Trečiadienio vakarą vienas įtakingiausių pasaulio dienraščių “The New York Times” pranešė, kad, pasak į redakciją skambinusio ir su čečėnišku akcentu kalbėjusio vyro, išpuolį surengė čečėnų mirtininkų grupuotė, kuriai vadovauja Šamilis Basajevas. Skambinusysis teigė esąs teroristų atstovas spaudai ir informavo, jog teroristai nori susitikti su Šiaurės Osetijos valdžia bei gydytoju Leonidu Rošaliu. Dienraštis taipogi teigia turįs informacijos, jog teroristai paleido vieną iš įkaitų su reikalavimų sąrašu.

Čečėnų separatistų lyderio Aslano Maschadovo atstovas spaudai Achmedas Zakajevas, šiuo metu gyvenantis Londone, trečiadienį agentūrai “Reuters” telefonu pareiškė, kad mokyklą Bislane užėmė visiškai Rusijos veiksmais regione nusivylę čečėnai. “Jei paaiškės, jog tai čečėnai, jei jie iškels reikalavimus, susijusius su situacija Čečėnijoje, tai visa atsakomybė už padarinius kris ant Rusijos valdžios”, - pareiškė A.Zakajevas.

"Šie veiksmai su mumis nebuvo derinti ir mes jokio sutikimo dėl jų nesame davę", - pridūrė A. Zakajevas.

Maištininkų interneto puslapis kavkazcenter.com, atstovaujantis ir kitas radikaliai nusiteikusias separatistų grupuotes (vienai iš jų vadovauja Rusijos labiausiai ieškomas čečėnas Šamilis Basajevas), taip pat paneigė šių grupuočių dalyvavimą pastarųjų dienų įvykiuose, o visą atsakomybę už išpuolius ir įkaitų dramą suvertė Maskvos politikai Čečėnijoje.

"Nežmoniškas elgesys yra nepateisinamas, kaip ir 42 tūkst. čečėnų mokinių išžudymas, kurį Kremliaus bei asmeniniu Vladimiro Putino įsakymu įvykdė rusų kariuomenė", - teigiama šiame puslapyje pasirodžiusiame pranešime.

Su vaikais elgiamasi "daugmaž pakenčiamai"

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos atstovai teigia, jog derybos vyksta sunkiai, tačiau su vaikais smogikai elgiasi "daugmaž pakenčiamai".

BBC korespondentas praneša, kad vaikai sustatyti prie mokyklos langų, kad Rusijos saugumo pajėgos nesumanytų šturmuoti mokyklos.

Rusijos žiniasklaida praneša, jog su užpuolikais derasi profesionalūs derybininkai.

Manoma, kad pagrindiniu derybininku taps maskvietis vaikų gydytojas Leonidas Rošalis, jau turintis tokių derybų patirties, pranešė Rusijos NTV televizija. L.Rošalis 2002 metais derėjosi su Maskvos teatrą, kur vyko miuziklas "Nord-Ost", užgrobusiais čečėnų teroristais.

Rusijos žiniasklaida, prisimindama 2002 m. spalį Maskvos teatre įvykusią “Nord-Ost” tragediją, pastarąją nuo pat trečiadienio ryto vykstančią įkaitų dramą Šiaurės Osetijos Bislano mieste jau vadina “Nord Osetija”.

Tikslus įkaitų skaičius nėra žinomas. Manoma, kad įkaitais laikomi vaikai, tėvai ir mokytojai.

Šiuo metu, remiantis iš miesto švietimo skyriaus ir vietos valdžios gautais duomenimis, tikslinami mokykloje esančių vaikų ir suaugusiųjų sąrašai.

Tarp įkaitų, be moksleivių, jų tėvų, mokytojų, yra ir vietinio laikraščio korespondentė.

"Mums paskelbtas karas"

Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas žurnalistams pareiškė, jog šiuos įvykius vertina kaip “karo paskelbimą” Rusijai.

Mokykloje apie 16 valandą pasigirdo sprogimas, tačiau iki šiol nežinoma, kas vyksta mokyklos viduje. Oficialūs pareigūnai taip pat paneigė anksčiau paskelbtą informaciją, kad pagrobėjai paleido 15 vaikų.

Šiaurės Osetijos sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paneigė kai kurių žiniasklaidos priemonių informaciją, jog mirė 7 žmonės, sužeisti teroristams užgrobiant mokyklą Šiaurės Osetijos Beslano mieste.

"Paskutiniais duomenimis, užgrobiant mokyklą žuvo du žmonės, 11 buvo sužeista", - sakė žurnalistams respublikos SAM Katastrofų medicinos centro atstovas.

Jis pranešė, kad penki iš 11 sužeistųjų paguldyti į Beslano miesto ligoninę, vienas - į respublikinę, o dar penkiems suteikta ambulatorinė medicinos pagalba.

Beslano ligoninės vyriausiasis gydytojas Viačeslavas Karpinovas savo ruožtu teigė, kad nė vienas sužeistasis, atvežtas į ligoninę po mokyklos užgrobimo, nemirė.

Šaukiamas JT Saugumo Tarybos posėdis

Rusija pareikalavo skubiai sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl pastarųjų teroro aktų šalyje. Tai trečiadienį Rusijos televizijai pranešė Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Andrejus Denisovas. Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, posėdis numatomas 17 val. vietos laiku (23 val. Lietuvos laiku). Tikimasi, kad Saugumo Taryba išplatins aštrų ir kategorišką pareiškimą, kadangi Tarybai šiuo metu vadovauja nuo teroro neseniai nukentėjusi Ispanija.

Užpuolikai grasina už kiekvieną sužeistą jų grupuotės narį nušauti po 20 įkaitų, o už kiekvieną nužudytą jų bendrininką nušauti 50 įkaitų. Teroristai šį grasinimą užrašė ant lapelio ir išmetė per langą, pranešė NTV televizija.

Naujienų agentūra ITAR-TASS praneša, kad užpuolikai, siekdami išvengti pastato šturmo, prie mokyklos langų pastatė vaikus. Jie pagrasino susprogdinti mokyklą, jeigu pastatą bandytų šturmuoti karinės pajėgos.

Su įvykiais siejami Š.Basajevas ir A.Maschadovas

Pasirodė spėjimų, kad užgrobę mokyklą asmenys priklauso vadinamajam Ingušijos Džamaato judėjimui, o operacijai galėjo vadovauti vienas iš Čečėnijoje veikiančių partizanų vadovų Doku Umarovas. Taip pat kalbama, kad išpuolį galėjo planuoti Šamilis Basajevas, prisidėjęs esąs ir Aslanas Maschadovas.

Kariniai padaliniai visiškai apsupo mokyklą, pranešė Rusijos VRM vidaus kariuomenės vyriausiasis vadas generolas pulkininkas Nikolajus Rogožinas. "Sutelktos visos regiono pajėgos ir priemonės, numatytos kovai su terorizmu, taip pat vidaus kariuomenės padaliniai", - sakė N.Rogožinas.

Kariuomenės vadas pabrėžė, kad "mokykla visiškai apsupta, jokio susišaudymo kol kas nėra. Matyt, bus vedamos derybos su teroristais".

Rusijos pasieniečiai kol kas nepraleidžia piliečių per sieną su Gruzija, pranešė Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) Šiaurės Kaukazo regioninės pasienio valdybos spaudos tarnyba.

Šimtai milicininkų, gelbėjimo tarnybos pareigūnų, vidaus reikalų ministerijos OMON dalinio karių, ginkluotų automatais AK-47, apsupo mokyklą. Greta jos stovi šarvuočiai.

Karinis medicinos lėktuvas "Skalpelis" atskrido iš Rostovo prie Dono į Beslano aerodromą ir pasirengęs teikti pagalbą nukentėjusiesiems per įkaitų dramą, trečiadienį pranešė šaltinis šios pietinės respublikos jėgos struktūrose.

Pasak jo, taip pasirengusios suteikti pagalbą Šiaurės Osetijoje dislokuotos karo medikų pajėgos.

Reikalaujama išvesti rusų dalinius iš Čečėnijos

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad teroristai pareikalavo išvesti rusų dalinius iš Čečėnijos ir paleisti Ingušijoje kalinamus jų bendražygius, tačiau oficialūs šaltiniai šios informacijos nepatvirtina

Užpuolikai atsisakė derėtis su regiono musulmonų lyderiu, pareiškę, kad derybas ves tik su aukšto rango pareigūnais.

Rusijos musulmonų dvasininkų - muftijų vadovas šeichas Ravilis Gainutdinas kreipėsi į teroristus, kad šie nedelsdami paleistų visus įkaitus. Muftijų tarybos vardu jis pasmerkė juos ir Maskvoje išvakarėse buvusį teroro aktą prie "Rygos" ("Rižskaja") metro, kur žuvo 10 žmonių, sužeistų - 51.

"Savižudybė prieštarauja musulmonų tikėjimui, - pabrėžė jis. - Visagalis nenori, kad žmonės žudytųsi".

Teroristai nori, kad derėtis su jais į Beslaną atvyktų Šiaurės Osetijos prezidentas Aleksandras Dzasochovas, jo kolega iš Ingušijos Muratas Ziazikovas ir maskvietis vaikų gydytojas Leonidas Rošalas.

Tai pranešė Valstybės Dūmos deputatas, "Tėvynės" frakcijos narys Michailas Margelovas, esantis įvykių vietoje. Pasak deputato, raštelį su šiuo reikalavimu teroristai perdavė per moterį, kurią išleido iš užgrobtos mokyklos.

"Visa mokykla užminuota, aplink ištemptos vielos", - pažymėjo M.Margelovas.

Jis taip pat pažymėjo, jog gauta išsamesnės informacijos apie mokyklos užgrobimą: teroristams pavyko pagrobti milicijos mašiną su įgaliotiniu, kuri drauge su sunkvežimiu GAZ-66 po to atvažiavo prie mokyklos. Milicininkas taip pat yra tarp laikomų įkaitų.

Saugumo tarnybos duomenimis, pagrobėjai perdavė vaizdajuostę su įrašais iš užimtos mokyklos. Kas užfiksuota juostoje, neskelbiama.

JAV žada suteikti pagalbą V.Putinui

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Šiaurės Osetijoje kilus įkaitų dramai, nutraukė savo atostogas ir grįžo į Maskvą.

Trečiadienį Kremlius pranešė sulaukęs iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento George'o W.Busho siūlymo padėti sprendžiant įkaitų krizę.

"Jis (G. Bushas) pabrėžė, jog JAV yra pasirengusios suteikti bet kokią pagalbą siekiant susitvarkyti su dar vienu barbarišku teroristiniu išpuoliu", - rašoma pareiškime, kurį Kremlius išplatino po DžG. Busho ir Vladimiro Putino pokalbio telefonu.

Pasak pranešimo, G. Bushas sakė V. Putinui, jog "JAV petys į petį su Rusija vykdo negailestingą kovą prieš terorizmą".

Užsienio žiniasklaida, nušviesdama įkaitų dramą pabrėžia, jog jau keletą metų padėtį Čečėnijoje vadindamas "normalia" V.Putinas iš tiesų nesugeba išspręsti šio regiono problemų. Britų transliuotojas BBC primena, jog V.Putino taktika dažniausiai remiasi karinių dalinių įvedimu į konfliktą, tačiau šįkart, kuomet kalba eina apie daugiau nei šimto vaikų gyvybes, neaišku, ko imsis Rusijos vadovas.

Tikslus užpuolikų skaičius nežinomas. Vienais duomenimis, jų gali būti iki 30, tačiau Šiaurės Osetijos vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnybos viršininkas Ismaelis Šaovas teigė, kad jų yra 17.

"Mokykla buvo užimta 9 val. vietos laiku. Mūsų duomenimis, ją užgrobė 17 teroristų, tarp kurių yra vyrų ir moterų, apsirūpinusių mirtininkų diržais", - sakė jis.

Po užpuolimo netoli mokyklos pastato Pietų Rusijos provincijoje Šiaurės Osetijoje kilo susišaudymas su milicija.

Liudytojai pasakojo rytą girdėję aidint šūvius. "Kiekvienas šūvis buvo tartum tiesiai į mano širdį", - pasakojo Vera pasivadinusi verkianti moteris, kurios vaikas buvo tarp įkaitų.

"Aš stovėjau prie mokyklos vartų, pamačiau bėgančius tris žmones su ginklais. Pamaniau, kad jie juokauja, bet staiga jie ėmė šaudyti", - pasakojo moksleivis Zaurbekas Cumaratovas.

50 vaikų paspruko

50 vaikų sugebėjo pasprukti iš užgrobtos mokyklos. Agentūros ITAR-TASS reporteris iš įvykio vietos Šiaurės Osetijos mieste Beslane teigė, kad vaikai, kurie tikriausiai buvo pasislėpę, kai atakuotojai šturmavo mokyklą, iš pastato mažomis grupelėmis išbėgo nurimus šūviams.

Beslanas yra už 50 kilometrų nuo Čečėnijos sostinės. Žinybos paneigė informaciją, kad mieste užpulta ir antroji mokykla.

Mokiniai, jų tėvai ir mokytojai laikomi sporto salėje. Rugsėjo 1-oji Rusijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, yra mokslo metų pradžia, kai į mokyklas susirenka vaikai kartu su savo tėvais.

Čečėnų separatistams priskiriamo smurto bangai pastarosiomis dienomis nusiritus per Rusiją, iškilo klausimas, ar teisinga yra griežta prezidento Vladimiro Putino strategija, kuria siekiama jėga priversti sukilėlius paklusti Maskvos valiai. Čečėnijos prezidento rinkimai sekmadienį vyko didelės įtampos atmosferoje, laimėjo Maskvos remiamas deputatas.