"Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vyriausioji tyrimų valdyba iškėlė baudžiamąją bylą Ukrainos piliečiams Tymošenko ir Lazarenkai", - sakė UST Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininkas Ivanas Derevianka spaudos konferencijoje ketvirtadienį Kijeve.

Tyrėjai kaltina J.Tymošenko tuo, kad ji pervedė 405 mln. 500 tūkst. dolerių UBES skolą Rusijos gynybos ministerijai į Ukrainos valstybinį biudžetą.

I.Derevianka patikslino, jog J.Tymošenko, būdama korporacijos Ukrainos bendrosios energetikos sistemos" prezidentė ir faktinė savininkė, iš anksto susitarusi su buvusiu ministru pirmininku Pavlu Lazarenka, pasikėsino iššvaistyti Ukrainos valstybinio biudžeto lėšas itin stambiu mastu, priskyrusi Ukrainos ministrų kabinetui privačios korporacijos UBES įsipareigojimus RF gynybos ministerijai.

Jis pažymėjo, kad 405 mln. 500 tūkst. dolerių - tai 3 mlrd. 233 mln. 254 tūkst. 250 grivinų.

Spalio 12 dieną Julijai Tymošenko pateiktas kaltinimas padarius nusikaltimą pagal BK 15 str. 4 d. ir 191 str. 5 d.. Ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje tęsiamas.

J.Tymošenko tapo UBES vadove 1995 metais. Nuo 1996 metų ji buvo liaudies deputatė.

Kaip jau pranešta, šių metų birželio 15 dieną Aukščiausiosios Rados laikinosios tyrimų komisijos vadovė Ina Bohoslovskaja (Regionų partija) pareiškė, kad buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko buvo priklausoma nuo Rusijos, pasirašydama sutartis dėl dujų 2009 metais, nes "J.Tymošenko privačios bendrovės, kurios priklausė jai ir jos šeimos nariams, iki šiol nesumokėjo daugiau kaip 405 mln. dolerių skolų Rusijos gynybos ministerijai".

Ukrainos ministrų kabinetas patvirtino, kad užregistruotas Rusijos gynybos ministerijos laiškas, kuriame prašoma sumokėti korporacijos "Ukrainos bendrosios energetikos sistemos" skolą.

Vėliau šią informaciją patvirtino ir generalinio prokuroro pirmasis pavaduotojas Renatas Kuzminas. Jis pareiškė, kad J.Tymošenko skolinga Rusijos bendrovėms ir Rusijos gynybos ministerijai daugiau nei 405 mln. dolerių.

Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas spalio 12 dieną pareiškė, kad šiuo metu Ministrų kabinetas laukia juristų ir teisėsaugos institucijų išvadų dėl šios bendrovės UBES skolos Rusijos gynybos ministerijos išieškojimo.