Tokį sprendimą antrą vietą per Saeimos rinkimus rugsėjį iškovojusi Zatlero reformų partija (ZRP) priėmė savaitgalį.

"Kad būtų pakeista partijos nuomonė, prireiktų tankų", pirmadienį interviu Latvijos radijui vaizdžiai sakė V. Zatleras. Pasak jo, per derybas dėl naujos koalicijos paaiškėjo, kad "Santarvės centras" daug labiau nusiteikęs reformoms nei centro dešinioji partija "Vienybė".

ZRP taip pat nusprendė, kad į koaliciją kviečiama dabartinio premjero Valdžio Dombrovskio vadovaujama "Vienybė", kuriam bus pasiūlyta toliau vadovauti vyriausybei.

"Santarvės centras" laimėjo 31 deputato mandatą, ZRP - 22, "Vienybė" - 20, konservatyvus Nacionalinis aljansas "Viskas - Latvijai!", "Tėvynei ir Laisvei" ir "Judėjimas už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę" - 14, o Žaliųjų ir valstiečių sąjunga - 13 mandatų.

Latvijos politikai po rinkimų tikėjosi, kad ZRP koalicijai formuoti pasiteks dešiniąsias jėgas, o ne "Santarvės centrą".

Tuo tarpu V. Dombrovskis paskelbė, kad jo partijos valdyba svarstys galimybę suformuoti "vaivorykštės koaliciją", į kurią įeitų visos mandatus laimėjusios partijos.

Jis ypač pabrėžė Nacionalinio aljanso balsų svarbą paleidžiant ankstesnįjį parlamentą tuometinio prezidento V. Zatlero iniciatyva.

"Nežinau nė vienos priežasties, kodėl Nacionalinis aljansas turėtų būti nubaustas ir turėtų likti opozicijoje",- žurnalistams sakė V. Dombrovskis.

Praėjusį ketvirtadienį prezidentas Andris Berzinis nurodė iki šios savaitės pabaigos partijoms susitarti dėl valdančiosios koalicijos.

V. Zatleras tikisi, kad dėl koalicijos bus susitarta šią savaitę.

71 procentas Latvijos gyventojų mano, kad naujosios koalicijos formavimas užsitęsė pernelyg ilgai.

Vienuoliktieji Saeimos rinkimai įvyko rugsėjo 17 dieną.