Vadas pranešė CNN, kad į nurodytą vietą išsiųsta daugiau karių.

Anksčiau sukilėliai pranešė agentūrai „Reuters“, kad jie mano, jog M. Gaddafi gali slapstytis kartu su keliais savo sūnumis.

Sukilėliai nepaaiškino, kodėl jie mano, kad M. Gaddafi yra apartamentų pastate, kuriame sukilėliai susišaudė su lyderio lojalistais.

„Jie kartu, pasislėpę, – pasakė vienas iš mūšyje dalyvavusių kovotojų, Muhammadas Gomaa. – Šiandien mes viską baigsime.“

Atnaujinta 22.16 val.

M. Gaddafi režimo šalininkai sunaikino tuščią Libijos oro linijų keleivinį lėktuvą, kuris buvo tarptautiniame oro uoste Tripolyje.

Atnaujinta 21.48 val.

Toliau tęsiasi kovos Tripolyje, kuris jau beveik visiškai yra sukilėlių rankose.

Sukilėliai taip pat bando pasiekti M. Gaddafi gimtąjį Sirte miestą, bet buvo atstumti atgal jam ištikimų kovotojų.

Atnaujinta 20:20 val.

Pusė Libijos Laikinosios nacionalinės tarybos narių ketvirtadienį atvyko į Tripolį, kur, žlugus M. Gaddafi režimui, prasideda naujas pertvarkos laikotarpis, pranešė sukilėlių atstovas spaudai Mahmudas Shammanas.

"Pusė vyriausybės narių yra čia, ir šiandien mes surengėme susitikimus su karine vadovybe", - sakė jis.

"Jau atvyko mažiausiai aštuoni vyriausybės nariai. Atstovaujama visiems svarbesniems postams", sveikatos apsaugos, komunikacijų, vidaus reikalų, teisingumo, informacijos ir gynybos, sakė jis.

Atnaujinta 19.16 val. Paskelbtas audio įrašas, kuriame neva skamba M. Gaddafi balsas.

Kalbėtojas ragino žmones nepalikti Tripolio "dėl žiurkių". Be to, jis maldavo klausytojų: "Eikite į gatves ir kovokite."

CNN, negali patvirtinti įrašo autentiškumo.

Libijos gyventojai turi kovoti ir sunaikinti maištininkus, - sakė jis. - Muškite žiurkes, kryžiuočius ir kitatikius".

Libijos lyderis taip pat pabrėžė, jog sukilėliai "neras ramios vietos" Libijos žemėje, kadangi jį remia "didžioji dauguma". "Libija - tik jos liaudžiai, o ne imperializmo agentams, Prancūzijai, Italijai, - sakė M. Kadafis. - Tripolis - jūsų, o ne tų, kurie deda viltis į NATO".

M. Gaddafi taip pat paragino gentis "kilti į kovą prieš interventus". "Vyrai ir moterys, eikite ir sunaikinkite užsienio agentus sostinėje", - pabrėžė jis.

Atnaujinta 19.05 val. Sukilėlių pajėgos veržiasi į gimtąjį M. Gaddafi miestą

Užėmusios didžiąją Tripolio dalį Libijos sukilėlių pajėgos stengiasi prisikapstyti iki Muammaro Gaddafi gimtojo miesto Sirte, praneša BBC.
Tačiau artėdami prie šio miesto jie susidūrė su netikėtai aršiu M. Gaddafi lojalių pajėgų pasipriešinimu. Sirte yra pilnai kontroliuojamas M. Gaddafi šalininkų.

Esama pranešimų ir apie kovas Tripolyje, kuris didžiąją šios nakties dalį buvo ramus.

Sukilėlių vyriausybės lyderis Mahmoudas Jibrilas kreipėsi dėl kaip įmanoma greitesnės pagalbos iš užsienio siekiant užkirsti kelią galimai humanitarinei krizei.

Grėsmingai mažėja būtiniausi ištekliai ir elektros tiekimas. Nacionalinė pereinamojo laikotarpio taryba (NTC) pareiškė, kad jai skubiai reikia 5 mlrd. dolerių (12 mlrd. Lt) norint išvengti tolesnės destabilizacijos.

Atnaujinta 17.20 val. Prie Tripolio tarptautinio oro uosto visą dieną šaudoma. Sukilėliai mėgina užimti greitkelį, jungiantį oro uostą ir sostinę.

Sukilėliai tiria slaptų tunelių labirintą, išsidėsčiusį po sostine. Tuneliai su oro kondicionavimo sistema driekiasi kilometrus.

Tunelis Libijoje

Atnaujinta 17.14 val. Iš Libijos lyderio tvirtovės kyla dūmai.

Libijos sukilėlių lyderis ragina visus šalies gyventojus prisijungti prie revoliucijos

Libijos sukilėlių tarybos vadovas ketvirtadienį paragino savo šalies žmones, gyvenančius M. Gaddafi tebekontroliuojamose dalyse, "prisijungti prie revoliucijos" ir pareiškė, jog sveikina derybas su tų rajonų grupuotėmis, kad tik būtų išvengta daugiau žmonių aukų.

"Kreipiuosi į žmones, kurie gyvena dar neišlaisvintuose rajonuose..., ragindamas prisijungti prie revoliucijos", - sakė Mustafa Abdel Jalilas Bengazyje per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija "Al Jazeera".

"Mes sveikiname bet kokias, bet kokios bendruomenės ar rajono derybas, ar jos būtų tiesioginės, ar ne, kad tik būtų išvengta žudymo, - kalbėjo M.Abdel Jalilas. - Libija yra didelė, vietos užteks visiems ir visi Libijos gyventojai bus lygūs".

"Libijos (nacionalinis) turtas yra libiams ir jis bus padalytas Libijos žemėje po lygiai", - sakė jis.

Britanija: NATO padeda Libijos sukilėliams medžioti M.Gaddafi

NATO tiekia sekimo ir žvalgybos įrangą, kuri padėtų sukilėliams medžioti Libijos lyderį Muammarą Gaddafi, ketvirtadienį pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministras Liamas Foxas.

Tačiau L.Foxas atsisakė patvirtinti pranešimus, kad ieškoti M. Gaddafi Libijos sukilėliams padeda britų specialiosios pajėgos SAS.

"Galiu patvirtinti, kad NATO aprūpina Laikinąją nacionalinę tarybą sekimo ir žvalgybos inventoriumi, kad padėtų jai surasti pulkininką M. Gaddafi ir jo režimo likučius", kurie pabėgo antradienį, artėjant sukilėliams", - sakė jis "Sky News".

Tuo tarpu Britanijos gynybos ministerija patikslino, kad L.Foxas kalbėjo apie "įvairų inventorių, tokį kaip kariniai lėktuvai".

M.Gaddafi nėra NATO taikinys, sako Aljanso atstovė

NATO atstovė ketvirtadienį patikino, kad Muamaras Gaddafi nėra Aljanso pajėgų taikinys ir kad jos nederina operacijų su Libijos sukilėliais.

Nors kiek anksčiau Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Liamas Foxas sakė, jog NATO pajėgos padeda medžioti besislapstantį pulkininką.

"Joks konkretus asmuo, nei M. Gaddafi, nei kas nors kitas, nėra mūsų taikinys", - Briuselyje pareiškė Aljanso oficialioji atstovė Oana Lungescu ir pridūrė, kad NATO prašys Jungtinių Tautų (JT) mandato Libijos gyventojų apsaugai.

Arabų Lyga pripažino M.Gaddafi priešininkus teisėtais Libijos vadovais

Arabų Lyga (AL) ketvirtadienį pripažino opozicionierius, sukilusius prieš M. Gaddafi režimą, teisėtais Libijos atstovais tarptautinėje arenoje, pranešė Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC.

Nuo šiol AL pripažįsta, kad vadovauti Libijai turi Laikinoji nacionalinė taryba, vienijanti daugelį 42 metus valdžiusio pulkininko, apie kurio buvimą dabar nėra žinių, priešininkų.

Prancūzijos ir Britanijos specialiųjų pajėgų kariai padeda Libijos sukilėliams

Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų kariai jau kelias savaites veikia išvien su Libijos sukilėliais jų rytiniame fronte, ketvirtadienį atskleidė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Šie komandosai bazuojasi prie sukilėlių rytinio fronto štabo neveikiančioje naftos perdirbimo įmonėje az Zuvaitinos mieste, esančiame už maždaug 150 kilometrų į pietvakarius nuo opozicijos sostinės Bengazio.

Jie yra aprūpinti telekomunikacijų įranga ir gyvena dviejuose jūriniuose konteineriuose, pastatytuose netoli rytų fronto kovotojų vado Fawzi Bukatifo štabo.

Šis vadas dirba dideliame kabinete, kurio sienas dengia žemėlapiai ir palydovinės nuotraukos.

Bent du iš užsieniečių karių yra prancūzai, taip pat keli britai, vilkintys skirtingas slepiamosios spalvos uniformas.

Dienraštis "The Daily Telegraph", remdamasis Britanijos gynybos ministerijos šaltinių informacija, nurodė, jog elitinio specialiųjų oro pajėgų dalinio (SAS) nariai buvo pasiųsti į Libiją prieš kelias savaites ir atliko itin svarbų vaidmenį koordinuojant mūšį dėl Tripolio.

Šie komandosai vilki civilius drabužius ir naudoja tokius pačius ginklus kaip ir sukilėlių pajėgos, o pagrindinė jų užduotis - surasti besislapstantį Libijos autoritarinį lyderį Muammarą Gaddafi, rašo "The Daily Telegraph".