Versijų dėl Rusijos lėktuvų katastrofos - nemažai, tačiau tarp jų pačia realiausia atrodo, kad virš Rostovo prie Dono sprogęs lėktuvas turėjo įsirėžti į Rusijos prezidento vasaros rezidenciją Sočyje.

Visai įmanoma, pažymi Vakarų šaltiniai, kad lėktuvą numušė Rusijos karinės oro pajėgos arba priešlėktuvinės gynybos pajėgos - juk iki prezidentinės rezidencijos bebuvo likęs pusvalandis skrydžio. Rusijos specialiųjų tarnybų įtarimus galėjo sukelti tai, kad į lėktuvą neįsėdo šeši užsiregistravę ir tik vieną lagaminą kaip bagažą atidavę žmonės, pastebi Vakarų šaltiniai.

O dėl "Al Qaeda" dalyvavimo teroro akte, kai kurie Vakarų specialistai mano, kad Osamos bin Ladeno (Osama bin Laden) organizacija galutinai "uzurpavo" daugumos Čečėnijos teroristų grupuočių kontrolę. Be to, du aviaciniai teroro aktai, Vakarų specialistų nuomone, yra teroro aktų bangos Rusijoje startas.

"Al Qaeda" per pastaruosius metus šioje šalyje sugebėjo sukurti galingą agentūrinį tinklą, paremtą šimtais "labdaros organizacijų", sukurtų "paremti" musulmonams Rusijoje. Yra duomenų, kad šį tinklą "įjungė" O. bin Ladeno žmonės, į Rusiją per buvusias Sovietų Sąjungos musulmoniškas respublikas atvykę iš Irano.

Nežinia, ar Vakarų šaltiniai nepervertina O. bin Ladeno žmonių keliamos grėsmės, tačiau minėtųjų šaltinių duomenimis, Rusijos laukia nauja terorizmo banga, paliesianti ne šalies centrus, o periferiją. Skirtingai nuo JAV, kur teroristų taikiniais gali tapti Tarptautinis valiutos fondas, Pasaulio bankas, Niujorko birža, Rusijoje islamistai rengiasi smogti į rajonų centrus ir taip sukelti paniką visoje šalyje. Tokias akcijas lengviau planuoti ir įgyvendinti, o bendra žala bus didesnė negu vienas stiprus teroristinis išpuolis Maskvoje.

Nurodomos įvairios tariamos teroro bangos Rusijoje priežastys. Tarp kitų - ir prezidento Vladimiro Putino pagalba JAV vadovui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui) aprūpinant nafta.

Nesvarbu, kokios yra priežastys, Vakarų specialiųjų tarnybų nurodymu visuose JAV ir Europos objektuose Rusijoje bei kitose Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalyse įvedama ypatinga padėtis. Tikėtina, kad JAV piliečiams bus rekomenduota artimiausiomis savaitėmis nevykti į Rusiją.