Tėvų teisių kampanijos dalyvis Jasonas Hatchas vidury baltos dienos pirmadienį, pasinaudodamas kopėčiomis, perlipo išorinę Bakingamo rūmų tvorą, skubiai perbėgo pasivaikščiojimų sritį ir išorine rūmų siena užlipo 10 metrų iki atbrailos.

Karališkoji šeima šiuo metu atostogauja Škotijoje, tačiau incidentas įsiutino saugumo ekspertus. Londono policijos komisaras seras Johnas Stevensas pažymėjo pareikalavęs skubios ataskaitos. "Jeigu būtų buvę nustatyta, kad jis turėjo bombą, jis būtų buvęs nušautas", - sakė J Stevensas.

Vidaus reikalų sekretorius Davidas Blunkettas teigė netikintis, kad visos saugumo procedūros rūmuose veikė kaip būtina, tačiau pabrėžė, jog nei jis, nei karališkoji šeima nenori rūmų taip apsaugoti, kad į juos negalėtų patekti turistai. "Manęs neįtikina, kad viskas buvo gerai, tačiau nemanau, kad yra prasmės turėti pilių ir monumentų bei kviestis turistus iš viso pasaulio, jeigu mes taip baiminamės, jog neleistume jų nė priartėti prie pilių ir monumentų ar pamatyti juos", - sakė jis BBC radijui.

Didžiojoje Britanijoje panašių išpuolių būta ir praeityje. Paskutinį kartą didžiulį nerimą dėl britų karališkosios šeimos saugumo sukėlė vienas praėjusių metų incidentas. Tąkart laikraščio "Daily Mirror" korespondentas sugebėjo slapta įsidarbinti kaip Bakingamo rūmų liokajus prieš pat JAV prezidento George'o W. Busho vizitą į Didžiąją Britaniją 2003 metų lapkritį.

J. Stevensas yra įspėjęs, kad Didžiajai Britanijai neišvengiamai gresia teroristinis išpuolis, ir tvirtinęs, jog kelioms tokioms atakoms praeityje jau yra užkirstas kelias. Jis pažymėjo pareikalavęs, kad iki antradienio ryto ant jo stalo būtų ataskaita apie "Betmeno" išpuolį.

Kelis efektingus pasirodymus praeityje jau surengusi grupė "Tėvai už teisingumą" ("Fathers 4 Justice") teigia, kad po sutuoktinių skyrybų teismai diskriminuoja tėvus. Prieš keturis mėnesius ši grupė parlamente apipylė Tony Blairą miltais.

Protestas Bakingamo rūmuose įsiutino saugumo ekspertus ir žiniasklaidos komentuotojus.

Bulvarinis laikraštis "Daily Express" reikalavo atsakyti į klausimą: "O kas, jeigu tai būtų buvęs savižudis sprogdintojas?" "Visame Vakarų pasaulyje yra didžiulė terorizmo grėsmė - kaip niekada anksčiau. Islamistų ekstremistų išpuolių pavojus auga kas valandą, o Džeimsonas Hečas ramiai užlipa ant Bakingamo rūmų balkono beveik taip pat lengvai lyg liptų į autobusą", - teigė laikraštis savo redaktoriaus žodyje.