Manoma, kad saugumas bus pagrindinė prezidento Nicolas Sarkozy priešrinkiminės kampanijos tema, nors pernai jo sprendimas deportuoti iš šalies ne Prancūzijoje gimusius romus susilaukė tarptautinės kritikos.

Maždaug 150 policijos pareigūnų apsupo romų grupę, kurioje buvo kūdikių ir vaikų. Nors smurtinių veiksmų nepastebėta, tačiau vietos Žmogaus teisių lygos vadovas Bernardas Eynaud šį reidą pavadino agresyviu.

"Marselyje teliko dvi romų stovyklos. Šioje, senojoje, gyvena mokyklą lankantys vaikai. Ir vėl jie bus atskirti ir vaikai šiandien negalės eiti į mokyklą", - sakė B.Eynaud.

Jis apkaltino miesto valdžią, kad ji užmiršo rugpjūčio mėnesį duotą pažadą sprendimo ieškoti derybų keliu.

"Šiandien vienintelis jų atsakymas yra policija", - kalbėjo žmogaus teisių gynėjas.

Dauguma romų bus išsiųsti į Rumunija arba Bulgarija

Netoli geležinkelio įsikūrusioje stovykloje apsistojusios romų šeimos gyveno kilnojamuose nameliuose, savadarbėse medžio ir skardos plokščių lūšnose. Daugelis stovykloje įsikūrusių romų bus išsiųsti į Rumuniją arba Bulgariją, jeigu negalės įrodyti turintys lėšų save išlaikyti.

N.Sarkozy kairiosios pakraipos Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP) yra kaltinama mėginimu prieš kitų metų prezidento rinkimus nurungti kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Nacionalinio fronto partiją, kuri laikosi antiimigracinės politikos.

Nemažai kritikos Prancūzija susilaukė praėjusiais metais, kai į Rumuniją ir Bulgariją sugrąžino šimtus nelegaliose stovyklose gyvenančių romų.

Tuomet teisingumo eurokomisarė Viviane Reding supykdė N.Sarkozy, palygindama jo pradėtą romų iškeldinimą su Antrojo pasaulinio karo laikų deportacijomis.

Paryžius tvirtina, kad jo veiksmai prieš romus neturi jokio rasistinio pagrindo, o klajokliai yra išsiunčiami, nes viršijo laiką, kurį leidžiama išbūti šalyje, neturint oficialių pajamų.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Claude'as Gueantas rugsėjo 12 dieną paskelbė kovą su "romų nusikalstamumu", ir pareiškė, kad 10 procentų prieš Paryžiaus teismus stojančių žmonių yra romų kilmės.

"Privalome paspartinti (įtariamų romų kilmės nusikaltėlių) sugrąžinimą į jų kilmės šalį", - sakė C.Gueantas.