"Mes kalbėjomės apie finansų rinkas, apie tai, kad politikams reikia galių, kad jie galėtų vadovauti žmonių labui, o ne būtų valdomi, o tai šiuo globalizacijos laikotarpiu yra labai labai sunki užduotis", - sakė A.Merkel po susitikimo.

"Žinoma, buvo aptarta ir Europos tema, kuri domina popiežių. Mes labai aiškiai pasakėme, kad Europos vienybė mums, vokiečiams, yra būtina, kad mums ji reiškia klestėjimą, demokratiją ir laisvę", - pridūrė ji.

Atsakydamas popiežius džiaugėsi Vokietijos parodytu "solidarumu" sprendžiant Europos skolų krizę, sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) žurnalistams po 20 minučių trukusio A.Merkel ir Benedikto XVI susitikimo.

A.Merkel yra susilaukusi kritikos Vokietijoje ir užsienyje už, kritikų teigimu, pavėluotą reakciją į finansų krizę. Tam įtakos turėjo šalies viduje kilę nesutarimai dėl Vokietijos indėlio į pagalbos fondą Graikijai ir skolų kankinamai euro zonai.

Protestantų pastoriaus šeimoje gimusi A.Merkel sakė, kad "džiaugiasi" galėdama priimti popiežių.

Į susitikimą A.Merkel atvyko vilkėdama juodai, ją lydėjo retai viešumoje pasirodantis jos sutuoktinis mokslininkas Joachimas Saueris.

Vėliau ketvirtadienį Benediktas XVI pasakys kalbą Vokietijos parlamentui - Bundestagui. Kelios dešimtys kairiųjų politinių pažiūrų deputatų žadėjo boikotuoti pirmąjį istorinį pontifiko kreipimąsi į įstatymų leidėjus.

Dar maždaug 20 tūkstančių žmonių turėtų dalyvauti proteste prieš pontifiko vizitą ir išreikšti savo nepritarimą Vatikanui daugeliu klausimų, nuo gėjų teisių iki Šventojo Sosto pozicijos per praėjusiais metais Vokietiją sukrėtusį kunigų lytinės prievartos skandalą.

Kartu su juo iš Romos skridusiems žurnalistams pontifikas sakė, jog neturi nieko prieš planuojamas protesto demonstracijas dėl jo vizito, jeigu tik protestai neperžengs leistinų ribų.

Benediktas XVI pareiškė, kad protestai prieš keturias dienas truksiantį jo vizitą yra "normalūs laisvoje visuomenėje, pažymėtoje stipraus sekuliarizmo".

Tokiems protestams "niekada negali prieštarauti", pridūrė jis. "Aš gerbiu pasisakančius", - pabrėžė pontifikas.

"Galiu suprasti, kad susidūrę su tokiais pranešimais, žmonės, ypač artimesni nukentėjusiems, gali pasakyti "tai nebėra mano Bažnyčia", - jis sakė žurnalistams, turėdamas omenyje žiniasklaidos pranešimus apie kunigų lytinės prievartos atvejus.

"Esama daug priežasčių, dėl kurių žmonės palieka Bažnyčią sekuliarios visuomenės kontekste. Pasitraukimas iš Bažnyčios paprastai yra paskutinis žingsnis ilgame atsitolinimo nuo Bažnyčios kelyje", - aiškino Šventasis Tėvas.