Tuo tarpu Teheranas kaltina Vašingtoną paskleidus šiuos išgalvotus kaltinimus, siekiant atitraukti dėmesnį nuo JAV ekonomikos problemų, kai šalyje stiprėja protestai prieš Volstrito politiką. Kai kurie ekspertai taip pat reiškia abejones, ar tokį sąmokslą galėjo inicijuoti Irano lyderiai.

Tačiau JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ragino imtis naujų griežtų priemonių prieš Iraną, nors kol kas neaišku, kokios jos galėtų būti.

"Raginame kitas šalis prisidėti prie mūsų pasmerkiant šią grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui", - H.Clinton sakė trečiadienį.

Pasak jos, šis sąmokslas yra "siaubingas tarptautinės ir JAV teisės pažeidimas", taip pat seniai Irano vykdomo smurto ir paramos terorizmui naudojimo politiniams tikslams pavojingu eskalavimu.

Tuo tarpu JAV iždo departamentas paskelbė sankcijas Teherane įsikūrusiai komercinei oro bendrovei "Mahan Air", kuri kaltinama skraidinusi į Artimųjų Rytų šalis Irano islamo revoliucinės gvardijos narius, siejamus su pastaruoju sąmokslu.

Buvo įšaldytos "Mahan Air" sąskaitos Jungtinėse Valstijose, o JAV piliečiams su šia bendrove uždrausta turėti verslo ryšių.

JAV prezidentas Barackas Obama telefonu kalbėjosi su Saudo Arabijos karaliumi Abdullah, siekdamas užtikrinti, kad abiejų valstybių ryšiai nepablogės dėl "Irano vadovaujamo sąmokslo nužudyti Saudo Arabijos ambasadorių Vašingtone", nurodė Baltieji rūmai

Iranas griežtai neigia bet kokį mėginimą susieti jį su sąmokslu, kurį, pasak JAV, organizavo Revoliucinės gvardijos elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų nariai, esą mėginę susitarti su vienu Meksikos narkotikų kontrabandos karteliu, kad šis už 1,5 mln. dolerių nužudytų arabų ambasadorių.

Prancūzija ir Didžioji Britanija sutiko palaikyti JAV reikalavimus imtis tolesnių atsakomųjų veiksmų Jungtinėse Tautose (JT), tačiau veto teisę JT Saugumo Taryboje turinčios Rusija ir Kinija reagavo šaltai.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas šią bylą vadino "keistoka", o Kinija kol kas visai nekomentavo.

JAV administracija planuoja pasiųsti savo delegacijas į Pekiną ir Maskvą, kurios pateiks šios tyrimo detalių Kinijos ir Maskvos vyriausybėms, sakė diplomatai.

Sunitų dominuojama Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba (GCC), kuriai priklauso Bahreinas, Kuveitas, Omanas, Kataras, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai, pareiškė, kad šis sąmokslas "labai kenkia" Persijos įlankos šalių santykiams su Iranu.

Tačiau kai kurie ekspertai abejoja, kad su šiuo sąmokslu yra susiję arba jam pritarę aukšto rango Teherano pareigūnai.

"Tai neatrodo panašu į įprastą būdą, kokiu Iranas galėtų įvykdyti nužudymą, - sakė Irano ir JAV pilietybę turintis politologas Rasoolas Nafisi, analizuojantis Revoliucinės gvardijos veiksmus.

"Įtariu, jog tai nėra Irano režimo darbas, atsižvelgiant į pasirinktą taikinį, veiksmo laiką ir veikėjų pobūdį", - pridūrė jis.

Tuo tarpu Meksikos analitikai sako, kad jų šalyje veikiantys galingi narkotikų kontrabandos karteliai gali turėti karinių pajėgumų, tačiau kol kas nepademonstravo polinkio naudoti sprogmenis ir vargu ar rizikuotų užsitraukti JAV rūstybę, dėl kurios gali nukentėti jų vykdoma prekyba narkotikais Amerikoje.