Viltys, kad Bani Validą kontroliuojančios M. Gaddafi ištikimos pajėgos sudės ginklus ir leis įžengti Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) kovotojams, išsisklaidė antradienio vakarą, kai genčių vyresniesiems, kurie susiderėjo dėl paliaubų, nebuvo leista grįžti į miestą.

"Manau, Bani Valide užvirs nuožmus mūšis. Bani Validą užėmusios ginkluotos grupuotės, todėl turime jį išvaduoti", - LNT pajėgų vadas pulkininkas Abdullah Abu Asara sakė naujienų agentūrai AFP.

Liudininkai pranešė matę genčių vyresniuosius antradienio vakarą važiuojančius iš Bani Valido, esančio už 170 kilometrų į pietryčius nuo Tripolio, į netoliese esantį Tarhūnos miestą.

Genčių vyresnieji anksčiau buvo susitikę su LNT pareigūnais netoli Bani Valido esančio Vištatos kaimo mečetėje. Per šį susitikimą buvo atnaujintos sekmadienį nutrūkusios derybos dėl miesto kapituliacijos.

LNT vyriausiasis derybininkas Abdullah Kenshilas po šio susitikimo sakė turintis vilčių, kad buvo rastas sprendimas, kuris padėtų išvengti mūšio.

Tačiau A.Abu Asara vėliau sakė, kad M. Gaddafi šalininkų pajėgos po šių derybų nebeįsileido į Bani Validą. Pasak jo, šis nerimą keliantis žingsnis tikriausiai reiškia, kad oazę teks užimti jėga.

"Ginkluotos grupuotės sustabdė juos prie patikros posto Bani Walido pakraštyje ir neleido pranešti žmonėms apie paliaubas, grasindami juos nužudyti", - pridūrė A.Abu Asara.

Burkina Fasas teigia nesuteiksiantis prieglobsčio Libijos lyderiui

Burkina Faso vyriausybė antradienį pareiškė nesuteiksianti prieglobsčio nuverstam Libijos lyderiui Muammarui Gaddafi, sakydama, jog nenori sukelti problemų Vakarų Afrikos šaliai.

"Negalime suteikti jam prieglobsčio, nes pastaruosius trejus metus mūsų santykiai su juo nebuvo geri, - sakė vyriausybės atstovas Alainas Traore. - Nežinome, kodėl turėtume dėl turėtume guldyti savo galvas už jį ir susikurti sau problemų."

Anksčiau antradienį Burkina Faso pareigūnai sakė nieko nežinantys apie didelė civilinių ir karinių automobilių koloną, kuri įvažiavo iš Libijos į Nigeriją ir važiuoja jų šalies link.

"Galime patvirtinti, kad apie 200 automobilių įvažiavo iš Libijos į Nigerį, tačiau negalime patvirtinti, kas vežami toje kolonoje", - sakė Libijos valdančiosios Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) atstovas Jalalas al Gallalas, kai Nigerio pareigūnai paneigė, jog kolonoje važiavo M. Gaddafi.

Paklaustas apie tebevykstančias derybas dėl M. Gaddafi likimo, kuriose dalyvauja Prancūzija, A.Traore pareiškė, kad M. Gaddafi kelionės "nėra mums rūpintis klausimas".

"Mes nelaukiame Gaddafi", - pridūrė atstovas, pažymėjęs, kad jo šalis turi "įsipareigojimų tarptautinei bendruomenei".

JAV neturi jokių įrodymų, jog nuverstas Libijos lyderis buvo į Nigerį įvažiavusioje kolonoje

Jungtinės Valstijos nemano, jog nuverstas Libijos lyderis Muammaras Gaddafi buvo didelėje karinių ir civilinių automobilių kolonoje, kuri įvažiavo iš Libijos į Nigerį, antradienį pareiškė Valstybės departamentas.

"Neturime jokių įrodymų, kad šiuo metu Gaddafi kur nors kitur, o ne Libijoje", - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Victoria Nuland.

Tačiau ji nurodė, kad automobilių kolonoje važiavo kai kurie aukšto rango M. Gaddafi režimo pareigūnai.