"Religinis ir kultūrinis Tibeto savitumas unikalus, ir jį išsaugoti būsimoms kartoms yra vienas humanistinių nūdienos uždavinių", - sakė T.H.Ilvesas.

T.H.Ilvesas patvirtino savo asmeninę ir Estijos valstybės paramą vieningos Kinijos politikai, pabrėždamas, kad, jo įsitikinimu, Tibeto istorija, religija ir kultūra kuo plačiausiai praturtina ir Kinijos Liaudies Respubliką.

"Rūpestingai saugodami mažas kultūras, religijas ir kalbas, gyvuojančias didžiojo pasaulio apsuptyje, mes tampame turtingesni, atviresni ir protingesni", - sakė prezidentas.

T.H.Ilveso ir Dalai Lamos neoficialus susitikimas vyko Gynybos tyrimų centre, kur Budizmo instituto kvietimu besilankantis Estijoje Dalai Lama dalyvavo seminare.

Antradienį Kinijos ambasada Estijoje paskelbė pareiškimą, kuriame pareikalavo atšaukti oficialų susitikimą su Dalai Lama.

Dalai Lama pakviestas vėl mielai atvyktų į Estiją

Antradienį į Estiją atvykęs Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama trečiadienį Talino Vabaduzės aikštėje pareiškė, kad pakviestas vėl atvyktų į Estiją.

"Jeigu pakviesite - atvyksiu", - patvirtino Dalai Lama ir pridūrė, kad jam Estija labai patinka, nes, skirtingai nei kituose pasaulio miestuose, gyvenimas čia teka ramiai, tačiau geru tempu. Dvasinis Tibeto lyderis sakė, kad anksti rytą iki pusryčių pro viešbučio langą stebėjo Talino panoramą, ir matė tik pavienius automobilius ir pėsčiuosius.

"Ir pagalvojau, kad man čia patinka, ir galėčiau čia pabūti ir ilgiau", - sakė jis.

Tremtyje gyvenantis Dalai Lama taip pat pareiškė, kad tik mažos valstybės turi galimybę išlaikyti moralines vertybes.

"Atkurdami savo nepriklausomybę jūs parodėte, kad jūsų tautą turi stiprią tautinę sielą. Kinija negali jūsų išgąsdinti, ji niekaip nesugebėjo jums sukliudyti laikytis etinių vertybių. Didžiosios valstybės dažnai suinteresuotos tik ekonomika ir materialiniais dalykais, todėl būtent mažoms valstybėms tenka etinių vertybių gynėjų vaidmuo", - sakė Tibeto dvasinis lyderis.

Prisimindamas savo ankstesnius apsilankymus Estijoje Dalai Lama sakė, kad mato, kaip sėkmingai vystosi šalis. "Jūs įgijote laisvę, tačiau laisvė reikalauja ir atsakomybės", - sakė jis, pažymėdamas, kad, nepaisant iškylančių problemų, reikia išsaugoti optimizmą ir ištikimybę pasirinktam keliui.

Dalai Lama pareiškė, kad siekia ne nepriklausomybės, bet tik Tibeto autonomijos, nes išlikti Kinijos Liaudies Respublikos sudėtyje Tibetui naudinga, tačiau prieš susitariant su Pekinu turi būti gauta minimali Tibeto autonomija, kuri leistų tibetiečiams gyventi vadovaujantis tradicine gyvenimo sankloda. Tibeto dvasinis lyderis pažymėjo, kad kol kas vykdoma nekonstruktyvi Kinijos politika neleidžia rasti deramo situacijos sprendimo.

Iš Vabaduzės aikštės Dalai lama nuvyko į Harju gatvę, kur atliko smėlio mandalos sunaikinimo ceremoniją.

Ketvirtadienį - trečią vizito dieną - dėmesio centre bus mokslinis bendradarbiavimas. Ketvirtadienį Tartu universiteto rektorius Alaras Karis Talino mokslų akademijoje įteiks Dalai Lamai Tartu universiteto garbės daktaro medalį, po to Dalai Lama skaitys paskaitą "Budizmas ir mokslas".

Prieš tai Dalai Lama Estijoje lankėsi 1991 ir 2001 metais.