Afganistano prezidento Hamido Karzai įkurta tyrimo komisija paskelbė, kad vyro, kuris yra susijęs su Burhanuddino Rabbani nužudymu rugsėjo 20 dieną, prisipažinimas ir kiti įrodymai byloja, jog derybininką nužudęs mirtininkas sprogdintojas buvo pakistanietis ir kad šis nužudymas buvo suplanuotas Pakistane.

"Užuot skelbę tokius neatsakingus pareiškimus, Kabulo valdžios atstovai turėtų rimtai susimąstyti, kodėl visi afganai, palankiai nusistatę taikos ir Pakistano atžvilgiu, yra sistemingai šalinami ir žudomi, - sakoma Pakistano URM pranešime. - Reikia įvertinti kryptį, kurios laikosi Afganistano žvalgyba ir saugumo agentūros."

B.Rabbani nužudymas tapo skaudžiu smūgiu pastangoms užmegzti dialogą su Talibanu, kad būtų galima užbaigti jau dešimtmetį vykstantį karą. Šis išpuolis taip pat gali lemti pavojingą susipriešinimą tarp Afganistano etninių bendruomenių.

Sekmadienį šimtai afganų išėjo į Kabulo gatves, protestuodami neseniai įvykusius incidentus, kai Pakistano armijos artilerija apšaudė Afganistano pasienio regionus. Protestuotojai taip pat kaltino Pakistano tarpžinybinės žvalgybos agentūrą (ISI) prisidėjus prie B.Rabbani nužudymo.

Dar vienu Afganistano nusivylimo dėl Pakistano veiksmų ženklu tapo taikos komisijos, kuriai vadovavo B.Rabbani, pareiškimas.

Ši komisija atkartojo anksčiau H.Karzai išsakytus komentarus, jog derybos turi būti tęsiamos, tačiau ne su Talibanu, o su Pakistanu. Toks pareiškimas leidžiam manyti, jog Kabulas yra įsitikinęs, kad Islamabadas slapta vadovauja bent jau daliai talibų kovotojų.

Afganistano lyderiai seniai abejoja dėl Islamabado pažadų padėti atkurti taiką kaimyninėje šalyje. Pakistano žvalgyba įtariama palaikanti ryšius su Afganistane veikiančiomis kovotojų grupuotėmis, ypač Haqqani tinklu, kuris yra vienas iš grėsmingiausių.

Pasak analitikų, Pakistanas šią grupuotę laiko strategiškai svarbia jėga, galinčia atsverti Afganistane didėjančią Indijos, kuri yra Islamabado varžovė, įtaką.

ISI vadovas generolas leitenantas Ahmedas Shuja Pasha praeitą savaitę sakė naujienų agentūrai "Reuters", kad Pakistanas niekada neskyrė jokių lėšų arba ginkluotės Haqqani grupuotei.

Šio kovotojų tinklo lyderis Sirajuddinas Haqqani, duodamas britų nacionaliniam transliuotojui BBC interviu, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, pareiškė, kad jo grupuotė nesusijusi su ISI.