Dėl neįprastai ilgų svarstymų JAV Aukščiausiajame Teisme ši procedūra buvo atidėta ilgiau nei keturias valandas, tačiau valstijos kalėjimas pranešė, kad T.Davisas buvo pripažintas mirusiu sušvirkštus mirtiną injekciją 23 val. 8 min. vietos (ketvirtadienį 6 val. 8 min. Lietuvos) laiku.

Anksčiau T.Davisui tris kartus pavyko išvengti nuosprendžio vykdymo rasinį atspalvį turinčioje byloje, kuri šioje pietinėje Amerikos valstijoje buvo nagrinėjama ilgiau nei du dešimtmečius. Šis kalinys buvo tapęs mirties bausmės priešininkų tarptautinės kampanijos simboliu.

Tuo tarpu nužudyto policininko Marko MacPhailo šeima tebetvirtina, kad T.Davisas buvo kaltas. Keli jos nariai stebėjo, kaip nuteistajam vykdoma egzekucija Džeksono kalėjime.

Paskutiniai mėginimai sustabdyti nuosprendžio vykdymą anksčiau dukart buvo atmesti valstijos lygiu, o penkių narių Džordžijos malonės ir lygtinio paleidimo taryba antradienį atmetė kalinio prašymą suteikti malonę.

Suteikus galimybe tarti paskutinį žodį, T.Davisas ja pasinaudojo, kalbėdamas greitai ir tvirtai.

Jis pareiškė M.MacPhailo šeimai nesantis atsakingas už jo žūtį.

"Aš nekaltas. Tą vakarą įvykęs incidentas buvo ne mano kaltė", - pabrėžė mirtininkas.

T.Davisas ragino savo šalininkus "tęsti kovą". Prieš pat mirtiniems preparatams pasiekiant jo gyslas, kalinys ištarė egzekucijos vykdytojams: "Tegul Dievas pasigaili jūsų sielų".

Tada T.Davisas pradėjo tankiai mirksėti ir smarkiai užsimerkė. Egzekucijos kameros lango užsklanda užsidarė.

M.MacPhailo našlė Joan MacPhail-Harris sakė, jog "nėra ko džiaugtis", tačiau pridūrė, jog dabar atėjo "gijimo laikas visoms šeimoms".

"Gedėsiu dėl Daviso šeimos, nes dabar jie supras mūsų skausmą ir širdgėlą, - ji sakė duodama interviu telefonu iš Džeksono. - Savo maldas skiriu jiems. Meldžiausi už juos visus šiuos metus. Ir meldžiuosi, kad jie sulauktų ramybės."

T.Daviso šalininkai organizavo budynes Jungtinėse Valstijose ir Europoje, kurių dalyviai laikė plakatus ir dėvėjo marškinėlius su užrašu "Aš esu Troy Davisas". Kai kurie ryžosi drastiškoms priemonėms - ragino kalėjimo darbuotojus likti namuose ir netgi paskelbė internete teisėjo telefono numerį, tikėdamiesi, kad žmonės spaus jį atšaukti mirtiną injekciją. Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama ignoravo raginimus įsikišti jam asmeniškai.

"Jie sako "Mirties bausmė", mes sakome "Jokiu būdu", - protestuotojai skandavo prie Džeksono kalėjimo prieš T.Daviso egzekuciją. Vašingtone tas pats šūkis skambėjo minioje prie Aukščiausiojo Teismo rūmų.

Prie Džeksono kalėjimo buvo susirinkę apie 700 demonstrantų ir budėjo kelios dešimtys riaušių policininkų. Tačiau atėjus nakčiai ir paaiškėjus, kad mirties bausmė įvykdyta, minia sumažėjo. Žmonės nuščiuvo, pasklidus žiniai apie lemiamą teismo sprendimą; demonstrantai puolė vieni kitiems į glėbė, verkė, meldėsi, laikė degančias žvakes ir būriavosi aplink T.Daviso artimuosius.

Troy Davisas
T.Davisui aukščiausioji bausmė buvo skirta po to, kai teismas pripažino, jog jis 1989 metais nušovė vieną policininką, ne tarnybos metu mėginusį sustabdyti muštynes vienoje automobilių parkavimo aikštelėje Džordžijos mieste Savanoje. Tačiau nebuvo rasta jokių fizinių įkalčių, siejančių T.Davisą su šiuo nusikaltimu, o keli liudininkai vėliau atsiėmė savo parodymus.

42 metų T.Davisas ne kartą teigė esantis nekaltas, o jo šalininkai sako, jog faktai tai patvirtina. Nebuvo rasta ginklo, iš kurio buvo nušautas policininkas, taip pat nerasta jokių T.Daviso kaltę įrodančių DNR pėdsakų arba pirštų atspaudų, o kiti liudininkai teigė, kad pareigūną nužudė kitas vyras, kuris liudijo prieš T.Davisą.

"Byla prieš Davisą jau seniai išnarpliota. Septyni iš devynių valstijos liudininkų atsiėmė savo originalius parodymus arba juos pakeitė - kai kurie užsimindami apie policijos spaudimą, - rašo "Amnesty International". - Dešimt žmonių teigė, kad tikrasis žudikas yra vienas iš likusių liudininkų. Nėra jokio nužudymo ginklo, kuris sietų Davisą su šiuo nusikaltimu. Bet kokie fiziniai įrodymai, neva įrodantys Daviso kaltę, buvo paneigti."

Tarp raginančių pasigailėti T.Daviso buvo JAV eksprezidentas Jimmy Carteris, popiežius Benediktas XVI ir Holivudo aktorė Susan Sarandon. Už malonę T.Davisui taip pat pasisakė Nacionalinė spalvotųjų gerovės kėlimo asociacija (NAACP), "Amnesty International" ir daugelis kitų organizacijų.

T.Daviso šalininkai nurodė, jog beveik milijonas žmonių pasaulyje pasirašė peticijas, raginančias suteikti malonę šiam asmeniui. Praeitą savaitę Džordžijos pareigūnams buvo įteiktos peticijos, kurias pasirašė apie 650 tūkst. žmonių.

Vien per pastarąsias tris paras pasaulyje buvo surengta apie 300 akcijų, kuriose buvo raginama pasigailėti T.Daviso. Tokie renginiai vyko Niujorke, Vašingtone, Santjage, Paryžiuje, Osle ir kituose miestuose, o per juos surinkta beveik 200 tūkst. parašų.