Niujorko meras Michaelas Bloombergas nurodė evakuoti ligonines ir kitas pažeidžiamas institucijas, esančias žemiausiose miesto teritorijose, o Niujorko valstijoje paskelbta nepaprastoji padėtis.

"Senelių ir slaugos namai bei šios ligoninės turi būti evakuotos", tačiau kai kurioms įstaigoms gali būti daromos išimtys, M.Bloombergas pareiškė per televizijos transliuotą spaudos konferenciją. Jis pridūrė, kad evakuaciją planuojama baigti penktadienį.

Kaimyniniame Naujajame Džersyje esančiame atokiame Mėjaus kyšulyje pareigūnai nurodė privalomai evakuoti iki 750 tūkst. žmonių.

Niujorko pareigūnai iki šeštadienio ryto turėtų nuspręsti, ar skelbti dar apie ketvirčio milijono gyventojų privalomą evakuaciją iš pavojingų rajonų, įskaitant Bruklino ir Manhatano pakrantes ir didelę dalį Staten Ailando.

"Labai tikėtina, kad šeštadienio rytą... pasakysime jums, jog privalote palikti šiuos rajonus", - nurodė M.Bloombergas.

Niujorko viešojo transporto sistemos darbas taip pat gali sutrikti dėl smarkių vėjų, kurie prognozuojami nuo šeštadienio vakaro iki pirmadienio.

"Iš esmės sekmadienio popietę kurį laiką negalėsite naudotis viešuoju transportu", - aiškino meras.

Miesto tarnybos, įskaitant Susisiekimo departamentą, jau perkelia įrangą iš teritorijų, kurioms gresia potvyniai, o policija telkia valtis atitinkamuose rajonuose.

Niujorkas uraganų šėlsmo nebuvo patyręs jau ketvirtį šimtmečio. Labiausiai nukentėti gali šio miesto oro uostai, eismas gatvėse, metropoliteno sistema ir tankiai gyvenami pakrančių rajonai.

Niujorko gyventojus antradienį nustebino retas žemės drebėjimas, nepadaręs didesnės žalos, bet įsiūbavęs dangoraižius, o artėjanti audra kelia didelį susirūpinimą.

Meteorologai prognozuoja, kad pavojus Niujorkui ir kitiems dideliems miestams, tarp jų Filadelfijai, labai priklausys nuo kelio, kuriuo slinks Irena.

Jeigu audra pasislinks toliau į vandenyną, miestai gali nenukentėti. Jeigu uragano centras išlaikys dabartinę kryptį sausumos link, Niujorkui gresia rimti rūpesčiai.

Daugiausiai žalos gali padaryti smarkūs potvyniai ir virstantys medžiai, jeigu liūtys užlies žemę, jau įmirkusią per kelias darganotas savaites.

Miesto rajonus gali užlieti ne vien liūčių, bet vėjo genamas jūros vanduo - ypač jeigu uraganas smogs per aukštą potvynį Mėnulio jaunaties metu.

M.Bloombergas patikino gyventojus, kad Manhatano dangoraižiai neturėtų nukentėti.

"Dideli pastatai suprojektuoti atlaikyti milžiniškus vėjus, - aiškino meras. - Nėra priežasčių palikti didelius pastatus."

Jis pridūrė, kad kur kas didesnis pavojus gresia "labai seniams, palyginti žemiems mediniams ir plytiniams pastatams".

Niujorkas tiesioginio uragano smūgio nebuvo patyręs nuo 1985 metų, kai 1-osios kategorijos uraganas "Gloria" smarkiai nusiaubė Long Ailendą.

Nuotraukose matyti, kaip JAV gyventojai ruošiasi artėjančiam uraganui