Birželį ministrui pirmininkui pavyko išvengti nepasitikėjimo votumo, kurį pasiūlė opoziciniai deputatai, nepatenkinti vyriausybės veiksmais po kovą įvykusio griaunamo žemės drebėjimo ir cunamio.

Prieš balsavimą N.Kanas pareiškė savo partijos aktyvistams, kad paliks savo postą po gaivalinės nelaimės padarinių likvidavimo.

Kova dėl teisės tapti šeštuoju per penkerius metus Japonijos lyderiu kuo aktyviausiai prasidėjo pirmadienį, kai buvęs užsienio reikalų ministras Seiji Maehara (Seidžis Maehara) nusprendė dalyvauti rinkimuose.

Tai smarkiai sumažino finansų ministro Yoshihiko Nodos (Jošihiko Nodos) galimybes. Abu kandidatus remia Demokratų partija, ir tas, kuris kitą savaitę bus išrinktas partijos lyderiu, taps ir ministru pirmininku.

Naujajam vadovui teks grumtis su augančia jena, kuri kelia grėsmę eksportui, atstatyti šalį po kovą įvykusio žemės drebėjimo ir cunamio, kovoti su avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje padariniais - ir visa tai tuo pačius metu su mėginimais apriboti valstybės skolą ir sureguliuoti greitai senėjančios visuomenės problemas.

Bet žmonės abejoja, kad kitas ministras pirmininkas bus kuo nors geresnis už savo pirmtakus.

"Galimybės, kad vyriausybė žengs drąsius ir ryžtingus žingsnius, būtinus Japonijos šiaurės rytų problemoms spręsti ir Japonijai atstatyti, labai, labai mažos", - sakė Kolumbijos universiteto profesorius Jerry Curtisas. Jis mano, kad kita vyriausybė taip pat bus neilgaamžė.

N.Kanas, kurio populiarumas smuko žemiau nei 20 proc., pažadėjo birželį atsistatydinti, kai atliks kai kuriuos uždavinius.

Kadangi pagrindiniai įstatymų projektai tikriausiai bus patvirtinti šią savaitę, Demokratų partija pasiryžusi išrinkti įgaliojimų perėmėją rugpjūčio 29 dieną.

Vieną iš šių įstatymų projektų - dėl atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip saulės energija, plėtojimo - parlamento žemieji rūmai patvirtino antradienį.