Milijardierius paskelbė, kad pasiryžęs parduoti savo likusius Rusijoje ir Prancūzijoje aktyvus ir investuoti pinigus į Gruzijos ekonomiką.

B.Ivanišvilis, užimantis žurnalo "Forbes" sudarytame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše 185 vietą (25 vietą Rusijoje) ir turintis 5,5 mlrd. dolerių vertės turto, trečiadienį paskelbė atvirą laišką, kuriame apibūdino savo planus ir nurodė galimus politinius partnerius ir varžovus.

"Kodėl aš nusprendžiau eiti į politiką?... Todėl, jog matau, kad griūva mano Tėvynė, o kai prarandi Tėvynę, niekas neturi kainos", - sakoma šykščiai bendraujančio su spauda B.Ivanišvilio laiške.

"Aš būtinai ateisiu į valdžią, nes daviau jums žodį", - priduriama jame.

Verslininkas pažadėjo Gruzijos televizijos kompanijoms nupirkti jas trigubai brangiau nei jų rinkos kaina ir grąžinti šiuos žiniasklaidos priemonių aktyvus ankstesniems savininkams po dvejų metų už simbolinę 1 lario (0,6 dolerio) kainą.

Apkaltinęs M.Saakašvilį "totaliniu valdžios monopolizavimu" B.Ivanišvilis paragino jį atsistatydinti, o įtakingam vidaus reikalų ministrui Vano Merabišviliui, kurį jis pavadino "geru ir patyrusiu vadovu", patarė pereiti į opozicijos pusę.

"Miša, sustok! Tu stovi ant bedugnės krašto!... Aš tau duodu patarimą: atsistatydink!", - paragino B.Ivanišvilis Gruzijos lyderį M.Saakašvilį.

Tarp galimų politinių partijų jis nurodė opozicinę Respublikonų partiją, taip pat buvusio Gruzijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose Iraklijaus Alasanijos partiją - Laisvuosius demokratus.

Šie politikai kol kas nekomentuoja milijardieriaus pareiškimo. I.Alasanija pareiškė, kad daug kas paaiškės, kai jis asmeniškai susitiks su B.Ivanišviliu.

Daugumą kitų opozicinių Gruzijos partijų verslininkas pavadino "pseudoopozicinėmis" ir konformistinėmis, ir kaltino jas susimokymu su dabartine valdžia.

Tarp savo politinių prioritetų B.Ivanišvilis nurodė likviduoti "elito korupciją" - pergalę kovoje su korupcija žemesniuose sluoksniuose daugelis laiko M.Saakašvilio nuopelnu, išspręsti konfliktą su atskilusiomis nuo Gruzijos separatistinėmis Abchazijos ir Pietų Osetijos provincijomis, sureguliuoti santykius su Kremliumi ir integruotis į Europos Sąjungą ir JAV.

Valdžios atstovai atsakė į Rusijos ir Gruzijos turtuolio kalbą užuomina, kad B.Ivanišvilis tikriausiai palaiko ryšius su politikais Maskvoje.

"Visi turi suvokti, kad Gruzijos visuomenė, politika ir žiniasklaidos priemonės neparsiduoda", - komentavo B.Ivanišvili pareiškimą parlamento deputatas iš valdančiosios partijos Pavlė Kublašvilis.

"Tokie mėginimai baigiasi žlugimu. Už lėšas, pasiskolintas iš (RF ministro pirmininko Vladimiro) Putino, politika Gruzijoje nedaroma", - pridūrė jis.

Tbilisis ne kartą kaltino oponentus ryšiais su Maskva, pataikaudamas daugelio žmonių šalyje, išgyvenusioje karą su Rusija 2008 metų rugpjūtį, nuotaikoms.

Ministerija: B.Ivanišvilis nėra Gruzijos pilietis

Teisingumo ministerija nuėjo toliau, pareikšdama, kad B.Ivanišvilis nėra Gruzijos pilietis ir įstatymai jam draudžia steigti ar finansuoti partiją bei dalyvauti rinkimuose.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovo, B.Ivanišvilis prarado Gruzijos pilietybę, kai gavo Prancūzijos pilietybę.

Tačiau verslininko sekretorius spaudai Iraklijus Tripolskis paneigė šį teiginį ir pranešė, kad Gruzijos pilietybė buvo suteikta pakartotinai 2005 metais.

Pirmą kartą Gruzijos pilietybę B.Ivanišvilis, būdamas Gruzijos pilietis, gavo pagal prezidento M.Saakašvilio asmenišką nurodymą 2004 metais, kai sugrįžo iš Maskvos.

Penktas vaikas neturtingoje šeimoje, dabar 55 metų B.Ivanišvilis gimė Čorvilos kaime Sačcherio rajone Gruzijos šiaurės vakaruose.

Verslo karjerą jis pradėjo dešimtojo dešimtmečio pradžioje Rusijoje drauge su partneriu Vitalijumi Malkinu, investuodami lėšas į bankų, metalurgijos aktyvus, vertybinius popierius ir nekilnojamąjį turtą Rusijoje.

2004 metais B.Ivanišvilis, dabar Rusijos banko "Rossijskij kredit" ir kitų aktyvų savininkas, sugrįžo į gimtąjį Čorvilos kaimą, kur gyvena ir dabar didžiuliame dvare su draustiniu.

Septynerius metus jis buvo žinomas Gruzijoje tik kaip mecenatas, kuris rėmė teatrų, mokyklų, ligoninių ir šventovių, Tbilisio valstybinio universiteto statybą ir remontą.

B.Ivanišvilis davė iš viso tik vieną interviu - Rusijos laikraščiui "Vedomosti" 2005 metais, kuriame sakė, kad yra toli nuo politikos, ir susilaikė nuo dabartinės Gruzijos valdžios kritikos ar pagyrų jai.

Jo įsteigta Gruzijoje "Kartu grup" sausį pareiškė, kad B.Ivanišvilis neturi politinių interesų. Gruzijos analitiko Gijos Chuchašvilio nuomone, verslininko laukia sunkus laikotarpis.

"Viena vertus, jo laukia rimta kova su valdžia, kita vertus - su ta dalimi visuomenės, kurios jis neprisileis prie "kūno". Dažniausiai Gruzijoje tie, kurie nepriimami, iš karto tampa priešais", - sakė G.Chuchašvilis.