugpjūtį iš policijos gauta naujų dokumentų byloje dėl A.Litvinenkos nužudymo, ir prokuratūra ką tik baigė juos tirti.

"Mes informuojame visas suinteresuotas šalis apie šio patikrinimo rezultatus ir sprendžiame, ar galima ką nors paskelbti viešai", - cituoja laikraštis sekretoriaus spaudai žodžius.

D.Kovtunas pareiškė laikraščiui "The Sunday Times", jog girdėjo, kad gali būti paskelbti nauji įtariamieji A.Litvinenkos byloje ir kad toks gali būti jis.

"Jeigu Britanijos valdžia staiga pateiks man kaltinimą, praėjus tiek laiko, tai įrodys, kad byla yra politiškai motyvuota. Jeigu jie turėjo įrodymų prieš mane, kodėl jų nepateikė prieš penkerius metus?"- cituoja D.Kovtuno žodžius laikraštis.

Šį spalį koronerių teisme Londone prasidėjo nagrinėjimas, kuriame siekiama nustatyti A.Litvinenkos mirties priežastis.

A.Lugovojui jame atstovauja advokatas, nors tai neįprasta tokių kvotų praktikoje, o D.Kovtunas sakė, kad "nagrinėjo galimybę" asmeniškai jose dalyvauti.

"Žinoma, jeigu man pateiks kaltinimus, aš nevažiuosiu", - pareiškė jis.

D.Kovtunas buvo įtariamas neteisėtu radioaktyvių medžiagų gabenimu Vokietijoje, bet prieš dvejus metus šis tyrimas buvo nutrauktas.

Prieš susitikimą su A.Litvinenka D.Kovtunas atskrido į Londoną iš Hamburgo, ir policija pranešė, kad bute, kur jis buvo apsistojęs, rasta radioaktyvių medžiagų pėdsakų.