Kai JAV Senatas pareiškė, jog atsisako garantuoti, kad PRG Europoje nesusilpnins Rusijos branduolinio potencialo, Gynybos ministerija paskelbė, kad įsteigė pirmąją brigadą, kuri visiškai apginkluota raketomis "Iskander", praneša leidinys.

Tačiau laikraščio apklausti ekspertai mano, kad šios priemonės perdėtos, nes radaras Turkijoje negalės stebėti Rusijos raketų paleidimo JAV link, o raketos-gaudytuvai Rumunijoje - jų perimti.

"Net iš Lenkijos, kuri yra kur kas labiau į šiaurę nuo Rumunijos, raketos, jeigu jos bus paleistos, negalės pavyti Rusijos raketų, skriejančių JAV link", - paaiškino Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas generolas majoras Vladimiras Dvorkinas.

Jis pabrėžė, kad bet kuris smūgis Rusijai neišvengiamai susilauks atsakomojo branduolinio smūgio.

Laikraščio duomenimis, Lugos brigadoje iki 2011 metų vasaros raketomis "Iskander" buvo pakeisti visi "Točka-U" kompleksai.

Tuo tarpu Strateginių vertinimų ir analizės instituto prezidentas Aleksandras Konovalovas mano, kad veiksminga alternatyva galėtų būti Rusijos strateginė partnerystė su NATO.

"Užuot pradėjus vykdyti partnerystės su NATO kursą PRF srityje, kažkam naudinga didinti susipriešinimą", - konstatavo A.Konovalovas.

Pasak jo, techniniu požiūriu, Rusija kol kas neturi ką pasiūlyti Vakarams sektorinei PRG sistemai organizuoti: "Kompleksas S-400 neatitinka būtinų charakteristikų, o S-500 egzistuoja tik popieriuje".

"Iskander" gali gabenti ir įprastinį, ir branduolinį ginklą ir nugabenti jį maždaug 500 km nuotoliu. Tai visiškai užteks, kad iš Leningrado srities būtų galima sunaikinti objektus Baltijos šalyse ir Rytų Lenkijoje, iš Baltarusijos teritorijos - Centrinėje Lenkijoje, o iš Kaliningrado srities teritorijos - Vokietijoje, primena laikraštis.

Rumunijos, kur JAV dislokuos raketas-gaudytuvus SM-3, "Iskander“ iš Rusijos teritorijos nepasieks. Tam reikės panaudoti raketų laivyną ar aviaciją.

Beje, raketų-gaudytuvų uždanga Rumunijoje, laikraščio nuomone, prasmės neturi, nes, pasak ekspertų, ji vis viena negalės perimti Rusijos raketų, jeigu jos skries JAV link.