Pavyzdžiui, tiriant sifilį, buvo nuspręsta dar kartą šia venerine liga užkrėsti nuo šios ligos jau mirštančią moterį.

„Gvatemaloje vykdyti eksperimentai – viena juodžiausių dėmių JAV medicinos istorijoje. Komisijos nariai tvirtina, kad, remiantis naujausiais duomenimis, mokslininkų veiksmai Gvatemaloje peržengia bet kokias etikos ir moralės normas, net ir atsižvelgiant į laikotarpį“, - teigiama straipsnyje.

Nuo 1946-1948 metų JAV sveikatos apsaugos tarnyba ir Amerikų sanitarijos žinyba kartu su keliomis Gvatemalos valdžios institucijomis už JAV vyriausybės pinigus vykdė medicininius tyrimus. Žmonės būdavo užkrečiami venerinėmis ligomis, skelbia šaltinis. Ekspertai norėjo įsitikinti, ar penicilinas veiksmingas gydant lytiniu keliu plintančias ligas, tokias kaip gonorėja ir sifilis. Bandymai buvo atliekami su 1 tūkst. 300 žmonių, taro kurių buvo karių, prostitučių, kalinių ir psichiatrinių ligonių pacientų.

„Pirmadienį komisija paskelbė, jog gydymas buvo taikomas tik 700 specialiai lytiniu keliu plintančiomis ligomis apkrėstų žmonių. 83 asmenys mirė. Tiesa, kol kas neaišku, ar mirties priežastimi buvo būtent medicininiai eksperimentai“, - rašoma straipsnyje. Visus tuos metus eksperimentas buvo laikomas paslaptyje. Apie jį sužinoma tik praeitais metais, kai buvo aptikti eksperimentui vadovavusio mokslų daktaro Johno Cutlerio užrašai.

JAV prezidentas Barackas Obama paskambino Gvatemalos prezidentui Alvaro Colomui ir atsiprašė, Amerikos vadovas taip pat nurodė bioetikos komisijai atlikti išsamų tyrimą. Galutinės tyrimo išvados bus paskelbtos rugsėjo pabaigoje, tačiau komisijos nariai jau dabar sutiko pasidalinti naujomis detalėmis. Pavyzdžiui, kelios moterys, segančioms epilepsija, buvo užkrėstos sifiliu – buvo manyta, kad ši lytiniu keliu plintanti liga stebuklingai išgydys epilepsiją. Visos moterys galiausiai susirgo bakteriniu meningitu ir mirė.

„Greičiausiai, skaudžiausia galima įvardyti istoriją moters, kuri sirgo sifiliu ir kažkokia nenustatyta mirtina liga. Mokslininkams, kuriems knietėjo sužinoti, kaip moters būklę paveiktų dar viena infekcija, moterį per akis ir kitus organus užkrėtė gonorėja. Po pusės metų moteris mirė“, - teigiama straipsnyje.