Laikraštis "Metro" teigia susipažinęs su įslaptintais dokumentais, kurie rodo, jog prokurorai yra įsitikinę, kad rugsėjo 10 dieną suimti trys vyrai planavo nužudyti karikatūrininką Larsą Vilksą.

Švedijos prokuratūra šį pranešimą komentuoti atsisakė.

Elitinio kovos su terorizmu dalinio agentai Geteborge suėmė keturis asmenis, o vėliau evakavo šimtus žmonių iš vieno pastato, kuriame vyko meno mugė, "padarius išvadą, kad buvo iškilęs pavojus (žmonių) gyvybėms arba sveikatai, arba galėjo būti padaryta didelė žala".

L.Vilksas savo tinklaraštyje teigė, jog dalyvaus šioje meno mugėje, tačiau joje taip ir nepasirodė.

Vienas iš įtariamųjų buvo nusipirkęs sulenkiamą peilį, kuris turėjo būti panaudotas per planuojamą išpuolį, o kitas per mugę teiravosi, kur yra L.Vilksas, rašo "Metro".

L.Vilksas sakė Švedijos naujienų agentūrai TT nežinojęs šios informacijos, tačiau nurodė, jog atšaukė penktadienį planuotą pasirodymą Geteborge vyksiančioje knygų mugėje.

"Šią informaciją išgirdau per televiziją šį rytą. Asmeniškai nebuvau gavęs šios informacijos", - aiškino jis.

Policija iš pradžių paskelbė, kad keturi suimtieji įtariami planavę teroro išpuolį, tačiau prokurorų prašyme skirti šiems asmenims kardomąjį areštą nurodoma, jog jie įtariami planavę nužudymą.

Teismas nurodė tris suimtuosius laikyti arešte, tačiau ketvirtąjį paleisti. Kaltinimai jiems dar nebuvo pateikti. Trys iš šių asmenų yra Švedijos piliečiai, o ketvirtasis turi leidimą gyventi šioje šalyje.

Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose šie asmenys siejami su Somalio islamistų judėjimu "al Shebab", nors pareigūnai šios prielaidos nepatvirtino.

L.Vilksui ne kartą buvo grasinta mirtim ir buvo surengtas vienas įtariamas pasikėsinimas nužudyti po to, kai vienas Švedijos regioninis laikraštis 2007 metais išspausdino musulmonų religinius jausmus užgavusią karikatūrą, iliustravusią vedamąjį straipsnį apie žodžio laisvės svarbą.