81 metų Katalikų Bažnyčios vadovas aplankė memorialą žudynių, kurias Armėnijoje vykdė įsiveržę turkai, aukoms. Jis laikėsi gerai, o jo padėjėjai paneigė spėliones, kad popiežiaus sveikata vis blogėja.

Armėnų patirti pogromai regione vis dar yra itin skausmingas ir nevienareikšmiškai vertinamas klausimas. Jonas Paulius II neištarė žodžio "genocidas", kurį vartoja patys armėnai ir prieš kurį įnirtingai protestuoja Turkija.

"Esame pasibaisėję siaubingu smurtu, kurį patyrė Armėnijos žmonės, ir liūdime, kad pasaulyje vis dar yra tokio nežmoniškumo", - melsdamasis prie Cicernagaberdo memorialo Armėnijos sostinėje Jerevane sakė popiežius.

Prisimindamas 1915-ųjų žudynes, Jonas Paulius II prašė Dievo pasigailėti Armėnijos liaudies. "Nušluostyk kiekvieną jų ašarą ir padaryk taip, kad jų XX amžiaus agonija duotų amžino gyvenimo vaisių", - meldė jis.

Armėnija spaudžia Vatikaną pripažinti, kad XX amžiaus pradžios žudynės buvo genocidas, tačiau popiežiui artimi šaltiniai sakė, kad Turkija paragino Joną Paulių II nevartoti šio žodžio per vizitą Armėnijoje.

Šiaip ar taip, popiežius pateikė subtilų kompromisą. Sakydamas homiliją anglų kalba, pontifikas pavartojo armėnišką frazę "Mec Jeghern", kuri armėnams yra genocido sinonimas ir savo reikšme yra artima hebrajų kalbos žodžiui Šoa, tačiau tiesiogiai išvertus reiškia tiesiog "didelę negandą".

Armėnai tvirtina, kad 1915 metais Osmanų imperijai užėmus dalį jų teritorijų, kurios dabar priklauso Turkijai, buvo išžudyta 1,5 mln. jų tautiečių. Be to, keturis šimtmečius iki šių įvykių armėnų žudynes nuolat rengdavo tiek turkai, tiek persai.

Antradienį pasirodė pranešimų, kad parkinsonizmu sergantis popiežius atrodo daug silpnesnis nei paprastai, tačiau vienas jo palydos narys sakė, kad Jonas Paulius II tiesiog jaučiasi pavargęs dėl pasikeitusios laiko juostos - Armėnijos ir Italijos laikas skiriasi trimis valandomis. Kitais atžvilgiais jis laikosi gerai, pridūrė šaltinis.

Vėliau trečiadienį Jonas Paulius II turi aukoti mišias neseniai pastatytoje Jerevano Šv. Grigaliaus Švietėjo katedroje, pavadintoje Armėniją 301 metais apkrikštijusio žmogaus vardu.

Popiežius padės palaiminti šventojo relikvijas, kurias Armėnų Bažnyčiai Vatikanas perdavė praėjusiais metais. Per homiliją katedroje Jonas Paulius II tikriausiai paragins Katalikų Bažnyčią ir Armėnų Grigaliaus Bažnyčią palaikyti glaudesnius ryšius.