Niujorko valstijos Aukščiausiojo teismo teisėjas Michaelas Obusas patenkino kaltintojų prašymą panaikinti visus kaltinimus.

Tokiu būdu žmogus, kuris vienu metu buvo laikomas pagrindiniu pretendentu į Prancūzijos prezidentus būsimuose rinkimuose, atsidūrė prie laisvės slenksčio ir gavo galimybę bandyti atnaujinti savo politinę karjerą.

"Nematau pagrindo atsakyti", - pareiškė teisėjas M.Obusas.

Tačiau oficialiai byla bus baigta tik išnagrinėjus paskutinės minutės apeliaciją.

Buvęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas teisme pasirodė su savo žmona Anne Sinclair; posėdžiui pasibaigus jiedu išėjo šypsodamiesi fotografams.

D.Straussas-Kahnas po teismo padėkojo savo šalininkams ir sakė, kad periodas po jo arešto "buvo košmaras".

"Pastarieji du su puse mėnesio man ir mano šeimai buvo košmaras. Noriu padėkoti visiems draugams Prancūzijoje ir Jungtinėse Valstijose, kurie tikėjo mano nekaltumu, ir tiems tūkstančiams žmonių, kurie išreiškė mums savo paramą asmeniškai ir raštu. Esu kuo nuoširdžiausiai dėkingas savo žmonai ir šeimai, kurie su manimi išgyveno šį sunkų išbandymą".

Vis dėlto D.Straussas-Kahnas kol kas dar negali grįžti į Prancūziją.

Jį apkaltinusios viešbučio kambarinės Nafissatou Diallo advokatas paprašė specialiojo prokuroro tęsti baudžiamąją bylą, o M.Obusas anksčiau antradienį šį prašymą atmetė. Tačiau N.Diallo advokatai dėl šio sprendimo pateikė apeliaciją, kuri dar turi būti išnagrinėta.

M.Obusas sakė, kad apeliacinis teismas sprendimą šiuo klausimu priims vėliau antradienį. Tai reiškia, kad D.Straussas-Kahnas turi laukti to sprendimo ir tik jį paskelbus galės grįžti į Prancūziją.

Tuo tarpu kambarinės advokatas antradienį pareiškė, kad Niujorko prokuroras "apleido nekaltą moterį".

32 metų imigrantės iš Gvinėjos N.Diallo advokatas Kennethas Thompsonas pažadėjo tęsti civilinę bylą D.Straussui-Kahnui dėl prievartinio sekso.

Pasaulio žiniasklaidos dėmesį ši dramatiška byla buvo prikausčiusi nuo gegužės 14 dienos, kai Niujorko policijos pareigūnai išsivedė D.Straussą-Kahną tiesiai iš "Air France" lėktuvo, prieš pat šiam išskrendant į Paryžių.

Žiniasklaidai išplatinus nesiskutusio ir antrankiais sukaustyto pasaulinio garso bankininko nuotraukas paaiškėjo, kad jis yra kaltinamas lytine prievarta prieš vieno prabangaus Manhatano viešbučio kambarinę.

Tačiau po kelių savaičių bylos eiga pasisuko kita linkme.

Prokurorai paskelbė, kad viešbučio kambarinė Nafissatou Diallo melavo pareigūnams prašydama prieglobsčio JAV, kai pasakojo apie gimtojoje Gvinėjoje patirtą grupinį išžaginimą.

Be to, N.Diallo su JAV kalinčiu savo draugu iš Gvinėjos buvo telefonu aptarusi D.Strausso-Kahno turtinę padėtį ir ne kartą keitė su byla susijusius parodymus didžiajai žiuri.

Prokurorai pirmadienį teisėjui pateikė 25 puslapių prašymą, kuriame paprašė atmesti visus kaltinimus, nes jeigu byla būtų perduota teismui, tokio kambarinės elgesio "suminis efektas būtų niokojantis".

N.Diallo "atkakliai ir kartais dėl nepaaiškinamų priežasčių neteisingai pasakojo kaip apie svarbius, taip apie menkaverčius dalykus", teigė prokurorai.

Nors ekspertams pavyko rasti įkalčių, tariamai bylojančių apie prievartinę sueitį, bylą nagrinėjantys apygardos prokuroro padėjėjai Joana Illuzzi-Orbon ir Johnas McConnellas pareiškė, jog trūksta neginčijamų kaltinamojo kaltės įrodymų.

"Paprasčiausiai, mes dabar turime pagrįstų abejonių dėl kaltinamojo kaltės", - sakė jie.

Kaip pažymi ekspertai, tokio pobūdžio byloje prisiekusiesiems negali likti jokių pagrįstų abejonių dėl kaltinamojo kaltės.

Tuo tarpu teisės ekspertų teigimu, N.Diallo savo parodymų patikimumui greičiausiai padarė nepataisomą žalą.

N.Diallo dar yra pateikusi civilinį ieškinį D.Straussui-Kahnui dėl patirtos žalos atlyginimo.