Žinia apie A.abd al Rahmano žūtį gauta Jungtinėms Valstijoms ruošiantis minėti įspūdingiausių "al Qaeda" atakų, kai 2001 metų rugsėjo 11-ąją Niujorke ir Vašingtone žuvo beveik 3 tūkst. žmonių, dešimtąsias metines.

Iš Libijos kilęs A.abd al Rahmanas buvo nukautas šiaurės vakariniame Vaziristano genčių regione rugpjūčio 22 dieną, pranešė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, neatskleidęs daugiau detalių apie šio kovotojo žūties aplinkybes, tik nurodęs, jog jis pastaruoju metu itin aktyviai vadovavo "al Qaeda" veiksmams.

Tačiau Pakistano pareigūnai praeitą savaitę informavo naujienų agentūrą AFP, kad per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį rugpjūčio 22 dieną Šiaurės Vaziristane žuvo bent keturi vienu automobiliu važiavę kovotojai. Kol kas neaišku, ar šis incidentas susijęs su A.abd al Rahmano žūtimi.

Savo vardo nepanoręs viešinti aukštas JAV pareigūnas sakė, kad A.abd al Rahmano žūtis taps skaudžiu smūgiu "al Qaeda", nes jis buvo šio judėjimo naujojo lyderio Aymano al Zawahiri dešinioji ranka.

A.al Zawahiri "al Qaeda" vyriausiuoju lyderiu tapo po to, kai JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų kariai gegužės 2 dieną nukovė O.bin Ladeną.

O.bin Ladenas taip pat žuvo Pakistane per JAV komandosų reidą jo dideliame name, esančiame mieste, kuriame veikia svarbi karo akademija.

Sprogmenų eksperto A.abd al Rahmano, už kurį buvo paskirta 1 mln. dolerių premija, žūtis yra "didžiulė "al Qaeda" netektis", sakė JAV pareigūnas.

Kaip nurodo amerikiečiai pareigūnai, A.abd al Rahmanas, kuriam pastaruoju metu turėjo būti beveik 40 metų, buvo asmeniškai paskirtas O.bin Ladeno ir atliko "al Qaeda" pasiuntinio funkciją Irane, verbuodamas kovotojus ir tarpininkaudamas derybose su kitomis islamistų grupuotėmis, ragindamas jas veikti išvien su "al Qaeda".

O.bin Ladeno bendražygiu jis tapo būdamas paaugliu praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje per karą Afganistane su Sovietų Sąjunga.

Liepą JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta sakė, kad strateginė pergalė prieš "al Qaeda" yra "ranka pasiekiama" ir kad yra nusitaikyta į 10-20 svarbių šio tinklo veikėjų Pakistane, Jemene, Somalyje ir Šiaurės Afrikoje.