Pontifikas taip pat dalyvavo ekumeninėse pamaldose su Vokietijos evangelikų liuteronų bendruomenės nariais, siekiant sustiprinti ryšius tarp abiejų Bažnyčių.

Vokietijos rytiniame Erfurto mieste apie pusvalandį bendraudamas su nukentėjusiais nuo lytinės prievartos asmenimis Šventasis Tėvas sakė esantis "sujaudintas ir giliai sukrėstas šių aukų kančių", informavo Vatikanas. Bažnyčios pareigūnai pasakojo, kad šis susitikimas buvo "labai, labai jaudinamas".

"Šventasis Tėvas pareiškė savo gilią užuojautą ir apgailestavimą dėl visko, kas buvo padaryta (aukoms) ir jų šeimoms", - sakoma Vatikano pranešime.

Šio susitikimo buvo nekantriai laukiama per 84 metų pontifiko vizitą savo tėvynėje, kurią anksčiau sukrėtė paviešinti faktai apie kelis pastaruosius dešimtmečius plačiai paplitusį lytinį išnaudojimą, kurį vykdė katalikų dvasininkai.

"Jis patikino dalyvavusius žmones, kad atsakingi asmenys Bažnyčioje rimtai rūpinasi nagrinėti visus (lytinės) prievartos nusikaltimus ir yra įpareigoti nustatyti veiksmingas priemones vaikų ir jaunuolių apsaugai, - nurodė Vatikanas. - Popiežius Benediktas XVI jaučia artumą šioms aukoms ir viliasi, kad gailestingasis Dievas, visos žmonijos Kūrėjas ir Atpirkėjas, išgydys aukų žaizdas ir suteiks joms vidinę ramybę."

Pontifiko vizito koordinatorius Hansas Langendoerferis sakė naujienų agentūrai AFP, kad popiežius susitiko su penkiais nukentėjusiais nuo kunigų lytinės prievartos - trimis vyrais ir dviem moterimis.

Visiškai aišku, kad šis susitikimas labai sujaudino Šventąjį Tėvą, pridūrė H.Langendoerferis.

1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčios Katalikų Bažnyčios vadovas ketvirtadienį skrisdamas į Vokietiją sakė žurnalistams, kad supranta tūkstančius katalikų, nusigręžusių nuo savo Bažnyčios dėl kunigų pedofilijos skandalų.

"Galiu suprasti, kad susidūrę su tokiais pranešimais, žmonės, ypač artimesni nukentėjusiems, gali pasakyti "tai nebėra mano Bažnyčia", - sakė jis.

Apie 9 000 popiežiaus priešininkų vėliau dalyvavo demonstracijoje Berlyne tuo metu, kai pontifikas kreipėsi į šalies parlamentą. Per šį mitingą daugelis protestavo dėl vaikų tvirkinimo ir lytinio išnaudojimo skandalų.

Penktadienio vakarą viename buvusios komunistinės Rytų Vokietijos kaime Benediktas XVI aukojo mišias, kuriose dalyvavo 90 tūkst. tikinčiųjų. Savo homilijoje jis gyrė išsaugojusius tikėjimą per sumaištis, kurios XX amžiuje krėtė Vokietija.

Vokietijoje katalikų ir liuteronų bendruomenės yra maždaug vienodo dydžio, tačiau šalyje didėjanti sekuliarizacija sukėlė krizes abiejose Bažnyčiose.

Šeštadienį, trečiąją savo vizito Vokietijoje dieną, Benediktas XVI pasveikino tikinčiuosius Erfurto katedros aikštėje.

Vėliau tą pačią dieną jis vadovaus maldos budėjimui pietvakariniame Breisgau Freiburgo mieste, kurio dauguma gyventojų yra katalikai.