Keliomis valandomis vėliau televizija "Al Jazeera" pranešė, kad sukilėliams pavyko susitarti su delegatais iš M. Gaddafi pajėgų kontroliuojamo Bani Valido miesto, esančio už 150 kilometrų į pietus nuo Tripolio. Tikimasi, kad naujojo režimo pajėgos į šį miestą įžengs be mūšio vėliau antradienį.

Televizija, remdamasi Libijos sukilėlių pajėgų informacija, nurodė, kad kovotojai planuoja įžengti į miestą, kai susitarimas bus oficialiai patvirtintas - veikiausiai apie vidurdienį.

Bani Validas yra viena iš nedaugelio šalyje likusių M. Gaddafi ištikimų pajėgų pasipriešinimo židinių.

Tuo tarpu M. Gaddafi pajėgų kolona, kurią sudaro 200-250 automobilių, įvažiavo į Nigerį - neturtingą, priėjimo prie jūros neturinčią buvusią Prancūzijos koloniją, esančią į pietus nuo Libijos. Šiai kolonai skirta Nigerio armijos palyda, o vienas Prancūzijos kariuomenės šaltinis sakė, kad prie jos galimai prisidės M.Gaddafi ir kad ji veikiausiai išvažiuos į Burkiną Fasą, kur nuverstam Libijos lyderiui buvo pasiūlytas prieglobstis.

Kol kas neaišku, kur yra 69 metų buvęs lyderis. M. Gaddafi buvo priverstas slapstytis, kai sukilėliai prieš dvi savaites užėmė sostinę Tripolį, o nuo to laiko jis kelis kartus skelbė pranešimus, kuriuose žadėjo nepasiduoti ir žūti kaudamasis savo šalyje.

M. Gaddafi sūnus Saifas al Islamas, kuris buvo tikėtinas savo tėvo įpėdinis, kol šalį apėmęs sukilimas nuvertė 42 metus gyvavusį autoritarinį režimą, taip pat galimai prisidės prie kolonos Nigeryje, sakė Prancūzijos šaltinis.

Prancūzija atliko vadovaujantį vaidmenį pastangose nuversti M. Gaddafi režimą, todėl tikėtina, kad tokiai didelei Tripolio senojo režimo šalininkų pajėgų kolonai vargu būtų pavykę saugiai išvykti, jeigu NATO oro pajėgos nebūtų iš anksto informuotos apie jos judėjimą.

Kai kurie šaltiniai sakė naujienų agentūrai "Reuters", kad Prancūzija galbūt tarpininkavo sudarant susitarimą tarp naujosios Libijos vyriausybės ir M. Gaddafi.

Tačiau Prancūzijos URM atstovas negalėjo patvirtinti pranešimo apie šios kolonos atvykimą pirmadienio vakarą į Nigerio šiaurinį miestą Agadesą, taip pat nežinojo apie jokius pasiūlymus M. Gaddafi, kurio kartu su sūnumi Saifu al Islamu dėl įtariamų nusikaltimų žmogiškumui ieško Hagoje įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT).

Kitų Vakarų šalių ir naujosios Libijos valdančiosios tarybos pareigūnai šio klausimo kol kas nekomentavo.

Tuo tarpu šaltiniai nurodė, kad kolona, kurioje tikriausiai važiavo Libijos pietuose dislokuotų dalinių karininkai, galėjo įvažiuoti į Nigerį ne tiesiogiai, o per kaimyninį Alžyrą. Į pastarąją šalį praeitą savaitę pasitraukė M. Gaddafi žmona, du sūnūs ir dukra.

Virš Libijos skraidantys NATO naikintuvai ir žvalgybos lėktuvai ieško didelių automobilių kolonų, kuriose galėtų važiuoti kiti M. Gaddafi šeimos nariai, todėl mažai tikėtina, kad pastarajai vilkstinei būtų pavykę kirsti sieną nesudarius kokio nors susitarimo.

Prancūzijos kariuomenės šaltinis nurodė gavęs informacijos, kad Libijos pietuose dislokuotoms senojo režimo šalininkų pajėgos vadovaujantis generolas Ali Khana taip pat gali būti Nigeryje netoli sienos su Libija.

Šaltinis sakė girdėjęs, jog M. Gaddafi ir Saifas al Islamas prisidės prie A.Khana ir pasivys karinę koloną, jeigu jie nuspręs priimti Burkina Faso pasiūlymą suteikti prieglobstį.

Burkina Fasui, kuris kadaise taip pat buvo Prancūzijos kolonija, Libija anksčiau teikdavo didelę pagalbą. Ši šalis pasisiūlė suteikti prieglobstį M. Gaddafi maždaug prieš dvi savaites, tačiau taip pat pripažino Laikinąją nacionalinę tarybą (LNT) teisėta Libijos vyriausybe.

Burkina Faso užsienio reikalų ministras Yipene'as Djibrilas Bassolet sakė, kad M. Gaddafi galėtų apsistoti jo šalyje, nors ši ir yra pasirašiusi sutartį su TBT.