D.de Villepinas, kuris galimai kandidatuos per ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus, neigia šiuos kaltinimus, kurie esą atskleidžia naujų faktų apie Prancūzijos politinio elito ryšius su buvusiomis kolonijomis Afrikoje, kurie ne visada būdavo skaidrūs.

Tiek J.Chiracas, tiek D.de Villepinas pažadėjo kreiptis į teismą dėl šmeižto, kurį jų buvęs patarėjas Robertas Bourgi esą paskleidė Prancūzijos dienraštyje "Journal du Dimanche".

Glaudžius ryšius su Afrikos šalimis palaikantis teisininkas R.Bourgi buvo J.Chiraco ir D.de Villepino padėjėjas iki 2005 metų, kai perėjo į dabartinio prezidento Nicolas Sarkozy stovyklą. Jis teigė "dalyvavęs asmeniškai perduodant kelis lagaminus Jacques’ui Chiracui Paryžiaus merijoje", kai šis lyderis 1977-1995 metais dirbo sostinės meru.

"Suma niekada nebūdavo mažesnė nei 5 mln. frankų (per 2,5 mln. litų). Kartai jis siekdavo 15 mln." - pasakojo R.Bourgi, prisiminęs, kaip J.Chiracas vaišindavo jį alumi, kol pats padėdavo banknotų paketus į saugią vietą.

"Prisimenu pirmąjį pinigų perdavimą dalyvaujant de Villepinui. Šiuos pinigus skyrė Zairo (dabartinės Kongo Demokratinės Respublikos) prezidentas maršalas Mobutu (Sese Seko)", - nurodė jis.

"Tai nutiko 1995 metais. Jis davė man 10 mln. frankų, kuriuos Jacques’as Foccartas perdavė Chiracui", - nurodė R.Bourgi.

J.Foccartas buvo Prancūzijos prezidento Charles’io de Gaulle'io patikėtinis Afrikos reikalams, o vėliau kurį laiką dirbo J.Chiraco patarėju.

J.Chiraco advokatas Jeanas Veilis sekmadienį sakė, kad buvęs prezidentas nurodė jam pateikti teismui ieškinį dėl R.Bourgi šmeižto.

D.de Villepinas sakė televizijai "France 2", kad pasielgs taip pat.

"Jie mėgina mane sulaikyti, kad nekandidatuočiau (į prezidento postą). Jie jau daug metų kaišiojo pagalius į ratus, tačiau mano oda stora", - aiškino jis.

R.Bourgi tvirtina, kad Afrikos lyderiai perduodavo po "kelis milijonus frankų per metus. Per rinkimus - daugiau".

"Ruošiantis 2002 metų prezidento rinkimų (kuriuos laimėjo Chiracas) kampanijai, de Villepinas manęs tiesiogiai paprašė "kokių žingsnių imtis", - teigė jis.

R.Bourgi nurodė, jog į D. de Villepino biurą buvo atvykę penki Afrikos lyderiai: Senegalo prezidentas Abdoulaye Wade, Burkina Faso vadovas Blaise'as Compaore, Dramblio Kaulo Kranto lyderis Laurent’as Gbagbo, Kongo-Brazavilio vadovas Denis Sassou Nguesso ir Gabono prezidentas Omaras Bongo.

Jie visi perdavė daugiau nei 10 mln. JAV dolerių 2002 metų rinkimų kampanijai, teigia R.Bourgi.

Senegalo prezidentūros atstovas spaudai sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo šalis "kategoriškai neigia" šiuos pareiškimus, tačiau Dramblio Kaulo Kranto parlamento pirmininkas Mamadou Koulibaly patvirtino, jog 2002 metais įvyko "pinigų perdavimas" iš Abidžano į Paryžių.

"Robertas Bourgi visiškai teisus", - M.Koulibaly sakė AFP, pridūręs, kad "apie 2 mlrd. Vakarų Afrikos CFA frankų (apie 10 mln. litų) buvo pervežti iš Abidžano į Paryžių lagamine".

"Sakiau prezidentui (Gbagbo), kad esame neturtinga šalis ir neturėtume finansuoti politikų rinkimų turtingose šalyse", - apgailestavo jis.

78 metų J.Chiracas, kuriam praeitą savaitę buvo leista nedalyvauti teismo posėdžiuose, nagrinėjant korupcijos bylą dėl įtariamo fiktyvių darbo vietų kūrimų, kai būsimasis prezidentas vadovavo Paryžiaus merijai. Buvusio šalies vadovo gydytojai teigia, kad jis skundžiasi atminties sutrikimu.