Tos atakos - bombos sprogimas prie vyriausybės ir šaudymas valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje - buvo didžiausias smurto proveržis Norvegijoje nuo pat Antrojo pasaulinio karo.

Ceremonijoje Oslo koncertų salėje "Spektrum" dalyvauja liepos 22-osios žudynių liudininkai, aukų giminaičiai, gelbėtojai, karališkoji šeima ir ministrai. Koncertuos daugelis garsiausių šalies atlikėjų, tarp jų - 9-ajame dešimtmetyje šlovės viršūnę pasiekusi popgrupė "A-ha", kuri vėl susibūrė specialiai šia proga.

Tarp muzikinių numerių norvegų aktoriai garsiai perskaitys 77 aukų, daugiausia - jaunimo, vardus.

Ceremonijai, kuri prasidėjo 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, vadovauja tėvo iš Gambijos ir motinos norvegės duktė, dainininkė, rašytoja ir žurnalistė Haddy N'jie, atstovaujanti rasiniu požiūriu maišytai visuomenei, kurią atmeta žudikas A.B.Breivikas.

Karalius Haraldas ir premjeras Jensas Stoltenbergas taip pat turi pasakyti kalbas susirinkusiai auditorijai, kurioje yra ir garbingų užsienio svečių - Islandijos ir Suomijos prezidentai Olafuras Ragnaras Grimssonas ir Tarja Halonen, visi Šiaurės šalių premjerai, Švedijos sosto įpėdinė princesė Victoria ir Danijos princas Fredrikas.
Švedijos princesė Victoria atvyko į žudynių aukų minėjimą Osle

Kitur Osle vyko kiti renginiai - sekmadienį ryte prie katedros buvo padėta gėlių, o kai kurie žmonės dalyvavo muilo burbulų, kaip pagarbos pirma laiko nutrūkusiems gyvenimams, akcijoje.

Internete prie aukų pagerbimo prisidėjo žmonės iš viso pasaulio, kurie dalyvavo "Twitter" kampanijoje "parašyk "Utioja" ir uždek švieselę už demokratiją". Kaskart, kai kas nors šiame socialiniame tinkle paminėdavo žodį "Utioja", tinklapyje www.light4utoya.net būdavo pridedama dar viena švieselė pasaulio žemėlapyje.

32-erių metų A.B. Breivikas prisipažino praėjusį mėnesį nužudęs 77 žmones, tačiau kriminalinę kaltę neigia, nes mano, kad tos žudynės buvo būtinos Norvegijai išgelbėti.

Jis tvirtina, kad jų tikslas buvo išvalyti Europą nuo musulmonų ir nubausti multikultūrizmą remiančius politikus.