Per itin audringus televizijos debatus paprastai kalbantis H.Cainas atkakliai kartojo, kad kritikai nesupranta jo mokesčių plano, ypač pasiūlymo įvesti naują 9 proc. federalinį pardavimų mokestį.

"Hermanai, myliu tave, brolau, tačiau nebūtina griebtis kruopščios analizės, kad tai perprastum, - sakė ankstesnis respublikonų favoritas Teksaso gubernatorius Rickas Perry (Rikas Peris), kurio populiarumas pastaruoju metu buvo nusmukęs.

"Keliaukit į Naująjį Hampšyrą, kur nėra paradavimo mokesčio. o jūs ketinate jiems jį įvesti. Jų nedomina 9-9-9... Aš taip nemanau, Hermanai. Iš to nieko neišdegs", - aiškino jis.

Per debatus, kurie vyko viešbutyje ir lošimo namuose "The Venetian" Las Vegase, R.Perry ir buvęs Masačusetso gubernatorius Mittas Romney, vienintelis ilgiau išlaikęs lyderio pozicijas galimų respublikonų kandidatų stovykloje, apsikeitė itin dygiomis replikomis.

"Jums nelengva leisti kam nors baigti kalbėti, - akivaizdžiai supykęs M.Romney pareiškė jam iš kairės stovinčiam R.Perry po mažiausiai dviejų jų tarpusavio žodinių salvių. - Manau, jeigu norite tapti Jungtinių Valstijų prezidentu, jums derėtų leisti pasisakyti ir žmonėms."

M.Romney kol kas išlaiko stipriausio respublikonų kandidato pozicijas, tačiau apklausose atspindimas H.Caino populiarumo šuolis vėl įaudrino varžybas dėl teisės tapti kandidatu, kuris susigrums su demokratu prezidentu Baracku Obama per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus.

Šių debatų išvakarėse televizijos CNN ir viešosios nuomonės tyrimo agentūros ORC atlikta apklausa rodė, kad M.Romney palaiko 26 proc., H.Cainą - 25 proc. respublikonų respondentų. Skirtumas tarp šių abiejų kandidatų neviršija tyrimo statistinės paklaidos, o R.Perry nuo jų pastebimai atsilieka.

Be to, H.Cainas pelnė daugiausiai respondentų simpatijų kaip asmenybė, taip pat laikomas žmogumi, kuriam labiausiai pavyktų išjudinti šlubuojančią šalies ekonomiką. Tačiau dauguma apklausos dalyvių nesitikėjo, kad šis juodaodis politikas gali būti išrinktas respublikonų kandidatu - šiuo atžvilgiu stipriausias pozicijas išlaiko M.Romney.

Apie 51 proc. respondentų mano, kad respublikonų kandidatu veikiausiai taps M.Romney. H.Cainui sėkmę prognozavo tik 18 proc., o R.Perry - 14 proc. tyrimo dalyvių.

Apžvalgininkai kelia klausimą, ar H.Caino neištiks R.Perry likimas: pastarasis buvo tapęs respublikonų kampanijos favoritu, kai prie jos prisidėjo rugpjūtį, tačiau po poros blankių pasirodymų per debatus jo reitingai nusmuko.

"Jausmas toks, tarsi tau ant nugaros būtų išpieštas taikinys, kuris nuolat didėja", - H.Cainas sakė CNN prieš prasidedant naujausiems televizijos debatams.

Likus kelioms valandoms iki antradienio vakarą vykusių debatų, buvo iškelta klausimų dėl šio kandidato finansų, kai žiniasklaida pranešė, jog H.Cainas pats pirko savo knygas "Čia Hermanas Cainas! Mano kelias į Baltuosius rūmus" (This is Herman Cain! My Journey to the White House) už savo kampanijos lėšas.

H.Cainas taip pat buvo kritikuojamas dėl to, kad praeitą savaitgalį pareiškė, jog palei pietinę JAV sieną su Meksika reikia pastatyti elektrinę tvorą, siekiant atgrasyti neteisėtus imigrantus, ir iškabinti ant jos užrašus "Nelipk, užmuš".

Jis pareiškė, kad šios replikos tebuvo pokštas, tačiau tokie pasisakymai vargu ar galėjo būti gerai įvertinti pietvakarinėje Nevadoje ir kaimyninėse valstijose, kuriose gyvena daug išeivių iš Lotynų Amerikos.

H.Cainui rimto politiko įvaizdžio taip pat nepadėjo sustiprinti internete išplatinta sena reklama, kurioje matomas dainuojantis "Įsivaizduokite visas picas" pagal hitu tapusios Johno Lennono dainos "Imagine" melodiją.

Naujausiu smūgiu jo kampanijai tapo žiniasklaidos pranešimai, pagrįsti JAV federalinės rinkimų komisijos duomenimis, jog H.Cainas savo bendrovei sumokėjo 36 511 dolerių už įsigytas savo paties knygas.

H.Cainas neigė, kad šis pirkimas pažeidė rinkimų taisykles, rašo dienraštis "The Washington Post".

Kol respublikonai kandidatai riejosi tarpusavyje JAV vakaruose, demokrato B.Obamos perrinkimo kampanijos pareigūnai atrodė patenkinti šiuo savo politinių priešininkų nesantaikos demonstravimu.

B.Obamos kampanijos svetainėje socialiniame tinkle "Twitter" rašoma: "Per šio vakaro debatus populiariausi žodžiai buvo "Obamacare" (B.Obamos sveikatos apsaugos reformų planas), "tvora" ir "panaikinimas" - tačiau tikrasis nugalėtojas buvo #Obama2012."