Religija buvo persekiojama tiek nacių lyderio Adolfo Hitlerio, tiek Rytų Vokietijos komunistų, o jų poveikis krikščionių tikėjimui buvo panašus į "rūgštaus lietaus", - pontifikas sakė tikintiesiems Erfurto mieste, kai klausytojai jį džiaugsmingai sveikino ir mojavo vėliavomis.

"Jums teko ištverti pirmiausiai rudąją, o vėliau raudonąją diktatūrą, kurios veikė krikščionių tikėjimą kaip rūgštusis lietus", - Šventasis Tėvas sakė tikintiesiems.

Erfurto katalikų bendruomenė buvo viena tvirčiausių, valdant komunistiniam režimui.

"Jeigu prisimintume laikus prieš 30 metų..., 1981-uosius, kai šis miestas buvo Vokietijos Demokratinės Respublikos dalis, kas būtų pagalvojęs, kad po kelerių metų grius (Berlyno) siena ir pasienio spygliuotų vielų užtvaros? - klausė pontifikas. - Jeigu prisimintume apie dar tolesnę praeitį - apie 70 metų atgal, 1941-uosius, nacionalsocializmo dienas - kas būtų galėjęs pranašauti, kad vadinamasis tūkstantmetis Reichas virs dulkėmis ir pelenais vos po keturių metų?"

Likę ištikimi savo įsitikinimams žmonės "susitaikė su asmeniniais nepatogumais, kad galėtų gyventi savo tikėjime", pabrėžė 84 metų popiežius, kuris pats užaugo nacistinėje Vokietijoje.

Benediktas XVI šią kalbą pasakė kitą dieną po susitikimo su katalikų dvasininkų vykdytą lytinę prievartą patyrusiais asmenimis. Pontifikas sakė, kad šis susitikimas jį "giliai sukrėtė" ir buvo "labai, labai jaudinantis".

Šventasis Tėvas tęsia keturių dienų vizitą, kurio pirmosiomis dviem dienomis jis susitiko su žydų ir musulmonų bendruomenių atstovais, taip pat tapo masinių popiežiaus priešininkų protestų taikiniu. Vėliau šeštadienį jis vadovaus maldos budėjimui pietvakariniame Breisgau Freiburgo mieste, kurio dauguma gyventojų yra katalikai.