Kaip pranešė šios separatistinės Kaukazo respublikos Užsienio reikalų ministerija, "pareiškimą dėl Abchazijos Respublikos ir tik už Vatikaną didesnės Tuvalu diplomatinių santykių užmezgimo pasirašė Suchumyje respublikos ministras pirmininkas Sergejus Šamba ir Tuvalu ministras pirmininkas Willy Telavi".

"Tuvalu vyriausybės delegacija specialiai atvyko į Abchaziją pasirašyti šio dokumento ir užmegzti ryšių su respublikos vyriausybe", - pažymėjo Abchazijos URM.

Bendras pareiškimas dėl Abchazijos ir Tuvalu diplomatinių santykių užmezgimo buvo pasirašytas rugsėjo 18 dieną Suchumyje, bet oficialų pranešimą apie tai Abchazijos URM paskelbė tik penktadienį.

Tuvalu (iki 1975 metų Eliso salos) - Ramiojo vandenyno valstybė Polinezijoje. Sostinė - Funafutis. Tuvalu - JT, Ramiojo vandenino pietinės dalies komisijos ir Ramiojo vandenyno salų forumo narė.

Tuvalu teritoriją sudaro penki atolai ir keturios Tuvalu salyno salos. Šalies pavadinimas vietine kalba reiškia „8 salos“. Bendras sausumos plotas - 26 kilometrai, gyventojų skaičius - 12 177 žmonės. Nepriklausomybę salos gavo 1978 metais.

Abchazijos nepriklausomybę anksčiau pripažino Rusija, Nikaragva, Venesuela ir mažytė Ramiojo vandenyno salų valstybė Nauru. Dauguma tarptautinės bendruomenės šį regioną tebelaiko Gruzijos teritorija.

Tbilisis šio regiono kontrolę prarado praėjusio šimtmečio pabaigoje, kai 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai, nacionalistinė politika, padidinusi įtampą tarp Tbilisio ir šalies autonominių regionų, galiausiai peraugo į kruviną pilietinį karą.