"Širdyje ir dvasioje miniu neapsakomus išmėginimus visų tų, kurie atsisakę išsižadėti savo tikėjimo patyrė ne tik fizinę tremtį ir kalinimą, bet ir viešą pajuoką bei smurtą", - sakė 81 metų popiežius. Silpnos sveikatos Jonas Paulius II laikėsi palyginti gerai, tačiau kartais atrodydavo labai išvargęs.

Popiežius, kurio kalbą dažnai pertraukdavo susirinkusiųjų plojimai, prisiminė liūdnai pagarsėjusiuose gulaguose žuvusius kunigus ir vyskupus, tarp jų - palaimintuosius Oleksą Zaryckį ir Mykytą Budką .

"Iš jų kančių, sujungtų su Kristaus kryžiumi, išaugo naujas jūsų krikščioniškosios bendruomenės gyvenimas", - į mišias susirinkusiems Vidurinės Azijos kunigams, seminaristams, vienuoliams ir vienuolėms sakė popiežius, lėtai kalbėjęs lenkiškai.

Popiežiaus vizitas į Kazachstaną laikomas mėginimu padrąsinti šios šalies katalikų bendruomenę, sudarančią mažytę dalį jos gyventojų, kurių iš viso yra 15 milijonų.

Popiežius taip pat pasinaudojo proga paraginti puoselėti religinę toleranciją ir krikščionių bei musulmonų bendradarbiavimą po rugsėjo 11 dienos teroristų atakų Jungtinėse Valstijose.

Kazachstano katalikų - daugiausia Stalino deportuotų Pavolgio vokiečių, lenkų ir ukrainiečių - yra maždaug 300 tūkstančių. Šalies gyventojų daugumą sudaro musulmonai ir rusų ortodoksai.

Antrojo pasaulinio karo metais sovietai į Kazachstaną ištrėmė milijonus žmonių, tarp jų - 800 tūkst. vokiečių ir 100 tūkst. lenkų. Daugelis ištremtųjų, kurių dalis buvo katalikai, per pirmuosius kelerius metus mirė nuo bado, šalčio ir ligų.

Savo tikėjimo nenorėję išsižadėti katalikai - pasauliečiai, kunigai, vienuoliai ir vienuolės - buvo kalinami daugybėje sovietinių gulagų aplink Karagandą Kazachstano šiaurėje ir visoje šios buvusios sovietinės respublikos teritorijoje.

Pasak istorikų, į Karagandos rajoną buvo ištremta 2,14 mln. žmonių. Prie Karagandos katedros yra palaidotas ir Jono Pauliaus II pažįstamas, tėvas Wladyslawas Bukowinskis, kuris paleistas iš darbo stovyklos tarnavo vietos katalikų bendruomenėms.

"Šiandien visos Bažnyčios vardu noriu pagerbti jį ir visus tuos, kurie patyrė persekiojimą ir kurių gyvenimas praėjo varguose", - dvasininkijai sakė Jonas Paulius II.

Kazachstane buvo 16 iš daugybės darbo stovyklų, sudariusių gulago archipelagą, aprašytą garsiojoje Aleksandro Solženycino 1973 metų knygoje. Netoli Astanos sovietai įsteigė vieną liūdniausiai pagarsėjusių archipelago stovyklų ALŽIR, į kurią Stalinas siuntė "liaudies priešų" žmonas.

Jonas Paulius II, keturių dienų oficialaus vizito į Kazachstaną atvykęs rugsėjo 22 dieną, pirmadienį vakare Kongresų rūmuose susitiks su mokslo ir kultūros atstovais, o antradienio rytą išskris į Armėniją.