"Jeigu Rusija sako, kad mūsų santykiai niekaip negali būti plėtojami, kol nebus šios sutarties, tai aš nežinau, kaip bus galima susitarti dėl vizų laisvės su Europos Sąjunga, jeigu viena ES dalių neturės sienos sutarties", - sakė valstybės vadovas šeštadienio vakarą Estijos televizijoje vykusiuose kandidatų į prezidentus diskusijose.

Tuo pačiu laiku T.H.Ilvesas pažymėjo, kad buvo prieš Estijos parlamento sprendimą įtraukti į sienos sutarties ratifikavimo įstatymą preambulę, nurodančią, kad galioja 1920 metų Tartu taikos sutartis, pagal kurią buvo nustatyta ikikarinė siena.

"Man sakė, jog tol, kol pas mus nėra sienos sutarties ir kol dabartinėje sienos sutartyje yra tai, kas ten yra, santykiuose su Rusija niekas nebevyks. Parlamentas mano, kad neįmanoma ją pakeisti. Aš jau tada, kai buvau Europos Parlamento narys, sakiau, kad, mano nuomone, preambulė nebūtina ir tikriausiai gali būti trukdantis veiksnys", - pažymėjo prezidentas.

Estija ir Rusija sudarė sienos sutartį 2005 metų gegužę. Tačiau tų pačių metų vasarą parlamentas įtraukė į jos ratifikavimo įstatymą preambulę, teigiančią, kad galioja 1920 metų sienos sutartis.

Rusija įvertino Estijos parlamento sprendimą kaip mėginimą rezervuoti ateičiai galimybę pateikti teritorinių pretenzijų ir atšaukė savo parašą sienos sutartyje. Estija ne kartą pareiškė , kad nepasirengusi atsisakyti preambulės.