Prezidentas įsitikinęs, kad delsimas suformuoti vyriausybę gali rimtai sukliudyti patvirtinti 2012 metų biudžetą bei priimti kitus rimtus sprendimus.

Tokiu būdu, dabartinė valdančioji koalicija, į kurią įeina "Vienybė", Nacionalinis susivienijimas „Viskas Latvijai! / Tėvynei ir laisvei / Latvijos nacionalinės nepriklausomybės sąjūdis” ir Zatlerio reformų partija (ZRP) bei šeši jos gretas palikę deputatai, yra vienintelė, kuri dabar turi realią galimybę suformuoti vyriausybę. Taip pat šis sprendimas netrukdo partijoms veikti, kad būtų pagerintas siūlomas koalicijos modelis, įsitikinęs A.Bėrzinis.

"Pirmas rimtas potencialios koalicijos patikrinimas bus balsavimas dėl 2012 metų valstybės biudžeto, kuris neturi virsti eksperimentu su šalimi bei sudaryti pavojų jos tarptautinių įsipareigojimų vykdymui", - nurodoma prezidento pareiškime spaudai.

"Kadangi visos trys reformų ir teisėtvarkos koalicijai atstovaujančios pusės patvirtino savo visišką atsakomybę už būsimą vyriausybę, koalicijos sudėtį bei šešis ZRP gretas palikusius deputatus, aš nusprendžiau pakviesti Valdį Dombrovskį Ministrų kabinetui sudaryti", - pareiškė prezidentas.

Tuo pačiu metu A.Bėrzinis pabrėžia, kad balsavimas dėl vyriausybės sudėties Seime bus įmanomas tik tada, kai atsakingos institucijos pateiks savo išvadas apie kandidatus į ministerijos vadovų postus ir prezidentui laiku bus įteiktas naujos vyriausybės deklaracijos projektas.

Prezidentas, kaip ir anksčiau, įsitikinęs, kad atsižvelgiant į ilgalaikius valstybės vystymosi interesus, būtina suformuoti kuo platesnę koaliciją, suteikiant atsakomybę už įvykius šalyje visoms į Seimą išrinktoms politinėms jėgoms, sakoma prezidento pareiškime spaudai.