Tandemas keičiasi vietomis

D.Medvedevas ir V.Putinas kartu įėjo į salę "Lužnikuose", kur šeštadienį antrą dieną dirba partijos "Vieningoji Rusija" rinkiminis suvažiavimas.

Pirmas pradėjęs savo kalbą V.Putinas iš karto paskelbė svarbiausią pasiūlymą.

Jis pareiškė, kad "Vieningosios Rusijos" sąraše Valstybės dūmos rinkimams pirmas turi būti D.Medvedevas.

"Pas mus pastaraisiais metais tapo įprasta, kad "Vieningosios Rusijos" rinkimų sąraše pirmas būna prezidentas. Manau, kad tokios tradicijos nereikia pažeisti", - sakė V.Putinas.

"Manau, kad "Vieningosios Rusijos" sąraše rinkimams į Rusijos Valstybės dūmą pirmasis turi būti dabartinis valstybės vadovas Dmitrijus Anatoljevičius Medvedevas", - pareiškė V.Putinas.

Pasak jo, "tai pakels partijos autoritetą ir užtikrins jai laukiamą ir sąžiningą pergalę".

Jis taip pat pareiškė, kad visi susitarimai dėl valdžios struktūros jau pasiekti. "Mes žinome, kad iš Rusijos Federacijos prezidento, iš vyriausybės pirmininko laukiama pasiūlymų apie valdžios struktūrą, valdžios įgaliojimų konfigūracijos po rinkimų, laukia iš mūsų atitinkamų pasiūlymų. Noriu tiesiai pasakyti: susitarimas apie tai, ką daryti, kuo užsiimti ateityje, tarp mūsų seniai pasiektas", - sakė V.Putinas.

Kaip jis pabrėžė, "susitarimas pasiekta jau prieš kelerius metus". "Tačiau aš norėčiau pasakyti, kad ir aš, ir Dmitrijus Anatoljevičius, mes manome, kad ne tai svariausia" kas kuo užsiims ir kas kokiose vietose sėdės. Žymisi svarbiau kita - kaip mes visi su jumis dirbsime:, - kalbėjo V.Putinas.

D.Medvedevas priėmė V.Putino pasiūlymą. "Ką tik Vladimiras Vladimirovičius Putinas, partijos pirmininkas, specialiai kreipėsi į mane ir suvažiavimą su pasiūlymu būti pirmam "Vieningosios Rusijos" sąraše. Aš priimu jį", - pareiškė D.Medvedevas.

D.Medvedevas paaiškino savo apsisprendimą taip: "Partija aktyviai padėjo prezidento kursui".

"Todėl ir ekonomikos modernizavimas, ir socialinio gyvenimo, ir politinės sistemos - tai mūsų iškentėtas kursas. Vadinasi, mūsų požiūriai į mūsų šalies ateitį sutampa. Mūsų planai ateičiai sutampa, sutampa mūsų atsakymai į labiausiai esminius iššūkius, kurie iškyla mūsų valstybei. Ir tai svarbiausia", - sakė prezidentas.

Tada D.Medvedevas pateikė suvažiavimui savo pagrindinę iniciatyvą valdžios būsimos struktūros klausimu. Jis pasiūlė "Vieningajai Rusijai" pritarti V.Putino kandidatūrai į Rusijos prezidento postą.

"Aš manau, jog būtų teisinga, kad suvažiavimas palaikytų partijos pirmininko Vladimiro Putino kandidatūrą į šalies prezidento pareigas", - pareiškė jis.

Suvažiavimo dalyviai plojimais kelias minutes trukdė D.Medvedevui tęsti kalbą. Pasisukę į V.Putino pusę, stovėdami, jie plojo jam.

"Šie aplodismentai suteikia man teisę neaiškinti, kokį patyrimą ir autoritetą turi Vladimiras Vladimirovičius Putinas", - tarė prezidentas.

Jis taip pat pareiškė esąs pasirengęs dirbti praktinį darbą Rusijos vyriausybėje ir tęsti Rusijos ekonomikos modernizavimą.

"Jeigu partija laimės rinkimuose, o aš iš esmės esu įsitikinęs tuo, jeigu mes dirbsime taip pat gerai, tai aš pasirengęs ... tęsti realią veiklą mūsų ekonomikos modernizavimui, mūsų žmonių gyvenimo lygiui pakelti, šiuolaikinę teisinę valstybę kurti", - kalbėjo D.Medvedevas.

Atsižvelgdamas į priimtą sprendimą, įrašyti jį pirmuoju partijos sąraše, jis pridūrė esąs pasirengęs "praktiniam darbui vyriausybėje".

V.Putinas savo kalboje pasakė: "Norėčiau išsakyti savo dėkingumą už palankią reakciją į pasiūlymą man balotiruotis į Rusijos prezidentus. Man tai didelė garbė", - sakė jis .

Suvažiavimo dalyviai stovėdami plojo premjerui.

Pradėdamas savo kalbą suvažiavime V.Putinas pareiškė, jog jis vado balso dar nėra praradęs. "Niekas gyvenime negali mus išmušti iš balno", - pareiškė jis tikrindamas mikrofoną.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad partija, kurios rinkimų sąraše pirmas įrašytas Rusijos prezidentas, laimės, o D.Medvedevas vadovaus Rusijos vyriausybei.

"Įsitikinęs, kad "Vieningoji Rusija" laimės, ir, remdamasis visos tautos palaikymu, Dmitrijus Anatoljevičius galės sukurti naują, efektyviai veikiančią jauną, energingą valdymo komandą; imsis vadovauti Rusijos vyriausybei tam, kad tęstų visų mūsų gyvenimo briaunų modernizavimą", - kalbėjo V.Putinas.

D.Medvedevas pareiškė, jog sprendimas iškelti V.Putiną į prezidentus "giliai apgalvotas", ir sakė esąs įsitikinęs, kad tandemas dirbs veiksmingai.

"Mane ir Vladimirą Vladimirovičių vis klausdavo, kada jūs apsispręsite, su kuo pasirodysite žmonėms, o kartais mus klausdavo - ar tik nesusipykote tarpusavyje? Aš noriu visiškai patvirtinti tai, kas ką tik buvo pasakyta. Tai, ką mes pasiūlėme suvažiavimui, yra giliai apgalvotas sprendimas. ir net daugiau", - pareiškė D.Medvedevas.

Jis patvirtino, kad "mes tikrai apsvarstėme šitą įvykių raidos variantą dar tuo metu, kai formavosi mūsų draugiška sąjunga".

"Prabėgę metai įrodė, tikiuosi, daugumai mūsų piliečių susidariusio valdymo modelio teisingumą ir efektyvumą", - pažymėjo prezidentas.

Pasak "Interfax" korespondento, tada D.Medvedevas priėjo prie V.Putino, ir jiedu apsikabino.

Vėliau D.Medvedevas dar sakė esąs įsitikinęs, kad V.Putinas bus išrinktas naujuoju Rusijos prezidentu.

"Dabar aš visus norėčiau paraginti rimtai ir atsakingai dirbti. Ir jeigu mums viskas pavyks, tada mes turėsime ir šiuolaikinį, kreatyvų, kaip dabar sakoma, veiksmingą parlamentą; ir mes garbingai atliksime prezidento rinkimus, išrinksime savąjį kandidatą, ne ką nors kitą", - kalbėjo D.Medvedevas suvažiavime.

O kada tai bus padaryta, pridūrė jis, "turės atsirasti ir vyriausybė".

"Ir jeigu mums tai pavyks, aš esu pasirengęs šiai vyriausybei vadovauti ir dirbti šalies labui", - pabrėžė D.Medvedevas.