Garso kreipimesi, kurį transliavo Sirijoje įsikūrusi televizijos stotis “Arrai Oruba”, M.Gaddafi gyrėsi, kad neatpažintas pasivaikščiojo Tripolio gatvėmis.

"Vaikščiojau inkognito… ir mačiau jaunuolius, pasirengusius ginti savo miestą", - sakė valdžią prarandantis lyderis, tačiau nenurodė, kada įvyko šis pasivaikščiojimas.

Jis taip pat vėl paragino savo šalininkus išvyti iš miesto sukilėlių pajėgas.

"Tuo pat metu visi libiai turi būti Tripolyje, jaunuoliai, genčių atstovai ir moterys, turi išeiti į gatves ir išvalyti Tripolį nuo žiurkių", - pareiškė M. Gaddafi, turėdamas galvoje sukilėlius.

Anksčiau Libijos lyderis pareiškė, kad jis ir jo šalininkai pasitraukė iš Bab al Azizijos sąmoningai - tai buvęs "taktinis manevras".

Toje pačioje laidoje vyriausybės oficialusis atstovas Mussa Ibrahimas įspėjo, kad M. Gaddafi ir jo pajėgos pasiryžę priešintis kelis mėnesius ir net kelerius metus. Šalis "taps ugnikalniu, lava ir liepsna", - pažadėjo jis.

Kanalui "Arrai Oruba" jis sakė, kad į Tripolį atvyko daugiau kaip 6 500 "savanorių" kovoti už režimą.

Mūšis dėl Tripolio nusinešė 400 gyvybių, 2 000 žmonių sužeisti

Apie 400 žmonių žuvo, o dar 2 000 buvo sužeisti per tris dienas vykusius mūšius tarp Libijos sukilėlių ir šalies lyderio Muammaro Gaddafi režimui ištikimų pajėgų sostinėje Tripolyje, trečiadienį pranešė sukilėlių tarybos vadovas.

Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) pirmininkas Mustafa Abdel Jalilas sakė televizijai "France" kad į nelaisvę pateko apie 600 M. Gaddafi palaikiusių kovotojų, tačiau šis mūšis dar nebaigtas, kol Libijos lyderis tebėra laisvėje.

"Mūsų informacija rodo, kad per operaciją, trukusią tris dienas, žuvo per 400 žmonių, o dar 2 000 buvo sužeisti", - nurodė, jis, tačiau nepatikslino, ar turi omenyje abiejų pusių nuostolius.

"Paėmėme į nelaisvę iki 600 Gaddafi karių", - pridūrė M.Abdel Jalilas.

LNT vadovas sakė manantis, jog M. Gaddafi pabėgo iš Tripolio, nes jam stinga drąsos pasilikti ir kautis, tačiau "vienas Dievas" težino, kur režimo lyderis yra šiuo metu.

"Tikiuosi, kad jis bus sučiuptas gyvas ir nuteistas, kad pasaulis sužinotų apie jo nusikaltimus", - pabrėžė M.Abdel Jalilas.

Jis pažymėjo, kad Libija neturi nugrimzti į chaosą, ir pridūrė: "Raginu visus sukilėlius ir piliečius išlikti kantriems, atlaidiems ir tolerantiškiems bei nepasiduoti kerštui."

Tripolio centre tebeaidi šūviai

Tripolio centre netoli viešbučio "Rixos", kuriame apsistoję daug užsieniečių žurnalistų, trečiadienį vėl buvo girdimas įnirtingas šaudymas, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros "Reuters" reporteris.

Žurnalistas nurodė girdintis šaudymą iš pėstininkų ir priešlėktuvinių ginklų, kuriuos naudoja tiek sukilėlių, tie Libijos lyderio Muammaro Gaddafi režimui ištikimos pajėgos.

Taip pat pranešama, kad ginkluoti M. Gaddafi šalininkai neleido išvykti viešbutyje "Rixos" esantiems užsieniečiams žurnalistams.

M.Gaddafi priešininkai numato surengti rinkimus Libijoje po aštuonių mėnesių

Libijos nacionalinės tarybos vadovas Mustafa Abdul Jalili pareiškė trečiadienį, kad numato po aštuonių mėnesių surengti šaltyje rinkimus.

"Po aštuonių mėnesių mes surengsime parlamento ir prezidento rinkimus. Mes norime turėti demokratišką vyriausybę ir teisingą konstituciją. Ir pirmiausia mes nebenorime, kad Libija būtų izoliuota nuo viso pasaulio", - sakė jis interviu Italijos laikraščiui "La Repubblica".

M. Abdul Jalili pažymėjo, kad Nacionalinė taryba norėtų surengti Libijoje teismą Muammarui Gaddafi.

"Dauguma Nacionalinėje taryboje pritaria tam, kad Gaddafi ir jo gaują teistų Libijos teismas. Mes pasirengę atlikti teisingą teisminį tyrimą. Todėl mes norime, kad šie žmonės būtų paimti gyvi. Ir mes nesielgsime su jais taip blogai, kaip pats Gaddafi anksčiau elgėsi su savo areštuotais varžovais", - paaiškino jis.

Libijos sukilėlių lyderis Paryžiuje susitiks su Prancūzijos prezidentu

Libijos opozicijos vyriausybės vadovas apsilankys Prancūzijoje ir susitiks su šios šalies prezidentu Nicolas Sarkozy, kuris uoliai rėmė pastangas nuversti Libijos lyderio Muammaro Gaddafi režimą.

N.Sarkozy kanceliarijos pranešime sakoma, jog prezidentas trečiadienio vakarą susitiks su Libijos sukilėlių laikinojo ministro kabineto vadovu Mahmoudu Jibrilu.

Kanceliarija informavo, kad per šias derybas bus aptarta "padėtis Libijoje ir tarptautinės bendruomenės veiksmai, remiant politinį perėjimą į laisvą ir demokratišką Libiją."

Prancūzija tapo pirmąja M.Jibrilo vyriausybę pripažinusia šalimi ir vadovavo pastangoms surengti NATO bombardavimo kampaniją prieš M. Gaddafi pajėgas.

Tuo tarpu pasiduoti neketinantis M. Gaddafi trečiadienį pažadėjo, jog kausis toliau, kai šimtai sukilėlių šturmu užėmė jo rezidenciją Tripolyje, tačiau joje veterano lyderio nerado.

D.Medvedevas mano, kad M.Gaddafi karinės galimybės dar neišnaudotos

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas mano, kad Libijos sukilėlių sėkmingas puolimas Tripolyje nereiškia, kad jėgų, ištikimų Muammarui Gaddafi, karinės galimybės išnaudotos.

"Nepaisant sėkmingo sukilėlių puolimo Tripolyje, Gaddafi ir jo šalininkai tebeturi tam tikrą įtaką ir tam tikrą karinį potencialą", - pareiškė D.Medvedevas žurnalistams trečiadienį, pasibaigus susitikimui su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong-Ilu (Kim Čen Iru).

"Rusija užima atidžią poziciją ir žiūri, kaip rutuliojasi įvykiai", - sakė prezidentas.

D.Medvedevas pažymėjo, jog Rusija suinteresuota , kad patys libiečiai susitartų tarpusavyje.

"Libija - labai sudėtinga valstybė, ten daugybė genčių ir klanų. Gaddafi išlaikė tam tikrą pusiausvyrą tarp jų, sudarė galimybę, kad būtų vieninga valstybė", - sakė jis.

D.Medvedevas pridūrė, jog nežino, kokia bus tolesnė įvykių raida.

Rusija, pasak jo, vadovaujasi tuo, jog dvi žinomos JT Saugumo Tarybos rezoliucijos turi būti besąlygiškai vykdomos.

"Tik jeigu jos bus vykdomos, Libijos žemėje gali ateiti taika", - sakė valstybės vadovas.

Tripolį užėmę sukilėliai ieško Libijos lyderio

Sukilėliai prie Muammaro Gaddafi tvirtovės Libijos sostinėje
Libijos sukilėliai užėmė sostinę Tripolį ir vyriausybinį kompleksą, tačiau šalies lyderis Muammaras Gaddafi dar turi daug vietų, kuriose gali slapstytis.

Viena iš jų - požemiai. Yra žinoma, kad 42 metus Libijai vadovavęs žmogus yra įsirengęs gilius bunkerius po Tripolyje esančiu Bab al Azizijos vyriausybiniu kompleksu, kurį sukilėliai užėmė antradienį. Kai kurie buvę pareigūnai teigia, kad šis kompleksas yra sujungtas ilgais tuneliais su atokiais sostinės rajonais, o šis požeminis labirintas gali būti patogus atsitraukimo kelias.

Tik nedaugelis žmonių yra matę tuos tunelis ir netgi neaišku, ar jie iš tikrųjų egzistuoja. Tačiau "požeminio miesto" idėja atitinka M. Gaddafi susikurtą įvaizdį, kuriame persipina gudrybės, gandai ir mitai, verčiantys Libijos žmones spėlioti ir gluminantys jo oponentus.

Ši grėsminga aura, papildoma liaudies "sveikatai naudingomis" žiaurių represijų dozėmis, padėjo lyderiui likti gyvam ir dešimtmečius išsilaikyti valdžioje, nepaisant dešimčių pasikėsinimų ir planuotų perversmų.

Per jau šešis mėnesius Libiją krečiantį sukilimą nuolat susidarydavo įspūdis, jog M. Gaddafi sučiupti būtų ne lengviau negu vaiduoklį: jis netikėtai pasirodydavo viešumoje, o vėliau vėl dingdavo.

Kai sukilėliai iki pirmadienio ryto užėmė didžiąją dalį Tripolio, šalies lyderis vėl dingo kaip į vandenį. Daugelis sukilėlių įsitikinę, kad jis slapstosi kažkur dideliame Bab al Azizijos komplekse.

Pasak buvusio aukšto rango režimo pareigūno Fathi al Baja, buvo gauta pranešimų, jog M. Gaddafi, kuriam dabar beveik 70 metų, ištiko širdies smūgis ir kad jis dabar yra prikaustytas prie lovos kažkur vyriausybiniame rajone.

Antradienį šį kompleksą šturmu paėmę sukilėliai rado daug ginklų, vieną iš golfo automobiliukų, kuriais važinėdavo M. Gaddafi ir beduiniškas palapines, kuriose lyderis priiminėdavo svečius.

Tačiau paties M. Gaddafi pėdsakų neaptikta - nežinoma, ar jis yra kur nors Bab al Azizijoje, ar iš pabėgo, ar jau seniai nebegyvena šiame komplekse.

"Tripolyje daugybė žiurkių urvų. Mes jo ieškome urvuose", - sakė sukilėlių kovotojų atstovas pulkininkas Ahmedas Bani.

Kol M. Gaddafi tebėra laisvėje, jis gali smogti atgal. Tripolio priemiesčiuose tebėra režimui ištikimų pajėgų galinčių kontratakuoti bet kuriuo metu, sako sukilėliai. Taip pat nežinoma, kur yra lyderio sūnūs Khamisas ir Muatassimas, vadovaujantys elitiniams daliniams.

M. Gaddafi šalininkų rankose tebėra du dideli miestai: jo gimtinė Sirtas, esantis Viduržemio pajūryje į rytus nuo Tripolio, ir Sabcha, esanti dykumoje už 650 kilometrų į pietus nuo sostinės.

Sabchoje įsikūrusios svarbios armijos ir oro pajėgų bazės, o jeigu M. Gaddafi sugebėtų pasiekti šį miestą, jis galėtų lengvai pabėgti per dykumas į kaimyninį Nigerį arba Čadą.

Pasak A.Bani, tikėtina, kad M. Gaddafi yra Sabchoje, tačiau "tai tėra viena iš daugelio galimybių". Sukilėlių pareigūnai ir Sabchos gyventojai praneša apie susirėmus tarp režimo šalininkų ir priešininkų, vykstančius mieste nuo Tripolio žlugimo.

Kelis pastaruosius mėnesius Libijos režimo taikinius, taip pat Tripolyje, nuolat atakuodavo NATO aviacija, todėl sukilėliai mano, jog M. Gaddafi nuolat keliaudavo iš vienos bazės į kitą. Tačiau atskirti faktus nuo mitų apie lyderio klajones taip pat nelengva.

Tuo tarpu pats M. Gaddafi mėgaujasi savo susikurta paslaptingumo aura.

"Esu tokioje vietoje, kur manęs negalite pasiekti, - prieš kelias savaites jis sakė garso pranešime, kurį transliavo valstybinė televizija. - Gyvenu milijonų širdyse."

Yra žinoma, kad Bab al Azizijoje yra bunkeris, pastatytas M. Gaddafi užsakymu Vakarų Vokietijos inžinierių, galintis atlaikyti didelio masto puolimą.

Gydytojas Liacyras Ribeiro, atlikęs M. Gaddafi plastinę operaciją 1995 metais, yra vienas iš nedaugelio tvirtinančių, jog matė šį bunkerį savo akimis.

L.Ribeiro buvo naktį palydėtas požemiais į bunkerį, kuriame "įrengtos dvi visiškai aprūpintos ir labai modernios operacinės, sporto salė ir plaukimo baseinas", gydytojas anksčiau šiais metais sakė naujienų agentūrai "The Associated Press" iš savo namų Brazilijoje.

Sukilėlis Omaras Husseinas, anksčiau dirbęs Tripolio policijoje, sakė, jog daugelis sostinės gyventojų įsitikinę, jog po Bab al Azizija yra įrengtas "požeminis miestas".

"Žinome, kad ten esama tunelių, jungiančių jo kompleksą su senamiesčiu", kuriame yra Raudonasis fortas, taip pat su pagrindiniu saugumo pajėgų štabu, jis sakė AP.

Abdel Moneimas al Houni, dalyvavęs 1969 metų perversme, kuris iškėlė M. Gaddafi į valdžią, o vėliau užėmęs įvairius postus režime, kol perėjo į sukilėlių pusę anksčiau šiais metais, pripažįsta pats niekada nematęs numanomo tunelių tinklo.

Tačiau jis sakė, jog dar įtakingesnis buvęs režimo veikėjas Moussa Koussa, kuriam priklausė užsienio reikalų ministro postas, yra pasakojęs apie tunelį, jungiantį Bab al Aziziją ir viešbutį "Rixos".

"Jis pavertė visą viešbučio aukštą vadaviete", - nurodė A.M.al Houni.

A.Bani, kuris anksčiau buvo M. Gaddafi oro pajėgų pulkininkas, vėliau prisidėjęs prie opozicijos ir tapęs pagrindiniu sukilėlių pajėgų atstovu spaudai, teigė, jog prieš Libijos lyderį buvo surengti iš viso 52 nesėkmingi pasikėsinimai ir žlugę perversmai.

Daugelis šių incidentų baigdavosi viešais disidentų korimais miestų aikštėse, siekiant įbauginti kitus narsuolius.