Vienas žmogus žuvo, dar 4 buvo sužeisti, kai Markulio branduolinių atliekų perdirbimo centre įvyko sprogimas.

Kaip praneša „Le Figaro”, sprogimas įvyko radioaktyvių atliekų saugykloje.

Įmonėje gaminami degalai su mišriu radioaktyviu oksidu (MOX), kurių gamybai naudojamas plutonis (naudojamas ir branduolinių ginklų gamybai). Reaktorių gamykloje nėra.

Prancūzijos atominės energetikos komisijos atstovas informavo, kad kol kas radiacija nenutekėjo, tačiau yra tokia rizika, todėl sustiprintas saugumas.

Centras stovi Gardo departamente pietinėje Prancūzijoje, netoli Viduržemio jūros.

Sprogusioje krosnyje yra tirpdomos įvairios radioaktyvios atliekos, kurių radioaktyvumo lygis siekia nuo žemo iki labai aukšto, informavo ASN.

Sprogimo priežastys kol kas nenurodomos, tačiau pranešama, kad radiacijos nuotėkio iš krosnies nėra.

Policija patvirtino, kad radiacijos lygis išliko nepakitęs už maždaug 80 km nuo Avinjono esančio centro ribų.

Prancūzija, kuri yra viena labiausiai nuo branduolinės energijos priklausomų šalių pasaulyje, po Fukušimos atominės jėgainės katastrofos Japonijoje pradėjo kruopštų savo 58 branduolinių reaktorių patikrinimą.

Mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų saugykla „Centraco“ priklauso Prancūzijos elektros tiekimo įmonei EDF.

Po žinios apie sprogimą EDF akcijų kaina sumažėjo 6 proc.

Prancūzijos Markulio atominė elektrinė

RSC: Lietuvai nerimauti nėra pagrindo

Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas DELFI sakė, kad kol kas oficialios informacijos nei Prancūzija, nei Europos Komisija, nei Tarptautinė atominės energetikos agentūra nepateikė.

„Pagal spaudoje pateiktą informaciją tai nėra branduolinė avarija, tai nėra susieta su reaktoriumi – tai visai kitas įvykis, kuris dar mums visai neaiškus. Kalbama apie radioaktyvių atliekų saugyklą“, - aiškino A. Mastauskas.

Pasak A. Mastausko, incidentas lokalus, apsaugos sistema sugriežtinta tik toje teritorijoje. „Dėl to nerimauti Lietuvai jokiu būdu nėra jokio pagrindo. Lauksime informacijos, kas ten atsitiko ir kaip jie ten tvarkysis“, - teigė RSC direktorius.

A. Mastausko teigimu, incidentas Prancūzijoje – visiškai kitoks nei buvo Fukušimoje, tad radiacijos išmetimai čia negalimi.

Vieta, kurioje įvyko sprogimas: